Λονδίνο: Υπόγειο ταξίδι αναμνήσεων

Υπόγειο ταξίδι αναμνήσεων

Αυτό θα πει… επιστροφή στο παρελθόν! Περίπου 40.000 επιβάτες του μετρό του Λονδίνου είχαν τη μοναδική εμπειρία ενός σύντομου μεν, αλλά συναισθηματικά φορτισμένου ταξιδιού στο χρόνο. Με τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την λειτουργία του μετρό του Λονδίνου η εταιρεία αποφάσισε να επισκευάσει και να ενεργοποιήσει μία από τις πρώτες μηχανές που εκτελούσαν τα υπόγεια δρομολόγια, την θρυλική Lokomotive No1, και να την βάλει να κάνει κανονικά δρομολόγια, σε διάφορες γραμμές, έτσι ώστε να την απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Το πρώτο δρομολόγιο απ’ αυτά έγινε το βράδυ της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου. Η αμαξοστοιχία, που κινείται με ατμό (!), διήνυσε τα σχεδόν πέντε χιλιόμετρα της διαδρομής ανάμεσα στο Πάντινγκτον και το Φάρινγκτον χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι επιβάτες αιφνιδιάστηκαν όταν είδαν μπροστά τους ένα… καπνισμένο τρένο, ωστόσο  στη συνέχεια ανταποκρίθηκαν με περιέργεια και χαμόγελο σ’ αυτή την εμπειρία. Παρά τη μικρή ταχύτητα, με την οποία τους μετέφερε το τρένο στον προορισμό τους, περισσότεροι από 30.000 επιβάτες μπήκαν και βγήκαν από την… αναπαλαιωμένη αμαξοστοιχία στους επτά διαφορετικούς σταθμούς που έκανε στάση.

Το λονδρέζικο μετρό έκανε την εμφάνισή του στις 9 Ιανουαρίου 1863. Τότε λειτουργούσε μόνο μία γραμμή (περίπου ίδια μ’ αυτή που έκανε το δρομολόγιο, από τη Μπίσοπς Ρόουντ στη Φάρινγκτον Στριτ), ωστόσο τώρα το δίκτυο του υπόγειου σιδηροδρόμου καλύπτει σχεδόν όλη την αστική περιοχή του Λονδίνου. Τότε η διαδρομή ήταν κάτι λιγότερο από έξι χιλιόμετρα, τώρα υπάρχουν περισσότερα από 408 χιλιόμετρα υπόγειου σιδηροδρόμου σε όλη την πρωτεύουσα της Βρετανίας. Η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία που θα χρησιμοποιηθεί και στα άλλα δρομολόγια κατασκευάστηκε το 1892 και είχε τον κωδικό αριθμό 353. Η αναπαλαίωσή της με όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά υλικά, έγινε με δωρεά από το σύνδεσμο φίλων του μουσείου δημόσιας μεταφοράς της Αγγλίας.

flowmagazine.gr

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε, Παράξενα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Λονδίνο: Υπόγειο ταξίδι αναμνήσεων

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s