12 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους της Ελλάδας

12 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους της Ελλάδας ,Χάρτες και τοπία από τη συλλογή της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Το 1956, ο Αγήνωρ Αστεριάδης ζωγραφίζει θέματα από το Πήλιο. Ο Σπύρος Βασιλείου ζωγραφίζει τη Δυτική Μακεδονία και την Αιτωλοακαρνανία, ο Γιώργος Μανουσάκης τις Κυκλάδες, ο Νίκος Νικολάου την Αργολίδα, ο Παναγιώτης Τέτσης την Κρήτη, ο Γιάννης Μιγάδης τα Επτάνησα, ο Ανδρέας Βουρλούμης την Αχαΐα και την Ηλεία, ο Κώστας Μαλάμος την Ήπειρο, ο Δημήτρης Μυταράς την Εύβοια, ο Μανώλης Καλλιγιάννης τη Μυτιλήνη, ο Παύλος Σάμιος το Άγιο Όρος και τα Ψαρά και ο Δημήτρης Κούκος τη Θράκη.

Δωδώνη. Το αρχαιότερο Μαντείο της Ελλάδος, 1972 ΜΑΛΑΜΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, 1913-2007

Όλα αυτά τα έργα αναδεικνύονται από το Μουσείο Μπενάκη στην έκθεση 12 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους της Ελλάδας: Χάρτες και τοπία από τη συλλογή της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία φιλοδοξεί να αναδείξει ορισμένες λιγότερο γνωστές ίσως πτυχές της μεγάλης συλλογής εικαστικών έργων της εταιρείας, που φιλοτεχνήθηκαν για να κοσμήσουν τα ετήσια ημερολόγιά της. Το θέμα της έκθεσης είναι τοπία και χάρτες (τόπων της Ελλάδος), μεγάλων Ελλήνων εικαστικών. Ειδικά οι χάρτες αποτελούν ένα αυτοτελές και πρωτότυπο μέρος της συλλογής, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Καστοριά, Η λίμνη με βροχή ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ, 1902-1985

Το Μουσείο Μπενάκη παρά τις δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο, όπως άλλωστε και τόσοι άλλοι πολιτιστικοί φορείς και μουσεία της χώρας ανέλαβε να αναδείξει αυτήν την ιδιαίτερη συλλογή και να την “προσφέρει” στο κοινό.

Νάξος,Το λιμάνι, 1960 ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, 1914-2003

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει παραχωρήσει για 19 χρόνια περισσότερα από 1475 έργα τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη, με στόχο την ανάδειξή τους. Πρόκειται κυρίως για έργα που φιλοτεχνήθηκαν από εικαστικούς αποκλειστικά για να διακοσμήσουν τα ημερολόγιά της, ξεκινώντας από το 1953. Είναι έργα 60 καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών και εκφραστικών ιδιωμάτων. Η συλλογή ξεκινά από τον παλαιότερο Αγήνορα Αστεριάδη έως τη νεότερη Μαρία Φιλιπποπούλου. Η πρόεδρος του Μουσείου Αμαλία Γερουλάνου είχε χαρακτηρίσει (τον Μάρτιο του 2011 όταν έγινε η παραχώρηση),την επιλογή της εταιρείας ως “πρωτόγνωρη και γενναία…που συνέβαλε στη σταδιακή διάδοση της νεοελληνικής τέχνης στο ευρύτερο κοινό” και ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς, είχε τονίσει ότι “η παραχώρηση μιας τέτοιας συλλογής αποτελεί γεγονός εντελώς ασυνήθιστο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και τα διεθνή” και είχε ευχηθεί η πράξη αυτή να βρει μιμητές.

Σπίτι στο Αλιβέρι, 1973 ΜΥΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, 1934

Η πρώτη έκθεση μέρους της συλλογής είχε γίνει από το Μουσείο Μπενάκη το 2011.

Τυμφρηστός, 1969 ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ, 1902-1985

Η νέα έκθεση θα διαρκέσει από τις 20-12-2012 έως τις 20-1-2013.

Χάρτης Αργολίδος, 1961 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΣ, 1909-1986

This entry was posted in Ψυχαγωγία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to 12 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τόπους της Ελλάδας

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s