Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού!

vol

Ημέρα αφιερωμένη στους εθελοντές ανά τον κόσμο και τη δράση τους είναι η σημερινή.

Φόρος τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους…

Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη από το 1985 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, συμμετέχοντας ενεργά στο Εθελοντικό Κίνημα, οι οποίοι είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Ο Εθελοντισμός είναι η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος ή ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντιέται με την συλλογική ευημερία. Οι μορφές που παίρνει η εθελοντική προσφορά σήμερα, διευρύνονται διαρκώς και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής με τον «Ενεργό Πολίτη», μέσα από την εθελοντική του δράση σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, παρεμβαίνει καθημερινά και δυναμικά από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας ως τις οργανωμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και από τη δραστηριότητα ομάδων πολιτών για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ως την παροχή εκπαίδευσης σε κοινωνικά αποκλεισμένα ή μη άτομα και ομάδες.

Ο Εθελοντισμός είναι πράξη προσφοράς από την οποία ωφελούνται όλοι και συνενώνει με δεσμούς την κοινωνία. Για τους εθελοντές είναι ένας τρόπος να προσφέρουν στην κοινωνία και να αποκτήσουν ως ανταπόδοση νέες δεξιότητες. Μπορεί να λάβει πάμπολλες μορφές, όπως βοήθεια σε σχολεία, νοσοκομεία, φιλανθρωπικές δράσεις. Σήμερα περίπου το 20% των ευρωπαίων αφιερώνει μέρος του χρόνου του στον εθελοντισμό.

Οι Παγκόσμιες ημέρες δεν πρέπει να είναι ημέρες γιορτής, αλλά ημέρες απολογισμού και σύγκρισης με το χθες, να βλέπουμε αν προχωρήσαμε πάρα πέρα στην κοινωνική μας δράση, ή αν μείναμε στάσιμοι, αν οι πανηγυρικοί λόγοι και οι λοιπές εκδηλώσεις αύξησαν την Εθελοντική δράση ή έμειναν απλά ευχολόγια.

Ο Εθελοντισμός προϋποθέτει περίσσευμα ψυχής, Αγάπη για τον εαυτό μας, για τους γύρω μας, για ό,τι μας περιβάλλει, τελικά για τον ίδιο τον Πλανήτη…

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού η σημερινή…

This entry was posted in Αφιερώματα, Επικαιρότητα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s