Περπατώντας σε μια άλλη Αθήνα, μέσα από τα Ανθρώπινα Δίκτυα

2ndPost Pic

Η ιδέα ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα μελών του ΤΕDxAthens. Στην πορεία προστέθηκαν κι άλλοι εθελοντές, ενώ έντονο ενδιαφέρον να συμβάλουν δείχνουν διαρκώς και νέα άτομα. Κινητοποιηθήκαμε, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης, προσπαθώντας να αποτυπώσουμε τη σημερινή πραγματικότητα για την εθελοντική προσφορά στην Αθήνα. Το κίνητρό μας είναι ισχυρό και δεν είναι άλλο από την αξία που έχει -ιδιαίτερα στις μέρες μας- το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο.

Ξεκινάμε με την επιθυμία να καταγράψουμε σταδιακά όλες τις εθελοντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί και οι οποίες οφείλονται στην προσπάθεια του απλού πολίτη να αντισταθεί -δημιουργικά και έμπρακτα μέσα από την οργάνωσή του σε μικρές ή μεγάλες ομάδες, σε ό,τι υποβαθμίζει ανθρωπιστικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά την πόλη του. Σε πρώτη φάση, ερευνούμε και καταγράφουμε εθελοντικές ομάδες που δρουν στην Αθήνα. Άλλες τις γνωρίζαμε ήδη μέσα από τη δράση τους, αρκετές τις εντοπίσαμε online, ενώ ορισμένες από αυτές έτυχε να διασταυρωθούν με μέλη από την ομάδα μας, που είχε ήδη πάρει το όνομα “Human Grid”.

Η πόλη γνωρίζει τη δράση μεγάλων προσπαθειών όπως οι “Ατενίστας” ή οι “Γιατροί του Κόσμου”, πρωτοβουλίες έχουν ευρεία δράση και ισχυρή δημοσιότητα. Το δικό μας ενδιαφέρον στράφηκε προς νεότερες πρωτοβουλίες, που μπορεί να εστιάζουν σε μια γειτονιά ή σε ένα θέμα.

Το Human Grid δίνει εδώ ένα στίγμα του πλάνου του, αναφέροντας ενδεικτικά κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται στον εθελοντισμό. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι σήμερα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που θα γνωρίσουμε το επόμενο διάστημα και οι οποίες θα ενταχθούν στο χάρτη του Human Grid, προκειμένου να γίνει εύκολα προσβάσιμη η πληροφορία σε καθέναν που θα θελήσει να αναζητήσει μια εθελοντική δράση που του ταιριάζει.

254324_358052144289485_263993566_n

Οι πρώτες μας ‘γνωριμίες’ αφορούν τις παρακάτω Οργανώσεις ή Ομάδες:

Δεσμός: Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που συνδέει ΜΚΟ, φορείς κοινωνικής πρόνοιας και ιδρύματα, με την προσφορά ιδιωτών και επιχειρήσεων. Σκοπός του, η αξιοποίηση του πλεονάσματος προϊόντων και υπηρεσιών, για την κάλυψη διαπιστωμένων τακτικών και έκτακτων αναγκών οργανισμών και φορέων. Ο «Δεσμός» συγκεντρώνει και διανέμει αγαθά, όπως συσκευασμένα τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής και ως τώρα έχει διανείμει ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, σε τουλάχιστον 63 οργανισμούς σε όλη την Αττική.

Μπορούμε: Τα μέλη της ομάδας «Μπορούμε» απευθύνουν πρόσκληση προς όλους μας, ώστε να συνδράμουμε στο στόχο τους για την καταπολέμηση της σπατάλης του περισσευούμενου φαγητού και την αξιοποίησή του για κοινωφελή σκοπό. Την ίδια ώρα που συνάνθρωποί μας πεινούν ή υποσιτίζονται, τόνοι κατάλληλου φαγητού πετιούνται καθημερινά στα σκουπίδια από εκατοντάδες εστιατόρια, ταβέρνες, και σημεία εστίασης…

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο: To Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο δέχεται δωρεές μόνο σε είδος και υπηρεσίες. Εθελοντές, ιατροί και θεραπευτές προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε πολίτες που έχουν ανάγκη.

AthensPlaython: Πρόκειται για μια νέα, δραστήρια και δυναμική ομάδα εθελοντών που τους ενώνει η αγάπη για την εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες και το παιχνίδι. Διοργανώνουν διεθνή Φεστιβάλ με παιχνίδια δρόμου, εργαστήρια νέων τεχνολογιών και game design, για μικρούς και μεγάλους. Στόχος, η αναβάθμιση της ζωής στην πόλη, μέσα από τον όμορφο κόσμο του παιχνιδιού.

Εκδρομή της αγάπης: H δράση μιας εθελοντικής ομάδας που προσφέρει δωρεάν πρότυπες εκδρομές βιωματικής μάθησης σε παιδιά, νέους και νέες, που βιώνουν κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς.

Γυναίκες στο Μπραχάμι βοηθούν άλλες γυναίκες: Προσπάθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσα από bazaar και άλλες ενέργειες, με σκοπό την ίδρυση συλλόγου που θα συλλέγει και θα παρέχει σίτιση και ρούχα όπου υπάρχει ανάγκη.

ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά: Ανοιχτή πλατφόρμα επικοινωνίας, δράσης και προβληματισμού, με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής του Κεραμεικού-Μεταξουργείου, μέσα από τη συλλογή και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ιδεών, την παραγωγή και την εφαρμογή προτάσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή.

Pandrossou Street Market: 88 καταστήματα, στην καρδιά της Αθήνας, προσφέρουν προϊόντα ποιότητας και  παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Στόχος τους η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινότητα. Μέσα από τις προσπάθειές τους για την αναβάθμιση της αγοράς ενός παραδοσιακού δρόμου στην Αθήνα και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, προάγεται μια άλλη ελληνική κουλτούρα που βασίζεται στην ποιότητα, ενώ τα ελληνικά προϊόντα και οι όμορφες εικόνες της, κάνουν το γύρο του κόσμου.

OurPark: Στόχος του είναι η αξιοποίηση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων της πόλης, μέσα από τη δημιουργία πάρκων πρασίνου και αστικών αθλημάτων, καθώς και η διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν ειδική μέριμνα για την πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α.

Themeetmarket: Μια συνεχώς επεκτάσιμη, κινητή κοινότητα από χειροτεχνίτες, σχεδιαστές, συλλέκτες και άλλες ανεξάρτητες ομάδες δημιουργών. Στα πλαίσια της δράσης τους, διοργανώνουν 2μερα events, σε διάφορες τοποθεσίες, συνοδεία μουσικής, εκθέτοντας και διαθέτοντας προς πώληση ό,τι φτιάχνουν οι ίδιοι.

Κοινωνικό Ωδείο: Εθελοντές, καθηγητές μουσικής και όχι μόνο… Μια ομάδα πολιτών που μοιράζεται την αγάπη για τη μουσική. Στόχος τους, να μεταδώσουν αφιλοκερδώς την τέχνη τους σε όσους δεν διαθέτουν χρήματα να τη σπουδάσουν, να επαναφέρουν τη διάθεση για μάθηση και ανιδιοτελή προσφορά.

Ιστός: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (χαριστικά παζάρια, ανταλλαγές ρούχων, κινηματογραφικές βραδιές) που δημιουργήθηκε από πολίτες και εργαζόμενους στην περιοχή της δυτικής Αθήνας. Έδρα τους το Χαϊδάρι.

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών: Πρωτοβουλία μεταναστών και Ελλήνων εθελοντών για δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες. Με πολλή όρεξη και με τα λιγοστά εφόδια που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν, εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί προκειμένου να υποστηρίξουν τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στη χώρα μας.

ImaginetheCity: Μέσα από διεπιστημονικές και ανοιχτές συνέργιες που επιτρέπουν την ανταλλαγή, σύνθεση και εξέλιξη γνώσεων και δυνατοτήτων, οι εθελοντές του Imagine the City δημιουργούν προτάσεις για να αλλάξουν τον τόπο που θέλουν να ζουν.

Tutorpool: Δίκτυο Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης για την Παιδεία, το οποίο δημιουργήθηκε από πολίτες μέσω διαδικτύου. Άνθρωποι που ανήκουν στην ευρύτερη επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, δάσκαλοι και καθηγητές της δημόσιας, ιδιωτικής και φροντιστηριακής εκπαίδευσης, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι και αδιόριστοι, φοιτητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, ακόμη και πρώην μαθητές που μεταδίδουν γνώση στους σημερινούς… Όραμα του δικτύου είναι οι ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση στη δωρεάν Παιδεία και σκοπός του, να προσφέρει εθελοντικά υποστηρικτικά δωρεάν μαθήματα σε όσους τα έχουν αληθινή ανάγκη.

Ανώνυμοι ναρκομανείς: Εθελοντική ομάδα αλληλοβοήθειας για έναν νέο τρόπο ζωής… Εθελοντές, άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και κατάφεραν με τεράστια δύναμη ψυχής να το ξεπεράσουν, βρίσκονται εκεί και προσπαθούν να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που βιώνουν σήμερα την ίδια κατάσταση.

Κάθε Σάββατο στην Αθήνα: Μια ομάδα που αυξάνεται συνεχώς, ανακαλύπτει και αναδεικνύει γωνιές της πόλης μας που είχαμε προσπεράσει πολλές φορές, χωρίς να χαρούμε την αισθητική τους ή την ιστορική τους σημασία.

Όχι παίζουμε – UrbanDigProject: Νέοι δημιουργοί από διαφορετικούς χώρους της τέχνης και της επιστήμης, διοργανώνουν site-specific παραστάσεις μεταξύ θεάτρου, χορού, εικαστικής εγκατάστασης και performance, στο πλαίσιο των δράσεων UrbanDig Project και Συγγραφείς του Κόσμου. Σκοπός τους η επανασύσταση των χώρων αυτών στο κοινό και η βιωματική σχέση του θεατή με την πόλη του.

http://blog.tedxathens.com

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Περπατώντας σε μια άλλη Αθήνα, μέσα από τα Ανθρώπινα Δίκτυα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s