Τα sos ενός μαθήματος από τους Βίκινγκς

[12:00] – <<Εκείνη την εποχή η Ισλανδική κυβέρνηση προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει τα χρήματα να διασώσει τις τράπεζες αλλά ευτυχώς οι ξένοι δανειστές δεν ήταν πρόθυμοι να δανείσουν τα χρήματα. Αν η Ισλανδία είχε δανειστεί τότε από το ΔΝΤ, την ΕΕ, από οπουδήποτε αυτά τα χρήματα θα είχαν ξοδευτεί για τη διάσωση των τραπεζών και το χρέος θα είχε μετακυλιστεί στους ώμους των Ισλανδών πολιτών. Αυτό ήταν στην πραγματικότητα δώρο εξ’ ουρανού, το ότι οι ξένες χώρες, το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν ήταν διατεθειμένες να μας δανείσουν τα χρήματα τότε.

«Νομίζω ότι πρέπει να τους ευχαριστήσουμε που δε μας δάνεισαν εκείνη την περίοδο.»

[21:50] «Πριν την οικονομική κρίση οι Ισλανδοί δεν έδιναν δεκάρα για την πολιτική. Δεν τους απασχολούσε, όλα πήγαιναν καλά. Κάναμε το ίδιο με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ψηφίζαμε κάθε τέσσερα χρόνια και μετά πηγαίναμε σπίτια μας και δεν το ξανασκεφτόμασταν. Μετά έρχεται η κρίση και οι άνθρωποι ξαφνικά ασχολούνται, σκέφτονται.»

Οι διαδηλώσεις έφεραν αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Εκλέχτηκε μια νέα με τη συμμαχία κεντροαριστεράς και αριστεράς.

Αυτή η κυβέρνηση το πρώτο που έκανε ήταν να δει πώς θα αποζημιώσει τους ξένους καταθέτες. Η συμφωνία της νέας κυβέρνησης υπερψηφίστηκε απ’ το κοινοβούλιο και πήγε στον πρόεδρο της χώρας για επικύρωση.

Ο πρόεδρος όμως αρνήθηκε να την υπογράψει και κάλεσε σε δημοφήφισμα.

[24:00] * Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ *

Η Ευρωζώνη γίνεται έξαλλη με την απόφαση του Ισλανδού προέδρου.

«Οι Ισλανδοί αν πάρουν αυτή την απόφαση είναι σαν να λένε ότι δε θέλουν να είναι μέρος του Διεθνούς Οικονομικού Συστήματος, ότι η Ισλανδία δε θέλει να έχει πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση και δε θέλει να λογίζεται ως μία ασφαλής χώρα για δουλειές. Δε νομίζω ότι οι Ισλανδοί θα ήταν λογικοί αν έπαιρναν αυτή την απόφαση.»

Κάποιοι χρησιμοποίησαν τον όρο «η Κούβα του βορρά»

Στη χώρα του, ο πρόεδρος κατηγορήθηκε απ’ το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής τάξης για λαϊκισμό.

Ο λαός της Ισλανδίας είπε «όχι».

Θορυβημένοι Άγγλοι και Ολλανδοί από το ηχηρό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κάλεσαν την Ισλανδική κυβέρνηση να συζητήσουν το θέμα.

Τους προσέφεραν καλύτερους όρους απ’ την προηγούμενη φορά. Ωστόσο ο πρόεδρος έδειξε και πάλι την κάλπη του δημοψηφίσματος.

Για άλλη μια φορά το αποτέλεσμα ήταν «όχι».

[26:40]  «Το δημοψήφισμα συνέβαλλε πολύ στο να αποκατασταθεί η αυτοπεποίθηση των Ισλανδών, να ξαναπιστέψει η Ισλανδία ότι μπορεί να έχει ένα επιτυχημένο μέλλον.»

[29:20] – Ολαφουρ Ραγκναρ Γκριμσον (Πρόεδρος Ισλαδνίας):

«Φτάνεις σ’ αυτά τα σταυροδρόμια όπου από τη μία πλευρά είναι οι απαιτήσεις των αγορών και από την άλλη είναι η δημοκρατική βούληση του κόσμου. Ποια είναι η μεγαλύτερα συνεισφορά της Ευρώπης στον πολιτισμό? Δεν είναι η οικονομία των αγορών. Είναι η Δημοκρατία. Υπάχουν χώρες σήμερα που έχουν πολύ δυνατή οικονομία και πολύ λίγη δημοκρατία. Αρα, όταν φτάνουμε σ’αυτά τα σταυροδρόμια η απάντησή μου ήταν ξεκάθαρη: η δημοκρατική βούληση του κόσμου έπρεπε να υπερισχύσει»

[34:10]  – Δήμαρχος Γιονγκ Ναρ: Στόχος μου είναι να δώσω στους ανθρώπους αυτοεκτίμηση, να πιστεύουν στον εαυτό τους αντί να πιστεύουν πάντα στον ηγέτη. Δεν υπάρχει ηγέτης που θα έρθει να μας σώσει.

[36:35]  – Τον Νοέμβριο του 2009, απλοί Ισλανδοί πολίτες άρχισαν να ξαναγράφουν το Σύνταγμα της χώρας τους. Το υπάρχον Σύνταγμα του 1944 θεωρήθηκε αναχρονιστικό.

Ήδη αυτή τη στιγμή, Το πρώτο Σύνταγμα γραμμένο από πολίτες υπερψηφίστηκε με δημοψήφισμα με ποσοστό 66%.

http://www.exandasdocumentaries.com/gr/news/interesting-articles/318-yper-tou-neou-syntagmatos-psifisan-oi-islandoi

[39:10] – Για να βγουν όμως νέες ιδέες και νέοι άνθρωποι στο προσκήνιο η χώρα έπρεπε να αντιμετωπίσει το παρελθόν της.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γκέιρ Χάαρντε, έγινε ο πρώτος  πολιτικός ηγέτης στον κόσμο που κατηγορήθηκε για εγκληματική ευθύνη.

