Βρέθηκε το μποζόνιο του Higgs

O Sheldon ξαναχτυπά

Στην φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων η επικρατέστερη θεωρία για την εξήγηση των τριών θεμελιωδών δυνάμεων ( ή αλληλεπιδράσεων) είναι το Standard Model. Είναι μια θεωρία που περιγράφει το πώς αλληλεπιδρούν τα στοιχειώδη σωμάτια της φύσης και κατά συνέπεια το πώς δημιουργούνται τα πάντα γύρω μας. Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά για την ολοκλήρωση του Standard Model είναι το πώς τα στοιχειώδεις σωμάτια έχουν μάζα.

Πριν από περίπου 48 χρόνια ο Peter Higgs πρότεινε ένα μηχανισμό σύμφωνα με τον οποίο τα ηλεκτρόνια και άλλα πολλά σωμάτια είχαν μάζα και αυτό ικανοποιούσε και τις άλλες απαιτήσεις της θεωρίας του τα περιέγραφε. Για να ισχύει αυτός ο μηχανισμός όμως υπήρχε μια απαραίτητη προϋπόθεση και αυτή είναι να υπάρχει ένα ακόμα σωμάτιο το μποζόνιο του Higgs…

Πρώτα ήρθαν η μαθηματικές αποδείξεις για την ύπαρξη και μετά ακολούθησαν προσπάθειες για την πειραματική απόδειξη. Δυο είναι μέχρι σήμερα οι επιταχυντές που αναζητούσαν αυτό το σωμάτιο. Ο ένας λίγο έξω από το Σικάγο, ο Tevatron, στο Fermi Lab, ο δεύτερος λίγο έξω από την Γενεύη, ο LHC (Large Hadron Collider), στο Cern.

Πριν λίγες μέρες οι αριθμοί και στα δυο ερευνητικά προγράμματα έδειξαν πάρα πολύ θετικές ενδείξεις για το μποζόνιο Higgs… Την Τέταρτη στις 04/07/2012 στο Cern ανακοινώθηκε (μπροστά στον P. Higgs) ότι βρέθηκε ο ακρογωνιαίος λίθος για την θεωρία του Standard Model. Το μποζόνιο του Higgs υπολογίζεται να έχει μάζα 125,3 Gev και επομένως 133 φορές πιο βαρύ από το πρωτόνιο στον πυρήνα του ατόμου.

Το πόσο σίγουρο είναι; Τόσο το πρόγραμμα ATLAS όσο και το CMS έδωσαν επίπεδο σημασίας στα αποτελέσματα το 5 σίγμα με την κλίμακα που οι φυσικοί σωματιδίων χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τη βεβαιότητα μιας ανακάλυψης. Ένα σίγμα σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι τυχαίες διακυμάνσεις στα δεδομένα, 3 σίγμα μετράει ως μια παρατήρηση και στα 5-σίγμα το αποτέλεσμα είναι μια ανακάλυψη. Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σήμερα είναι προκαταρκτικά, καθώς τα δεδομένα από το 2012 είναι ακόμα υπό εξέταση. Η πλήρης ανάλυση αναμένεται να δημοσιευτεί περί τα τέλη του Ιουλίου.

Η πρόβλεψη μου είναι ότι αν δεν έχουμε μια τεράστια έκπληξη το επόμενο Nobel φυσικής θα πάει στον P. Higgs και στην επιστημονική ομάδα του Cern που έκανε την ανακάλυψη…

Με αγάπη,

Sheldon

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s