Παιδιά καπνιστές – Ένα φωτογραφικό project της Frieke Janssens

Παιδιά καπνιστές – Ένα φωτογραφικό project της Frieke Janssens

H Frieke Janssens (μη με ρωτήσεις πως προφέρεται) είναι μια φωτογράφος από τις Βρυξέλλες, ή για την ακρίβεια μία από τις πιο γνωστές φωτογράφους στο Βέλγιο, κυρίως στον χώρο της διαφήμισης. Πρόσφατα έπεσα πάνω σε ένα πολύ ιδιαίτερο project της, και στη συνέχεια ψάχνοντας είδα και άλλες δουλειές της. Το project αυτό λέγεται «Smoking kids» και όπως καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο έχει να κάνει με τα παιδιά και το κάπνισμα. Ok, υπήρξα κι εγώ για χρόνια καπνιστής και ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο να σε ζαλίζουν με αντικαπνιστικές καμπάνιες κλπ, όμως η παρακάτω συλλογή αποτελεί περισσότερο τέχνη. Το ύφος της φωτογράφισης, και ο τρόπος που ποζάρουν τα παιδιά αναπαράγοντας πρότυπα καπνιστών, παραπέμπει σε εποχές που το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους και μέσα μεταφοράς ήταν κάτι φυσιολογικό, και οι διαφημίσεις προωθούσαν έντονα το τσιγάρο σαν στοιχείο ομορφιάς. Η εικόνα των παιδιών (ηλικίας τεσσάρων με εννιά χρονών) στη θέση των μοντέλων προκαλεί ένα εντελώς διαφορετικό αίσθημα, και σίγουρα προβληματίζει ως προς το παθητικό κάπνισμα στο οποίο υποβάλλονται μικρά παιδιά, αλλά και ως προς τον ανούσιο συσχετισμό του τσιγάρου με την ομορφιά, τη μαγκιά και το στυλ, συσχετισμός που έχει προκύψει κυρίως από το marketing και τα κοινωνικά πρότυπα.

Το portfolio της Frieke Janssens είναι γεμάτο από τέτοιες υπέροχες δουλειές, και σίγουρα αξίζει να του ρίξεις μια ματιά: frieke.com

Ορίστε και ένα βίντεο από τη φωτογράφηση του «Smoking kids», στην οποία φυσικά τα παιδιά δεν κρατούσαν τσιγάρα αλλά αρωματικά sticks και κιμωλίες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν έπειτα με ψηφιακή επεξεργασία. Στα τελευταία δευτερόλεπτα υπάρχει βίντεο από ένα νήπιο στην Ινδονησία που καπνίζει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, βίντεο που ενέπνευσε τη Frieke Janssens για τη συγκεκριμένη θεματολογία:

πηγή : syrtari.gr

About Jonathan Livingston

when all is one an one is all, to be a rock an not to roll... Jonathan Livingston@twitter : http://goo.gl/iQnmH
This entry was posted in Αταξινόμητα, Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

1 Response to Παιδιά καπνιστές – Ένα φωτογραφικό project της Frieke Janssens

  1. Ο/Η Anat λέει:

    Τι σου είναι η έμπνευση ε?

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s