Οδηγός «ταχείας ενημέρωσης» για τις θέσεις όλων των κομμάτων που ζητούν την ψήφο σου…

Υπάρχει ένα καλό και ένα κακό σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Το καλό είναι πώς οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι -έστω μόνο με την ψήφο τους- δεν πρέπει να μένουν αδιάφοροι για τις εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί αφορούν καταλυτικά και την προσωπική τους ζωή. Οι κρυφές πλέον δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν εξαιρετικά πολλοί αναποφάσιστοι ακόμη και την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, αλλά υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον προσέλευσης στην κάλπη.

Το αρνητικό αυτών των εκλογών, είναι τα κόμματα δεν χωρίζονται πλέον σε … «μπλε, πράσινους και κόκκινους κόκκους», διότι δεξιά και αριστερά κόμματα, τέμνονται κάθετα από τη θέση που έχουν για το Μνημόνιο και τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης. Οι δημοσκόποι λένε,  ότι αυτά κυρίως θα καθορίσουν την ψήφο των εκλογέων.

Η κατάρρευση της σιγουριάς του δικομματισμού, φέρνει …σύγχυση στον ψηφοφόρο. Ιδιαίτερα, όταν τα δύο κόμματα τα οποία ψήφιζαν με «κλειστά μάτια» οι δύο στους τρεις ψηφοφόρους,  έχουν την ίδια θέση για τη δανειακή σύμβαση και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας. Οι υπόλοιποι ψηφοφόροι, βιώνουν  τη σύγχυση της «αντιπρότασης»: Που μπορεί να είναι αντιπρόταση εξουσίας, αλλά και να μην είναι, που μπορεί να φέρει ακυβερνησία αλλά μπορεί και να καταφέρει να στείλει μήνυμα ανατροπής των δεδομένων. Η απόλυτη σύγχυση για όποιον δεν ασχολείται με την πολιτική…

Οι πολίτες δεν διαθέτουν πολύ χρόνο από τη βασανισμένη ζωή τους για τις εκλογές. Οι μόνοι που τρέχουν για να ενημερώσουν, είναι οι υποψήφιοι. Και αυτοί όμως, σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση, θα την παρακολουθούν από τον καναπέ, γιατί τότε θα ισχύει η λίστα και όλοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων εάν υπάρχει πιθανότητα ή όχι, να εκλεγούν. Γι αυτό και στην πραγματικότητα, κανένα κόμμα δεν θέλει την επανάληψη των εκλογών.

Και επειδή όλα παραμένουν θολά ενώ η ώρα της κάλπης φθάνει, η πιο επιγραμματική παρουσίαση όλων των κομμάτων, με βάση το κυριότερο, τη δανειακή σύμβαση, είναι αυτή:

Εάν κάποιος είναι εκ πεποιθήσεως συντηρητικός ψηφοφόρος και ευρωπαϊστής και δεν μπορεί ούτε να φανταστεί κόντρες με την Ε.Ε και κινδύνους εξόδου από το ευρώ λόγω «ανάρμοστης» κυβερνητικής συμπεριφοράς, έχει να διαλέξει ανάμεσα στηΝέα Δημοκρατία, στη Δημοκρατική Συμμαχία και στον εκλογικό συνδυασμό Δράση – Φιλελεύθερη Συμμαχία. Τα όρια των διαφορών μεταξύ αυτών των κομμάτων είναι δυσδιάκριτα. Η ΝΔ προσφέρει σιγουριά διακυβέρνησης, ενώ η  ψήφος στη ΔΗΣΥ και στην Δράση, προσφέρουν «τιμωρία» για τα πεπραγμένα της ΝΔ. Τις πιο αδιαπραγμάτευτες θέσεις για «ξεσκαρτάρισμα» στο Δημόσιο «προσφέρει» η Δράση, τις πιο πολλές πιθανότητες εάν μπει στη Βουλή, να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασία με τη ΝΔ, προσφέρει η ΔΗΣΥ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι ψηφοφόροι του λεγόμενου «κεντρώου» χώρου που τάσσονται υπέρ της απρόσκοπτης εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, διότι τα όρια στο πρόγραμμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (εντός Μνημονίου) διαφέρουν ως προς τα εξής:

 Η ΝΔ, υποστηρίζει ότι έχει πιο επεξεργασμένες προτάσεις για την οικονομία και την ταχεία ανάπτυξη με «ισοδύναμα μέτρα». Υπενθυμίζει ότι τα «έλεγε» από την αρχή και δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Δεν συζητά συγκυβέρνηση, μιλά για αυτοδυναμία και επανάληψη εκλογών, υποστηρίζοντας πως με «ημίμετρα» των ‘πρασινοφρουρών’ δεν έρχεται η ανάπτυξη.

