Ινδία: Ένα σχολείο κάτω από τη γέφυρα – Ένα ελεύθερο σχολείο

B_Id_383113_children-bridge1

Ένας Ινδός άνδρας έχει γίνει ήρωας, αφότου ξεκίνησε να εκπαιδεύει τα φτωχότερα παιδιά στο Νέο Δελχί. Έφτασε ακόμη να δημιουργήσει ένα ελεύθερο σχολείο για αυτά τα παιδιά κάτω από μια γέφυρα του μετρό…

Σύμφωνα με το NBC News, ο Rajesh Kumar Sharma διδάσκει τουλάχιστον 30 παιδιά κάθε μέρα. Τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά έρχονται από τις φτωχικές γειτονιές των γύρω χωριών.

Για δύο ώρες κάθε ημέρα της εβδομάδας, ο Sharma αφήνει τη δουλειά που έχει σε ένα κατάστημα γενικού εμπορίου στην Shakarpur κι ο αδελφός του τον αντικαθιστά, έτσι ώστε να μπορεί να διδάξει τα παιδιά.

B_Id_383122_school-under-bridge

Ο 40χρονος Sharma, είναι από το Aligarh κι έχει τρία παιδιά. Στο τρίτο έτος του αντίστοιχου λυκείου αναγκάστηκε να αφήσει το κολλέγιο, λόγω οικονομικών δυσχερειών. Όταν αποφάσισε να ξεκινήσει το δωρεάν σχολείο, δεν ήθελε άλλα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες που είχε αυτός.

«Κάθε φορά που περνούσα από αυτή την περιοχή, παρατηρούσα ότι τα παιδιά περνούσαν την ώρα τους στα χωράφια ή παίζοντας τριγύρω», δήλωσε στο Indian Express.
Με τον καιρό έπεισε τους ντόπιους εργάτες και τους αγρότες να επιτρέπουν στα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολείο του, αντί να εργάζονται για να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα. Ελπίζει να εξοπλίσει τα παιδιά με τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεπεράσουν τη φτώχεια τους. «Έρχονται εδώ κάθε μέρα. Καταφέρνω να είμαστε πάντα πιο μπροστά από το σχολικό πρόγραμμα». Επιτρέπει ακόμη σε παιδιά μικρότερης ηλικίας να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Ο Sharma ξεκινά από τα βασικά και βοηθά στην προετοιμασία των παιδιών για την εισαγωγή τους σε κρατικά σχολεία. Όταν ξεκίνησε το σχολείο πριν από ένα χρόνο, είχε 140 φοιτητές. Τώρα, 70 από αυτούς βρίσκονται ήδη σε κρατικά σχολεία.

«Ο δάσκαλός μας μας είπε: Όταν μας πλήττει η φτώχεια, θα πρέπει να έχετε ανοικτό το μυαλό σας, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εκπαίδευσης», Abhishek, 15, μαθητής του Sharma.

Το έργο του, ωστόσο, δεν περιορίζεται στο σχολείο κάτω από τη γέφυρα. Ο Sharma έχει διδάξει κι άλλα μη προνομιούχα παιδιά σε άλλα σημεία της πόλης.

Όπως λέει ο ίδιος «Διδάσκω ως επί το πλείστον παιδιά εργατών. Καθώς οι εργάτες μετακινούνται από τόπο σε τόπο, είναι δύσκολο για τα παιδιά να τους ακολουθούν παντού».

school-10

Ο Laxmi Chandra, με μεταπτυχιακό στις επιστήμες, βοηθά επίσης στο σχολείο.

«Δεν παίρνουμε παρουσίες. Τους αρέσει να έρχονται εδώ, επειδή δεν υπάρχουν τα όρια που συναντώνται στα κλασσικά σχολεία. Και φυσικά, θέλω να παραμείνει έτσι».

Ο Sharma υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι η αλλαγή στη στάση των γονέων των μαθητών. Πολλοί από αυτούς τώρα ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν.

«Καταλαβαίνουν ότι, αν τα παιδιά στα χωριά, στο εσωτερικό της χώρας δηλαδή, μπορούν να πάνε σχολείο, τότε γιατί όχι και στην πρωτεύουσα της χώρας.»

http://www.huffingtonpost.com/2012/12/04/school-under-bridge-in-ne_n_2233019.html#slide=1832870

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s