Όλοι στη μάχη κατά των εξώσεων στην Ισπανία

eviction_spain_new

Το δράμα των εξώσεων, με την αυτοκτονία μιας γυναίκας στο Μπαρακάλντο του Μπιλμπάο την Παρασκευή σε συνδυασμό με την κοινωνική κατακραυγή που ακολούθησε ανάγκασε τις τράπεζες να λάβουν μέτρα. Η πρώτη τράπεζα που διέταξε το «άμεσο» φρενάρισμα των πλειστηριασμών ήταν η Kutxabank.

Παράλληλα, ορισμένες επαγγελματικές ομάδες άρχισαν ήδη να αντιδρούν στις εξώσεις: Δικαστικοί, αστυνομικοί, ιατροί, κλειδαράδες και τραπεζικοί συνεισφέρουν όπως μπορούν από τα πόστα που υπηρετούν.

1-. Κλειδαράδες. Η τελευταία περίπτωση που έγινε γνωστή αφορά μια βάσκικη εταιρεία κλειδαράδων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Información , η εταιρεία CTLN με ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρνείται να συμμετέχει σε άλλες εξώσεις. Το μήνυμα της αναφέρει: «Μετά από τις τελευταίες αυτοκτονίες αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε δημόσια ως εταιρεία τα θύματα των καταχρηστικών ενυπόθηκων δανείων που κατέληξαν να τους κάνουν έξωση. Το δικό μας λιθαράκι σε αυτό το πλαίσιο θα είναι να αγνοήσουμε τις όποιες κλήσεις για συνεργασία και παροχή υπηρεσιών από τις αρχές ή τρίτους».

2-. Αστυνομικοί. Ένα σημαντικό στοιχείο-κλειδί την ώρα της διεκπεραίωσης μιας έξωσης, η αστυνομία, επίσης αρχίζει να εναντιώνεται στις κατασχέσεις αυτές. Ο José Manuel Sánchez Fornet, γενικός γραμματέας του ενωτικού συνδικάτου αστυνομικών υπαλλήλων(SUP), δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομοσπονδία θα στηρίξει όσους αστυνομικούς αρνηθούν να συμμετάσχουν σε εξώσεις, παρέχοντάς τους και νομική υποστήριξη.

«Ο συνάδελφος που θα αρνηθεί να πραγματοποιήσει μία έξωση θα πρέπει να γνωρίζει ότι όχι μόνο ο μισθός του είναι εξασφαλισμένος, αλλά και ότι θα έχει την καλύτερη νομική υποστήριξη του συνδικάτου SUP, είτε είναι μέλος είτε όχι «, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εν λόγω συνδικαλιστής. Πρόσθεσε ότι «η σημερινή κατάσταση δίνει πατήματα στο να ανέβει ο κόσμος στα βουνά και να οργανώσει αντάρτικο κόντρα σε αυτούς τους μαφιόζους».

3-. Δικαστές. Επίσης οι δικαστικοί κινητοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με την El País , 47 Ισπανοί ανώτεροι δικαστικοί συνυπέγραψαν την ακόλουθη δήλωση: «Η Δικαιοσύνη καλείται να συμβάλει αποφασιστικά στον δημόσιο διάλογο κόντρα στην κρίση» Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί οι δικαστές πιέζουν κυβέρνηση και κόμματα να αλλάξουν την νομοθεσία σχετικά με την κατασχέσεις σπιτιών που προέρχονται από την μη-εξυπηρέτηση ενυπόθηκων δανείων ώστε να επουλωθεί αυτό το «πραγματικό κοινωνικό τραύμα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Είμαστε και εμείς πολίτες που πληρώνουμε ενυπόθηκα δάνεια, που ζούμε την ίδια πραγματικότητα», δηλώνει η Maria Josep Feliu i Morell, κοσμήτωρ των δικαστών της Βαρκελώνης. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι στο τι συμβαίνει, απέναντι στην κοινωνία. Δεν γίνεται να είμαστε τόσο κοινωνικά ανάλγητοι. Η ματιά μας πρέπει να είναι αμερόληπτη, όχι όμως και αναίσθητη», προσέθεσε από την μεριά του ο κοσμήτωρ του Μπιλμπάο, Alfonso González-Guija.

4-. Δικηγόροι. Κινητικότητα παρατηρείται και στο στρατόπεδο των δικηγόρων, μέσα από την δημιουργία ,εκ μέρους των Δικηγορικών Συλλόγων, γραφείων διαμεσολάβησης για την εξυπηρέτηση ενυπόθηκων δανείων σε πολλές πόλεις. Τα γραφεία αυτά προσφέρονται δωρεάν να βοηθήσουν ή να διαμεσολαβήσουν σε περιπτώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώσουν το ενυπόθηκο δάνειο του σπιτιού τους.

5-. Τραπεζικοί. Επιπλέον, υπάρχουν τραπεζικοί υπάλληλοι, των οποίων η ηθική δεν τους επέτρεψε να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση που ανέδειξε το τηλεοπτικό κανάλι La Sexta : Ο Pau A. Montserrat, έφυγε από την τράπεζα όπου εργαζόταν διότι αισθανόταν ότι εξαπατούσε τους ανθρώπους: «δεν πληρώνουν τον τραπεζικό υπάλληλο για να βοηθάει τον κόσμο, αλλά για να ανταπεξέρχεται σε οικονομικούς στόχους.

Αν ένας διευθυντής τράπεζας βοηθήσει οποιονδήποτε, θα δεχτεί έντονη επίπληξη από τα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια. Για να ανέβεις πρέπει να πουλάς. Υπήρχαν στιγμές που σκεφτόσουνα: να προτείνω στον πελάτη αυτό που τον συμφέρει ή αυτό που μου είπαν να του πω, το οποίο μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό για τον ίδιο;»

6-. Ιατροί. Από την μεριά τους και οι ιατροί συνεχίζουν να παρέχουν περίθαλψη στους πτωχούς, ανασφάλιστους, μετανάστες ή ντόπιους, των οποίων η φοροδοτική ικανότητα και η οικτρή οικονομική τους κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε να πληρώσουν το συμβολικό εισιτήριο των δημόσιων νοσοκομείων.

7-. Φαρμακοποιοί. Στην υγεία, οι Καταλανοί φαρμακοποιοί εναντιώθηκαν στην πολιτική του «ένα ευρώ ανά συνταγή», ζητώντας από την αρμόδια κυβέρνηση της αυτόνομης κοινότητας την κατάργησή της, προσπάθεια που τελικά δεν ευόδωσε.

9-. Σούπερ Μάρκετ. Τέλος, μερικές αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ έχουν συνάψει δεσμούς με αρκετές ΜΚΟ, στις οποίες μοιράζουν τα τρόφιμα που περισσεύουν, ενώ από μόνες τους πραγματοποιούν εράνους συγκεντρώνοντας φαγώσιμα προϊόντα από τους ίδιους τους καταναλωτές, τα οποία επίσης δωρίζουν στις μη –κυβερνητικές οργανώσεις.

Στέλιος Παπαναστασίου

theinsider.gr

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s