Το Φεγγάρι.

Προωθώ το κείμενο ενός αναγνώστη μιας και σήμερα έχουμε πανσέληνο!

Ο Ήλιος χάνεται στην Δύση και η Σελήνη ανατέλλει… και αναρωτιέμαι μας επηρεάζει και αν ναι, πως;

Για την ζωή στον πλανήτη μας δεν ευθύνεται μόνο ο Ήλιος αλλά και η Σελήνη χωρίς αυτή η Γη μας θα ήταν μια πύρινη κόλαση και η ζωή σε αυτή θα ήταν αδύνατη…

Όσοι πιστεύουν και ειδικά όσοι ασχολούνται με την Αστρολογία είναι απόλυτα σίγουροι ότι το φεγγάρι μας επηρεάζει… Εγώ επειδή πιστεύω μόνο στις πραγματικές επιστήμες μπορώ να παραδεχτώ ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Σελήνη επηρεάζει και εμάς όπως τα ζώα και φυτά. Το παραπάνω θα προσπαθήσω να το αιτιολογήσω.

Η επιστήμη έχει καταγράψει χιλιάδες παραδείγματα που δείχνουν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της συμπεριφοράς των ζώων (αυτό περιλαμβάνει και την ανθρώπινη συμπεριφορά) και του φεγγαριού. Η επιστήμη, ωστόσο, δεν εξηγεί το μηχανισμό που προκαλεί αυτήν τη συμπεριφορά ή πιο απλά το πώς ακριβώς η Σελήνη προκαλεί αυτή την επιρροή.

Εγώ μπορώ να δώσω δυο εξηγήσεις…

1) Χωρίς να θέλω να μπω σε κουραστικές λεπτομέρειες υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι τα ζώα μπορούν να αντιληφτούν τον ερχομό του εγκέλαδου πριν ακόμα αυτός χτυπήσει. Η Σελήνη όπως είναι γνωστό προκαλεί το φαινόμενο της άμπωτης και της παλίρροιας. Αυτό που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό είναι ότι το φαινόμενο αυτό δεν εφαρμόζεται μόνο στην θάλασσα αλλά και στον αέρα και στην στεριά. Όταν συμβεί το φαινόμενο της παλίρροιας στην στεριά, το οποίο σε εμάς δεν είναι συνειδητά παρατηρήσιμο, τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με αυτά του εγκέλαδου επομένως, τα ζώα και κατά συνέπεια και εμείς (έστω και υποσυνείδητα) επηρεαζόμαστε.

2) Η δεύτερη υπόθεση έχει να κάνει με την βαρύτητα… Η βαρύτητα είναι η τέταρτη θεμελιώδης δύναμη του Σύμπαντος (κατά την γνώμη μου και η πιο σημαντική). Η δύναμη αυτή μπορεί να επηρεάσει τα πάντα όπως χώρο και χρόνο με τρόπους που ακόμα δεν είμαι σίγουρος αν έχουν διερευνηθεί πλήρως… Η μεταβολές αυτής της δύναμης λόγω το φεγγαριού μπορούν, χωρίς αμφιβολία, να μας επηρεάσουν.

Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν πιο εμφανή κατά την διάρκεια της πανσελήνου και μάλιστα ειδικά όταν έχουμε την μεγαλύτερη πανσέληνο του έτους (συνήθως τον Αύγουστο με εξαιρέσεις βέβαια όπως για π.χ. φέτος που ήταν τον Ιούνιο).

Πριν κλείσω θα ήθελα να δώσω και την γνώμη ενός Καναδού ψυχολόγου που αμφισβητεί τα παραπάνω. Αυτό το κάνω διότι μου αρέσει να βλέπω και τις δυο πλευρές ενός νομίσματος…

“Η δική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει υπόθεση επηρεασμού από την πανσέληνο” , λέει ο Ivan Kelly, Καναδός ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Saskatchewan. “Οι μελέτες δεν είναι σύμφωνες”, λέει “Για κάθε θετική μελέτη, υπάρχει μια αρνητική μελέτη.”

Όπως και να έχει ας κάνουμε αυτό που κάνουμε καλλίτερα ας απολαύσουμε την Πανσέληνο…

Με αγάπη,

Sheldon.

This entry was posted in Άρθρα και σκέψεις. Bookmark the permalink.

2 Responses to Το Φεγγάρι.

  1. Ο/Η Gil-galad λέει:

    Δηλαδή τι είπε ο ψυχολόγος που να ανατρέπει αυτό που θες να πεις εσύ; Πέραν του ότι διαφωνεί…

  2. Ο/Η Sheldon λέει:

    Δεν μπορώ να πω ότι ο ψυχολόγος λέει κάτι το τελείως διαφορετικό ή αντίθετο απλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εγώ (ή ο κάθε εγώ) τα ίδια πράγματα τα βλέπω με μια θετικότερη προδιάθεση οπότε μπορώ να θεωρήσω ότι το φεγγάρι μας επηρεάζει (κάτι σαν να λέμε βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο). Ενώ ο ψυχολόγος (και όποιος είναι της ίδιας άποψης) βλέπει τα ίδια δεδομένα με λιγότερο θετική ματιά (το αντίστοιχο του μισοάδειου ποτηριού).
    Με αγάπη,
    Sheldon.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s