15χρονοι μαθητές σήκωσαν ελληνικές σημαίες μπροστά στα Μάρμαρα

15χρονοι μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου και τρεις καθηγητές τους που πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Λονδίνο, έδωσαν το δικό τους μήνυμα ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι Ελληνικά, σηκώνοντας 4 Ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα :
BRING THEM BACK!       

Ταυτόχρονα οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου παρέδωσαν 36 επιστολές γραμμένες στην Αγγλική στον Διευθυντή του Μουσείου μέσα από τις οποίες εξηγούσαν με τεκμηριωμένες θέσεις γιατί οι Άγγλοι πρέπει να επιστρέψουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα.

«Φέρτε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω», διαμήνυσαν οι μαθητές του σχολείου στον κ. Robert Neil MacGregor, υψώνοντας Γαλανόλευκες μέσα στο Βρετανικό Μουσείο. Στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος σχολικού έτους 2012-2013, το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου στα πλαίσια των σχολικών Δραστηριοτήτων, υλοποίησε ένα Πολιτιστικό – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα :

« Ολυμπιακοί Αγώνες – Λονδίνο 2012. Μάρμαρα του Παρθενώνα – Βρετανικό Μουσείο 2012.: Σχέση και αντίφαση ». Όπως τονίζουν οι καθηγητές που τους συνόδευσαν, Χ. Ρουμελιώτης, Δήμητρα Παραδείση και Δέσποινα Μιχολιά, «Στόχος μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να ενστερνιστούν την ανάγκη της επιστροφής όλων των ανεκτίμητων ελληνικών Θησαυρών που «κοσμούν» τα Μουσεία της Ευρώπης και κυρίως του Βρετανικού Μουσείου και στο μέλλον να αγωνιστούν για τον επαναπατρισμό τους.

Μας φάνηκε οξύμωρο το γεγονός, ότι από τη μια το Λονδίνο με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο έδαφός του, τιμά και υιοθετεί το Ολυμπιακό Ιδεώδες της Αρχαίας Ελλάδας και κατ’ επέκταση τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και από την άλλη κατακρατεί πεισματικά στο ίδιο – ξένο βέβαια – έδαφός του, τους ανεκτίμητους Θησαυρούς της Αρχαίας Ελλάδας. Η Ελλάδα δημιούργησε αυτά τα λαμπρά μνημεία του Πολιτισμού, σ’ αυτή την πατρίδα επιβάλλεται να επιστρέψουν.!

Σύνθημα μας το BRINGTHEMBACK

Στόχος φιλόδοξος και μεγαλεπήβολος θα πει κάποιος. Πιθανόν ! Όμως ελπίζουμε και αισιοδοξούμε και αυτό επίσης προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας, ότι τα πάντα είναι κατορθωτά, τα πάντα είναι αποτέλεσμα επιμονής, υπομονής και μεθοδικού αγώνα.

Μην ξεχνάμε, ότι άλλα κράτη και άλλοι λαοί αγωνίζονται για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην πατρίδα που τα δημιούργησε (Κινέζοι, Ιάπωνες, η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση, υπάρχει η περίφημη κίνηση των Αυστραλών, Άγγλοι Βουλευτές, προσωπικότητες Διεθνούς ακτινοβολίας κ.α.), συνεπώς είναι ακατανόητο, οι Έλληνες και κυρίως οι δάσκαλοι όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων – κυρίως δε οι φιλόλογοι – να παραμένουμε απαθείς και αδιάφοροι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που άπτεται του πολιτισμού μας και της ελληνικής μας ταυτότητας. Στην προσπάθεια λοιπόν του σχολείου μας να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σ’ αυτό το σημείο, ανατέθηκαν διάφορες εργασίες με το σχετικό θέμα, καθώς και με άλλα θέματα που σχετίζονταν με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ταξίδι, όπως οι σπουδές στην Αγγλία κ.α..

Επισκεφθήκαμε λοιπόν το Βρετανικό Μουσείο (British Museum), είδαμε τα μάρμαρα του Παρθενώνα, φωτογραφήθηκαν οι μαθητές μας μπροστά στα Μάρμαρα αφού άνοιξαν μέσα στο Βρετανικό Μουσείο τέσσερις Ελληνικές σημαίες, και κατόπιν επέδωσε αντιπροσωπεία των μαθητών μας στη Διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου ( με παραλήπτη τον Δ/ντή του Βρετανικού Μουσείου κ. Robert Neil MacGregor), δεκάδες επιστολές από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου γραμμένες στα Αγγλικά, με τις οποίες διαμαρτύρονταν ευγενικά και απαιτούσαν με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, την άμεση επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στον Παρθενώνα ή την τοποθέτησή τους στο υπερσύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης. Σύνθημα μας γραμμένο στο εσωτερικό του φακέλου με τις επιστολές το : BRING THEM BACK.

Πρόβλημα με την ασφάλεια του Μουσείου…

Μετά την ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας και τη φωτογράφηση με αυτή μπροστά από τα μάρμαρα, παρουσιάστηκε πρόβλημα με την security του Μουσείου η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τους καθηγητές και προς στιγμή δημιουργήθηκε πρόβλημα.

Οι καθηγητές ήταν έτοιμοι γι΄ αυτό και είχαν σκοπό να ενημερώσουν την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο αν συνέβαινε  κάτι δυσάρεστο. Τελικά μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, δεν υπήρξε άλλο πρόβλημα και οι μαθητές με τους καθηγητές τους συνέχισαν το όμορφο ταξίδι τους στην Αγγλική πρωτεύουσα. Τέτοιες πράξεις φανερώνουν πάρα πολλά και συγκινούν κάθε Έλληνα, αφού ακόμα και σε τέτοιες εποχές κρίσης οικονομίας και αξιών, υπάρχουν φωνές  που συνεχίζουν να διεκδικούν τα αυτονόητα. Και ειδικά όταν πρόκειται για 15χρονα παιδιά, αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία. Συγχαρητήρια λοιπόν, στους μαθητές και στους καθηγητές που τους εμπνέουν…

πηγή:isthmos.gr

This entry was posted in Επικαιρότητα, Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s