TRUEKE, το ανταλλακτικό παζάρι στην Αργεντινή,την εποχή του ΔΝΤ

Η εκπομπή «ΕΞΑΝΤΑΣ» του Γιώργου Αυγερόπουλου είχε φτιάξει μια καταπληκτική εκπομπή με τίτλο «ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ¨, όπου διαπραγματευόταν την κρίση στη χώρα,την είσοδο του ΔΝΤ,την εξαθλίωση που επικρατούσε,καθως και τρόπους που επινόησε η κοινωνία για να την «παλέψει».  Ένας απ αυτούς ήταν το TRUEKE.

Τα κουπόνια του Τρουέκε.

Κάθε φόρα που μου έρχεται στο μυαλό η Αργεντινή,σκέφτομαι πόσο φοβερή εντύπωση μου έκανε αυτό το ανταλλακτικό παζάρι.

Το 2001,στην καρδία της κρίσης,στην Αργεντινή κυκλοφορούσαν 17 διαφορετικά νομίσματα.Οι επαρχίες μην έχοντας χρήματα για να κινήσουν τις αγορές τους και να πληρώσουν μισθούς,τύπωναν δικά τους νομίσματα.Κάπου εκεί εμφανίστηκε το Τρούεκε.Αφού οι πολίτες δεν είχαν χρήματα,βρίσκονταν σε κάποια συγκεκριμένα μέρη και αντάλλασσαν τα προϊόντα τους,αγαθά αλλά και υπηρεσίες.
Το Τρουέκε σταδιακά εξαπλώθηκε και μετετράπη σε κοινωνικό φαινόμενο,καθώς τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν. Το σύστημα ανταλλαγής βασιζόταν σε κουπόνια που είχαν τυπωθεί αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό. Κανείς δεν αγόραζε κάτι στο Τρουέκε πριν πουλήσει κάτι.Για παράδειγμα,όταν έμπαινε κανείς, έδινε μερικές κονσέρβες,έπαιρνε τα κουπόνια που αναλογούσαν στις κονσέρβες αυτές,έμπαινε στο χώρο που γινόταν το παζάρι και με τα κουπόνια αυτά αγόραζε ότι χρειαζόταν. Σ αυτό το παζάρι μπορούσε κανείς να βρει πραγματικά τα πάντα,από καρδιολόγους και συμβολαιογράφους,που παρείχαν τιςυπηρεσίες τους, μέχρι κομμωτήρια,μαθήματα χορού και αγοραπωλησίες σπιτιών και
αυτοκινήτων.

Το Τρουέκε ήταν γιορτή.Οι πολίτες ήταν ευτυχισμένοι που ήταν ανεξάρτητοι απ το κράτος,τις τράπεζες και το ΔΝΤ.Απαλλαγμένοι απ τους νόμους της αγοράς,έφτιαξαν μια προ-καπιταλιστική κοινωνία όπου μπορούσαν να έχουν όλα τα αγαθά που τους ήταν απαραίτητα.Όπως ήταν φυσικό αυτή η κατάσταση δεν άρεσε σε ΔΝΤ,βιομηχάνους και κράτος,που επιτακτικά ζητούσαν τη διάλυση αυτής της «οικονομικής τρομοκρατίας» όπως ήταν φυσικό αυτή η κατάσταση δεν άρεσε σε ΔΝΤ,βιομηχάνους και κράτος,που επιτακτικά ζητούσαν τη διάλυση αυτής της «οικονομικής τρομοκρατίας» όπως αποκαλέστηκε το Τρουέκε.

Ξέσπασε τότε μια βρώμικη προπαγάνδα από τα ΜΜE εναντίον του παζαριού και των προϊόντων του,αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποσότητα πλαστών κουπονιών που έριξαν στην αγορά άγνωστοι παραχαράκτες,σήμανε τη καταστροφή του Τρουέκε.Με αυτά σαν προφάσεις,οι αρχές διέλυσαν το παζάρι.

Τα φώτα στους χώρους που γινόταν το Τρουέκε έχουν σβήσει,οι πάγκοι που γίνονταν οι ανταλλαγές είναι άδειοι και οι διάδρομοι ανάμεσα τους,έρημοι. Τα πιο αγνά και αυθόρμητα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας που προσπάθησε απλά  να επιβιώσει,τσακίστηκαν από τους νόμους της αγοράς,το κέρδος,το κεφαλαίο και τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης.Για εμάς όμως,τους αθεράπευτα ρομαντικούς,το Τρουέκε πάντα θα συμβολίζει την ελπίδα και την πεποίθηση,ότι οι έννοιες «αυτό-οργάνωση» και «αλληλεγγύη» μπορούν να ακυρώσουν για πάντα οποιοδήποτε ΔΝΤ .

About Jonathan Livingston

when all is one an one is all, to be a rock an not to roll... Jonathan Livingston@twitter : http://goo.gl/iQnmH
This entry was posted in Jonathan Livingston. Bookmark the permalink.

2 Responses to TRUEKE, το ανταλλακτικό παζάρι στην Αργεντινή,την εποχή του ΔΝΤ

  1. Ο/Η bluebubbles λέει:

    ποσο υγιής ιδέα αλλά προφανώς όταν πας να ξεφύγεις σου τραβάνε το λουράκι(κυρίως απο φόβο)

  2. Ο/Η Belinda λέει:

    Ένα πολύ αξιόλογο και τρομερά ενδιαφέρον άρθρο,καθώς ο κόσμος δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το Τρουέκε και είναι μια ιδέα που μας απαλλάσει από το κράτος.Από ένα κράτος άδικο,διεφθαρμένο,που ξεπουλάει την αξιοπρέπεια των πολιτών του στο όνομα του κεφαλαίου και των τραπεζών -άλλωστε εν περίοδο κρίσης αυτά έχει σημασία να σωθούν- και οδηγεί σε φτώχεια,πείνα,μιζέρια.(σας θυμίζει κάτι όλο αυτό?) Μακάρι το Τρουέκε να εφαρμόζοταν ξανά και σε πολλά μέρη του κόσμου.Από εμάς εξαρτάται..

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s