 Το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην ακυρώσει το προηγούμενο κυβερνητικό του έργο- το οποίο χρησιμοποιεί εξάλλου και ως επιτυχή «εμπειρία» αποσόβησης της χρεοκοπίας και συνέχισης της ομαλής διακυβέρνησης, δεσμεύεται για ταχύ «πρωτογενές πλεόνασμα» που μόνο τότε, θα φέρει καλύτερες μέρες. Θεωρεί ότι  αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρξει «κυβερνητική συνεργασία», την οποία θέλει να ορίσει ως «εντολοδόχο» πρώτο κόμμα.

Και τα δύο κόμματα μαζί, επαναλαμβάνουν την «επανεκκίνηση του κράτους», την οποία με διαφορετικά λόγια, είχε εξαγγείλει ο Κ. Σημίτης, ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου, αλλά όλα είναι ήδη προδιαγεγραμμένα και δεδομένα μέσα από τη δανειακή σύμβαση. Το ζητούμενο για τον ψηφοφόρο, είναι ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ικανότερο για την υλοποίηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Σε κρίση επιλογής υποβάλλονται και οι αντιμνημονιακοί του ευρύτερου κεντροσιαλδημοκρατικού χώρου: Για βέτο και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, με παραμονή εντός Ε.Ε, κάνει λόγο η «Κοινωνική Συμφωνία» η οποία όμως δεν κατόρθωσε να βρει βηματισμό που θα την καταστήσει κάτι περισσότερο από κόμμα διαμαρτυρίας των ψηφοφόρων της «δημοκρατικής παράταξης». Δεν της είναι εύκολο και να εισπράξει τη λαϊκή αγανάκτηση, διότι ηγετικά στελέχη της μετείχαν στην μνημονιακή εξουσία, παρ΄ ότι την καταψήφισαν, με προσωπικό πολιτικό κόστος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πάνω του το αντιμνημονιακό μέτωπο για ανατροπή των όρων της δανειακής σύμβασης, με «κυβερνητική αντιπρόταση» και σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς, που δεν απέδωσε σε επίπεδο κοινοβουλευτικών κομμάτων. Συγκέντρωσε και άλλες αυτόνομες αριστερές δυνάμεις, θεωρείται καθαρή ψήφος διαμαρτυρίας. Δυσκολεύεται να πείσει ότι μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση σκληρών όρων προς τους δανειστές, χωρίς κραδασμούς για τη χώρα.

Το ΚΚΕ, εισπράττει την «κομμουνιστική ψήφο» και την ψήφο διαμαρτυρίας και επιβράβευσης για τη συνέπειά του στους «αταλάντευτους αντιπολιτευτικούς αγώνες». Έχει όμως πρόβλημα, καθώς δεν εισπράττει αντίστοιχα της φτωχοποίησης του λαού, ποσοστά. Η σκλήρυνση της στάσης του στην πρόταση για «κυβερνητική Αριστερά» και η «αντί» στάση του σε όλα, εάν δεν έρθει λαϊκή εξουσία, το θωρακίζει μεν από μελλοντικά «λάθη» και «προδοσίες», αλλά το απομακρύνει από τη λύση του «αύριο».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι το μόνο αριστερό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα που εμφανίζει δυναμική, καθώς συγκέντρωσε τις πολιτικές  δυνάμεις όσων τάσσονται όχι μόνο κατά του Μνημονίου, αλλά και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και το ευρώ.

Τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία εκτός από τον κόσμο του παραδοσιακού ΚΚΕ εσωτ., εισπράττει και τη στήριξη των αντιμνημονιακών πολιτών που δεν διακινδυνεύει οξείες ρήξεις. Προτείνει «ισοδύναμα» μέτρα κοινωνικής προστασίας για «σταδιακή απαγκίστρωση» από το Μνημόνιο. Η «σύζευξη» με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας την έβαλε στο «στόχαστρο» της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ,   την κατέστησε παράγοντα ομαλής «λύσης της επόμενης ημέρας» σε δημοκρατική κατεύθυνση αλλά ενεργοποίησε και τα αντιπασοκ αντανακλαστικά, υπό τον φόβο της συνεργασίας μαζί του.

