Ανακαλύφθηκαν παράξενα «εξωγήινα» παιδικά κρανία στο Μεξικό

foto6

Σκελετοί παιδιών των οποίων τα κρανία είχαν παραμορφωθεί εσκεμμένα ώστε να γίνουν αφύσικα μακρόστενα ανακαλύφθηκαν σε ένα νεκροταφείο περίπου 1.000 ετών στο βόρειο Μεξικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές της ανασκαφής, τα ευρήματα δείχνουν ότι η αλλόκοτη αυτή πρακτική ήταν πιο διαδεδομένη στην αμερικανική ήπειρο από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα. 


Τα μακρόστενα κρανία βρέθηκαν σε ένα νεκροταφείο που είχε ανακαλυφθεί το 1999 στο μικρό χωριό Οβάβας και είναι το πρώτο προκολομβιανό νεκροταφείο που εντοπίζεται στην πολιτεία Σονόρα του βόρειου Μεξικού.

Από τα 25 λείψανα που βρέθηκαν στο νεκροταφείο, γνωστό ως El Cementerio, τα 17 ανήκαν σε παιδιά, τα 13 είχαν παραμορφωμένα κρανία και τα πέντε είχαν λιμαρισμένα, αιχμηρά δόντια.

Τα κρανία είχαν παραμορφωθεί σε νεαρή ηλικία με τη σταθερή άσκηση δύναμης για μεγάλο χρονικό διάστημα -πιθανώς κρατώντας δεμένο το κεφάλι του παιδιού ανάμεσα σε δύο επίπεδες ξύλινες πλάκες.

Το παράξενο και μάλλον βάρβαρο έθιμο φαίνεται όχι είχε σοβαρές επιπτώσεις, καθώς τα παιδιά που βρέθηκαν στο νεκροταφείο δεν έφεραν σημεία άλλων τραυμάτων ή ασθενειών και πιθανώς είχαν πεθάνει λόγω της υπερβολικής πίεσης στο κεφάλι.

«Η κρανιακή παραμόρφωση έχει εφαρμοστεί από διάφορες κοινωνίες σε όλο τον κόσμο ως τελετουργική πρακτική ή ως διάκριση για ορισμένες κοινωνικές ομάδες» αναφέρει στο Livescience.com η Κριστίνα Γκαρσία Μορένο, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που μελετά τα ευρήματα του El Cementerio.

«Το σχόλιο που ακούω πιο συχνά όταν ο κόσμος βλέπει εικόνες κρανιακής παραμόρφωσης είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εξωγήινοι» προσθέτει αστειευόμενη.

Παρόλο όμως που η κρανιακή παραμόρφωση και το λιμάρισμα των δοντιών ήταν συνηθισμένες πρακτικές της Μεσοαμερικής και του δυτικού Μεξικού, μέχρι σήμερα δεν είχαν ανακαλυφθεί τέτοια ευρήματα στη Σονόρα ή τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, στις οποίες εκτεινόταν ο ίδιος προκολομβιανός πολιτισμός.

«Η σημαντικότερη συνέπεια της ανακάλυψης θα ήταν να επεκτείνει προς τα βόρεια το όριο της μεσοαμερικανικής επηροής» επισήμανε η Γκαρσία Μορένο.

Η ομάδα της σκοπεύει να υποβάλει την ανακάλυψη για δημοσίευση είτε στην επιθεώρηση American Antiquity είτε στο Latin American Antiquity.

theinsider.gr

About Jonathan Livingston

when all is one an one is all, to be a rock an not to roll... Jonathan Livingston@twitter : http://goo.gl/iQnmH
This entry was posted in Παράξενα and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ανακαλύφθηκαν παράξενα «εξωγήινα» παιδικά κρανία στο Μεξικό

  1. Ο/Η ElriCk λέει:

    Αναρωτιέμαι,γιατί κάποιες κοινωνίες,εντάσσουν στις κουλτούρες τους μεθόδους βασανισμού των μελών τους;Ποιός ο λόγος να επιμηκύνεις τα κρανία των παιδιών σου;Έτσι θα γίνουν σοφότερα;Ποιός ο λόγος να εφαρμόσει,κάποιος,κλειτοριδεκτομή στα νεαρα θηλυκά της κοινωνίας πού ζεί,όπως συμβαίνει σε φυλές της Μαύρης Ηπείρου;Γιά να τις καταστήσει ανίκανες να αισθανθούν σεξουαλική διέγερση,άρα καί λιγότερο ισχυρές απέναντι στα αρσενικά μέλη;Πραγματικά,θα ήθελα οποιαδήποτε πληροφορία,σχετικά…
    ΥΓ.1)Καταρχάς,χρόνια πολλά καί κάθε ευτυχία από τον γεννηθέντα Χριστό,σε σένα καί όλα τα παιδιά της συγγραφικής ομάδας του Apolasos,σε όλους τους ονειροπόλους καί τους ελεύθερα σκεπτόμενους.
    YΓ.2)Ευχαριστώ γιά το χρόνο πού αφιέρωσες στη διόρθωση καί την δημοσίευση του τελευταίου άρθρου μου

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s