Μαρμάρινο δρόμο 1.800 ετών έφερε στο φως το Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Με χαραγμένα επιτραπέζια για παιδιά.

Οι εργασίες για την κατασκευή του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, έφεραν στο φως το-περίπου 70 μέτρων- τμήμα αρχαίου δρόμου που είχε κατασκευαστεί από Ρωμαίους και ήταν η κύρια οδική αρτηρία της πόλης, 1.800 χρόνια πριν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αρκετές από τις μεγάλες πέτρες της μαρμάρινης πλακόστρωσης υπήρχαν χαραγμένα επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά ενώ σε άλλα κομμάτια του δρόμου έχουν μείνει χαραγμένα των ίχνη από τις ρόδες των αρμάτων. Στο σημείο της ανακάλυψης βρέθηκαν ακόμη απομεινάρια εργαλείων και λύχνων και βάσεις από μαρμάρινους κίονες.

Η αρχαιολόγος Βίκυ Τζανακούλη, μιλώντας στο Associated Press, είπε ότι ο ρωμαϊκός αυτός δρόμος βρίσκεται πάνω σε παλαιότερο δρόμο που είχε χτιστεί από τους Έλληνες 500 χρόνια νωρίτερα. Η κυρία Τζανακούλη δήλωσε ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών για το Μετρό έχουν βρεθεί δρόμοι που αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης. «Ο αρχαίος αυτός δρόμος αλλά και οι κάθετοι σε αυτόν φαίνεται να ακολουθούν εκ του σύνεγγυς τους σύγχρονους δρόμους της Θεσσαλονίκης «, τόνισε.

Ο μαρμαροστρωμένος δρόμος που αποκαλύφθηκε περίπου 7 μέτρα κάτω από το έδαφος,  φαίνεται να ακολουθεί περίπου την σύγχρονη λεωφόρο Εγνατίας. Ο δρόμος αυτός θα είναι ένα από τα εκθέματα του Μετρό, όταν ολοκληρωθεί, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί σε 4 χρόνια από σήμερα.

Πηγή: lifo.gr

This entry was posted in Τάδε Έφη. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s