Βερολίνο: «Φεστιβάλ των Φώτων»

Στο Βερολίνο κάθε χρόνο τον Οκτώβρη και για 12 μέρες διοργανώνεται το «Φεστιβάλ των Φώτων». Τις νυχτερινές ώρες επιλεγμένα ιστορικά μνημεία της πόλης φωταγωγούνται από καλλιτέχνες οι οποίοι επιλέγουν να δημιουργήσουν μέσω του φωτός περίτεχνα σχέδια ή εικόνες. Το φεστιβάλ είναι ένα από τα διασημότερα του είδους διεθνώς και διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2005. Με τη χρήση ειδικών προβολών τα κτίρια μετατρέπονται σε καμβάδες όπου πάνω τους εμφανίζονται πολύχρωμες απεικονίσεις.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι οργανωτές προγραμματίζουν εκδηλώσεις όπως μουσικές συναυλίες, εκθέσεις τέχνης, εκδηλώσεις από μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς που εδρεύουν στην πόλη όπως και εκπτωτικά μπαζάρ σε μεγάλα εμπορικά κέντρα. Το φεστιβάλ αποτελεί τουριστική ατραξιόν και υπολογίζεται πως στις 12 μέρες της διάρκειας του προσελκύει περισσότερους από 1.5 εκατομμύριο θεατές με το ένα τρίτο αυτών να προέρχονται εκτός Βερολίνου. Πολλές δε επιχειρήσεις και οργανισμοί που διοργανώνουν συνέδρια προσαρμόζουν το πρόγραμμα τους ώστε οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους να συμπέσουν με το φεστιβάλ ώστε να εκμεταλλευτούν το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην πόλη εκείνες τις ημέρες.

Οι φωταγωγήσεις λαμβάνουν χώρα από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και η πρόσβαση στα μνημεία είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ υπάρχουν μισθωμένες διαδρομές που γίνονται με λεωφορεία, ή άμαξες για τους ρομαντικούς. Η επιτυχία του φεστιβάλ έχει οδηγήσει τους διοργανωτές στην απόφαση να «εξάγουν» την ιδέα και σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο. Μακάρι να δούμε κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα.

http://www.facebook.com/FestivalOfLights

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε, Παράξενα and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Βερολίνο: «Φεστιβάλ των Φώτων»

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s