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι τάσσονται σαφώς κατά του Μνημονίου, έχουν πολιτικές θέσεις που κινούνται στο χώρο της Ευρωπαϊκής Οικολογικής Αριστεράς χωρίς «αγκυλώσεις και εστιάζουν  σε λύσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας ,  μέσα από ένα άλλο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό δεν τους κάνει αρεστούς σε παραδοσιακά μεγάλες ηλικίες ψηφοφόρων της υπαίθρου, ή περιοχών που προτιμούν τη… ρύπανση από την ανεργία. Βρίσκονται  πάλι στο μεταίχμιο εισόδου τους στη Βουλή.

Το Κόμμα Ελλήνων Πειρατών, είναι πρωτοεμφανιζόμενο, απευθύνεται σε «απολιτίκ» ψηφοφόρους που  ασχολούνται  μόνο με τις ελευθερίες στο διαδίκτυο. Η πρόσφατη  είσοδος 15 Πειρατών στο κοινοβούλιο του Βερολίνου, τους κατέστησε αξιοπρόσεκτούς.

Εάν ο ψηφοφόρος είναι συντηρητικός, εμφορείται από εθνικοπατριωτικά ιδεώδη αλλά τάσσεται ενάντια στα Μνημόνια που «υποδουλώνουν την Ελλάδα», έχει να επιλέξει ανάμεσα: Στον ΛΑΟΣ που διαθέτει «κυβερνητική εμπειρία» διαχείρισης κρίσεων, αλλά χρεώνεται την «συγκυβέρνηση». Στους Ανεξάρτητους Έλληνες που δεν κουβαλούν κυβερνητικές ευθύνες Μνημονίου, αλλά για όλα τα άλλα, διαθέτουν «πανσπερμία» διαφορετικών απόψεων, ειδικά μετά την εκλογική σύγκληση με το «Άρμα Πολιτών» . Επίσης μπορεί να ψηφίσει τον (Παπαθεμελικό) εκλογικόσυνδυασμό ΟΧΙ που  ζητά «παύση πληρωμών προς τους δανειστές» αλλά είναι ψήφος διαμαρτυρίας, που δεν απειλεί κανέναν. Στην Χρυσή Αυγή, η ψήφος δεν είναι επιλογή «τιμωρίας» της εξουσίας, αλλά αυτομαστίγωσης. Υπάρχουν και  άλλα πολύ μικρά «κομματίδια», που όμως όλα μαζί αφαιρούν ψήφους από τους μεγάλους. Ποτέ ο χώρος της φιλελεύθερης και λαϊκής δεξιάς, δεν είχε τόσους διεκδικητές…

Όσο για την επιλογή υποψηφίων βουλευτών, αφιερώστε  λίγο χρόνο διαβάζοντας και κανέναν βιογραφικό στο διαδίκτυο, αντί να βάζετε όπου νάναι σταυρούς και μετά να σας εκπροσωπούν οι απίθανοι. Μάθετε να επιβραβεύετε κοινοβουλευτικό έργο και να τιμωρείτε, αντίστοιχα.

Εν τέλει, καλό βόλι!

Δες επισης… >>> ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ

Τα site όλων των κομμάτων:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: http://anexartitoiellines.gr/

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.http://www.antarsya.gr/taxonomy/term/9

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑhttp://www.axioprepeia.gr/

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑhttp://www.dimiourgiaxana.gr/index.php/oi-theseis-mas

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑhttp://www.dimokratikiaristera.gr/oi-theseis-mas

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑhttp://www.dimsim.gr/

ΔΡΑΣΗ – ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑhttp://www.drassi.gr/

ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙhttp://www.ecologists.gr/

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝhttp://www.antidiaploki.gr/

Κ.Κ.Ε.http://www.kke.gr/

Κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ: http://epitropesdiodiastop.blogspot.com/

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: http://www.koinonikisymfonia.gr/

ΛΑ.Ο.Σ.: http://www.neolaialaos.gr/

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑhttp://nd.gr/static/home.html

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙhttp://www.ecogreens.gr/

ΠΑ.ΣΟ.Κ.:  http://www.pasok.gr/portal/

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο http://www.syriza.gr/

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗhttp://xryshaygh.wordpress.com

Επίσης μπορείτε να δείτε και εδώ για όσα κόμματα δεν βρήκατε παραπάνω!

eklogika.gr
apolasos.wordpress.com

About Taz

Together we stand, divided we fall...
This entry was posted in Νέτα.. Σκέτα and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Οδηγός «ταχείας ενημέρωσης» για τις θέσεις όλων των κομμάτων που ζητούν την ψήφο σου…

  1. Παράθεμα: Η Δημοκρατία του… ΜΑΛΑΚΑ! | Απ'όλα (με sos)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s