Ποδηλατοδρομία για τον Διαβήτη

16 Δεκεμβρίου- Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων- Ακαδημίας 50- 11:00

Επιθυμία μας είναι να ευαισθητοποιηθούν όλοι, σχετικά με την πρόληψη και τη σωστή διαχείριση του διαβήτη. Ακούμε κάθε φωνή, για να διαμορφώσουμε μαζί ένα μέλλον καλύτερο!

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη διοργανώνονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF) και τις κατά τόπους εταιρείες – μέλη της. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη θεσπίστηκε το 1991 από την IDF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας – WHO, ως ανταπόκριση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την εντεινόμενη απειλή που συνιστά πλέον ο διαβήτης για την υγεία των ανθρώπων. Η φετινή εκστρατεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη – WDD αποτελεί το τέταρτο μέρος ενός πενταετούς προγράμματος με ιδιαίτερη εστίαση στην «Εκπαίδευση και Πρόληψη του Διαβήτη».
Ο διαβήτης αποτελεί μια πάθηση, από την οποία πάσχουν πάνω από 360 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 550 εκατομμύρια το 2030. Τόσο η Ευρωπαϊκή Διαβητολογική Εταιρεία (EASD) όσο και η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA), προτείνουν σαν στόχους των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, 90–130 mg/dL σε νηστεία και λιγότερο από 180 mg/dL δύο ώρες μετά το κύριο γεύμα για κάθε άτομο με διαβήτη, έτσι ώστε να έχουν καλό γλυκαιμικό έλεγχο και να ελαχιστοποιήσουν τις επιπλοκές του διαβήτη. Σήμερα, υπάρχουν αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα που βοηθούν τα άτομα με διαβήτη να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία αύξηση περιστατικών διαβήτη, είναι προφανές ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την εκπαίδευση όλων σχετικά με το Διαβήτη Τύπου 2 αλλά και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που βασίζεται στη σωστή διατροφή και την κατάλληλη σωματική άσκηση, έχει μεγάλη σημασία και για το Διαβήτη Τύπου 1, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη του σωστού γλυκαιμικού ελέγχου.

Με το σύνθημα «Κάθε φωνή Ένα μέλλον» διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, η Ποδηλατοδρομία για το Διαβήτη, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 11.00 πμ στο Ζάππειο. Παράλληλα με την ποδηλατοδρομία και με στόχο να τονιστεί η ιδιαίτερη σημασία της σωστής διατροφής, ο κλινικός διατροφολόγος κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος και ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας, θα ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους, για την «έξυπνη» διατροφή των ατόμων με διαβήτη και θα παρουσιάσουν απλές, νόστιμες και υγιεινές συνταγές.

«Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά μία σειρά εκδηλώσεων, με τις οποίες στοχεύει στην ενημέρωση όλων μας, σχετικά με τη σημασία της σωματικής άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής, τόσο των ατόμων με διαβήτη όσο και των υπολοίπων.
Επιθυμία μας είναι να ευαισθητοποιηθούν όλοι σχετικά με την πρόληψη και τη σωστή διαχείριση του διαβήτη. Ακούμε κάθε φωνή, για να διαμορφώσουμε μαζί ένα μέλλον καλύτερο.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξουμε τη συμβολή της άσκησης στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος των ατόμων με Διαβήτη. Με βάση τα δεδομένα, η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 35-40%. Παράλληλα, επιδιώκουμε να αναδείξουμε ότι η διατροφή των ατόμων με διαβήτη, είναι ο «έξυπνος» τρόπος διατροφής, τον οποίο και θα πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε», τονίζει ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Παθολόγος – Διαβητολόγος (Συντονιστής Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής & Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Γ.Π.Ν. «Τζάνειο».

Η ποδηλατοδρομία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηνών και διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi.

http://www.podilatodromia.gr

This entry was posted in Αφιερώματα, Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s