Για να οδηγηθεί ο Χάαρντε στη δικαιοσύνη ενεργοποιήθηκε ένα ειδικό δικαστήριο που συστάθηκε για να ερευνά κατηγορίες εναντίον υπουργών.

[43:00] – Η Ισλανδία μπορεί να άφησε τις τράπεζες να καταρρεύσουν αλλα η οικονομία της ήταν αδύνατον να ορθοποδήσει χωρίς βοήθεια. Πήρε περίπου δυόμισι δις δολάρια από σκανδιναβικά κράτη και άλλα δύο δις από το Δ.Ν.Τ. 

Στεινγκριμουρ Σιγκφουσον (Υπουργός Οικονομικών): «Είχα πολύ σταθερή θέση απέναντί τους: Συνειδητοποιείτε ότι έρχεστε σε ένα σκανδικαβικό κράτος κοινωνικής πρόνοιας, ένα ανοικτό δημοκρατικό κράτος? Αυτή είναι μία νέα εμπειρία για ‘σας και πρέπει να το ξέρετε αυτό»

[44:40] – Στην περίπτωση της Ισλανδίας ένα από τα αξιοσημείωτα στοιχεία του προγράμματος που οι αρχές σχεδίασαν, είναι ότι πήραν αρκετά μέτρα για να προστατέψουν τη μεσαία τάξη και το φτωχότερο μέρος του πληθυσμού.

Μετά την κρίση η άνιση κατανομή εισοδήματος έγινε μικρότερη παρά μεγαλύτερη.

Τελικά είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν υπάρχουν πλέον συζητήσεις για πτώχευση και τέτοια πράγματα.

Η ανάπτυξη που αναμένουμε είναι 2.5% – 3%, η ανεργία πέφτει συνεχώς.

Οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν βελτίωση αλλά έχουμε ακόμα δρόμο. >>

[Τα παραπάνω αποτελούν πιστή αναπαραγωγή σε γραπτό κείμενο, των σημαντικότερων πληροφοριών του βίντεο, όπως αυτές ακούγονται, στο ντοκυμαντέρ του Εξάντα: «Μαθήματα από τους Βίκινγκς» Eρευνα: Γιώργος Αυγερόπουλος]

Το Ντοκυμαντέρ:

This entry was posted in Επικαιρότητα, Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Τα sos ενός μαθήματος από τους Βίκινγκς

 1. Ο/Η shinebarber λέει:

  μπραβο ρε πενν

 2. Ο/Η ElriCk λέει:

  -»Οι Ισλανδοί,αν λάβουν την απόφαση να μη δανειστούν,είναι σαν να αρνούνται να αποτελέσουν μέρος του Διεθνούς Οικονομικού Συστήματος»…Η Ευρωζώνη,»λύσσαξε»γιατί βρέθηκε ένας μόνο λαός,ένα μονάχα έθνος,πού απέδειξε πως ο απεγκλωβισμός απο μία συγκεντρωτική,δικτατορικής μορφής και λειτουργίας,Παγκόσμια Οικονομία, δεν είναι ούτε αδύνατο να επιτευχθεί,ούτε θα αποβεί καταστροφικός,γιά τη χώρα πού θα τον επιτύχει…
  Η Ισλανδία,διαδραματίζει ρόλο έμπρακτης απόδειξης πως αυτή η μαλακία πού χαρακτηρίζεται ως Οικονομική Κρίση,είναι ένα τέχνασμα των ιδιοκτητών των μεγαλύτερων Τραπεζικών ομίλων της Υφηλίου!ΓΙΑΤΙ?
  Πού οφείλεται η Οικονομική Κρίση,σύμφωνα με τους οικονομολόγους καθώς και τους Τραπεζικούς;Στην δυσλειτουργική διακίνηση »ΡΕΥΣΤΟΥ»στην Διεθνή Αγορά!Τι είναι το ρευστό;Χαρτονομίσματα!Και τα χαρτονομίσματα παράγονται απο τα δέντρα.Αν δεν σφάλλω,»Δέντρα Υπάρχουν»,γιατί αν δεν υπήρχαν δέντρα,ο πλανήτης θα είχε σοβαρότερα προβλήματα απο Οικονομική Κρίση:δε θα είχε οξυγόνο,καί,κατά συνέπεια,ζωή…Άρα,οι Τράπεζες επιβάλλουν αυτην την Κρίση,γιά να »βάλλουν χέρι» στην παγκόσμια Οικονομία,ελέγχωντας τις κατά τόπους και κράτη οικονομίες…Κοινώς:δεν τυπώνουν χαρτονομίσματα,εσκεμμένα,προκειμένου να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα,ισχυριζόμενοι οτι δεν υπάρχει »ρευστό»…
  Τα συμπεράσματα…Τα »έβγαλαν πρώτοι,επιτυχημένα,οι Ισλανδοί:Η Κρίση είναι ένα τερατώδες ψέμα,πού διαμορφώνεται γύρω απο τον πυρήνα,πως,η αναγκαστική συμμόρφωση ενός κράτους με τις επιταγές του Δ.Ν.Τ είναι σωτήρια,ενώ η μη συμμόρφωση,μη αναστρέψιμη πορεία προς την καταστροφή…

  ΥΓ.Τροφή γιά σκέψη,το άρθρο σου,μα τω Θωρ…

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s