Η φύση χορεύει και ζωγραφίζει! |ΒΙΝΤΕΟ

κατάλογος

Η συλλογική κίνηση, οι συγχρονισμένες, σχεδόν χορογραφικές κινήσεις που παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων, κυρίως σε σμήνη πουλιών στον ουρανό, είναι ένα φαινόμενο αξιοθαύμαστο.

Αν σκεφτούμε επίσης, ότι τα πουλιά, διατηρώντας τη συνοχή τους καθώς κινούνται βρίσκουν τροφή και αποφεύγουν αρπακτικά, χωρίς αρχηγούς και χωρίς την επίγνωση όλων, παρά μόνο λίγων μελών της ομάδας, για τη συμπεριφορά τους.

Ερευνητές με τη βοήθεια διανυσματικών αναλύσεων αλλά και της Στατιστικής οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη των βασικών αρχών αυτής της συμπεριφοράς: τα μέλη της ομάδας διατηρούν μια ελάχιστη απόσταση από τους γείτονές τους, καθώς ευθυγραμμίζονται μαζί τους.

Πολλές άλλες ομάδες ζώων παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες που ειδικεύονται στην ανάλυση της Δυναμικής των Ομάδων: κάποια μέλη της ομάδας είναι μικρά, ενώ οι ομάδες που συμμετέχουν είναι τεράστιες.

Συνεπώς, στα μοντέλα που δημιουργούν οι ερευνητές, οι υπολογισμοί θα πρέπει να γίνουν σε πολύ διαφορετικές κλίμακες και οι τελικές εξισώσεις που θα προκύψουν να λυθούν αριθμητικά, εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των ζώων που εκπροσωπούνται.

Πηγή: American Mathematical Society

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε, Παράξενα and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Η φύση χορεύει και ζωγραφίζει! |ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s