Τα Ελληνικά

Ο Eλβετός φωτογράφος Charles Weber αποτυπώνει με την κάμερά του την αγάπη του για την Ελλάδα στη νέα του ατομική έκθεση «Τα Ελληνικά – The Greek Series». Η μακρόχρονη σχέση του καλλιτέχνη με τη χώρα μας επισφραγίζεται μέσα από τη συγκεκριμένη δουλειά, η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα) μέχρι τις 17 Μαρτίου.

Ο φιλέλλην φωτογράφος γεννήθηκε στη Γενεύη στα τέλη του ’40, έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και υπήρξε λέκτορας Φωτογραφίας. Εχει διακριθεί μεταξύ άλλων με το Ελβετικό Βραβείο Associate’s Prize for Contempory Photography και το Βραβείο Κώστα Μακεδόνα από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Η αγάπη του για την Ελλάδα άρχισε πριν από 30 χρόνια περίπου, ενώ σήμερα πλέον κατοικεί μόνιμα και εργάζεται με τη σύζυγό του στο χωριό Αγιος Σύλλας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στη διάρκεια της καριέρας του τον έχουν απασχολήσει η δημοσιογραφική φωτογραφία, τα τοπία και τα πορτρέτα, με πιο γνωστά παραδείγματα το αφιέρωμά του στην Κωνσταντινούπολη και τις street φωτογραφίες νέων της Ευρώπης.

Στην έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζονται περισσότερα από 150 έργα, χωρισμένα στις εξής ενότητες: Εικονοστάσια, Ναυάγια, Ανθρωποι και μηχανές, Αγιος Σύλλας, Ηράκλειο, Ομπρέλες και Νυχτερινά τοπία. Στον δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης αναγνωρίζεται η Ελλάδα ως το κοινό στοιχείο των φαινομενικά ασύνδετων αυτών ενοτήτων και υπογραμμίζεται η ανάγκη του καλλιτέχνη να αναδείξει την ομορφιά της, ακόμα και όταν αυτή δεν είναι εμφανής: «Καθώς η φωτογραφία αναπαριστά αυστηρά την πραγματικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο καταγραφής, ο ίδιος μερικές φορές χρειάζεται να ‘παίξει’ με το φως και να σκηνοθετήσει το θέμα του, προκειμένου να οδηγηθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε άλλες λήψεις είναι φανερή η συναισθηματική ταύτισή του με το φωτογραφούμενο.

Στο σύνολό τους, πάντως, οι εικόνες που ο Charles Weber μας παρουσιάζει αποπνέουν τρυφερότητα,αυθορμητισμό, τάξη, πολύ περισσότερο, όμως, αίσθημα αγάπης για τον ελλαδικό χώρο και τους ανθρώπους του».

Εισιτήρια:€ 5, € 2,5

Διοργάνωση:Μουσείο Μπενάκη

πηγή:Benaki.gr

This entry was posted in Αφιερώματα, Ψυχαγωγία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s