Γλυπτά από πλεγμένα κλαδιά δέντρων

Σε μια πόλη, μάλλον χώρα καλύτερα, που καίει ό,τι βρει για να ζεσταθεί και η παράνομη υλοτόμηση είναι σχεδόν καθημερινό θέμα στις ειδήσεις, δεν ξέρω αν ένας καλλιτέχνης θα τολμούσε να δημιουργήσει ένα γλυπτό από κλαδιά σ’ένα δημόσιο χώρο κι αν ναι, πόσο θα έμενε στη θέση του.

Αιτία γι’αυτές τις σκέψεις έγιναν οι δημιουργίες του Φινλανδού καλλιτέχνη Jaakko Pernu, γλυπτά ύψους  συνήθως 8 και 10 μέτρων, από περίτεχνα πλεγμένα κλαδιά και κορμούς δέντρων. Χρησιμοποιεί κυρίως φινλανδική ιτιά αλλά και φυσικά υλικά που βρίσκει στην γύρω περιοχή όπου εγκαθιστά το εκάστοτε γλυπτό. Χαρακτηρίζεται ως ‘καλλιτέχνης του περιβάλλοντος’ και δημιουργεί διερευνώντας συνεχώς την επίδραση των ανθρώπων στη φύση και τούμπαλιν.

Γεννημένος και μεγαλωμένος σε μια χώρα όπου η παράδοση θέλει τα υλικά που προσφέρει η φύση να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και επηρεασμένος από τη δουλειά και την τεχνική του πατέρα του, κατασκεύαζε ξύλινες βάρκες, συνεχίζει εδώ και 20 χρόνια να ‘σμιλεύει’ με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο το ξύλο. Στα έργα του, που δε λείπει το χιούμορ, διακρίνεται ένας συνδυασμός αντιφάσεων ή αντιθέσεων όπως διαφανής μορφή αλλά σταθερή δομή, μεγάλο μέγεθος μεν ανάλαφρο αποτέλεσμα δε.

Ζει και δουλεύει στην πόλη Oulu και τα τελευταία χρόνια δημιουργεί γλυπτά, ειδικά σχεδιασμένα για συγκεκριμένα σημεία, σε Ευρώπη και Καναδά, θεωρώντας ότι τα έργα του μπορούν είτε να αποτελούν μέρος μιας gallery είτε να τα συναντούν τυχαία οι περαστικοί στο διάβα τους δινοντάς τους πολλαπλές ερμηνείες.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Jaakko Pernu επισκεφθείτε το σάιτ www.environmentalart.net  το οποίο είναι ένας πραγματικός θησαυρός για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για τους environmental artists της Φινλανδίας.  Ας αποκτήσουμε όλοι την ευαισθησία των καλλιτεχνών για το περιβάλλον, θα κερδίσουμε πολλά, πάρα πολλά.

theartfoundation.metamatic.gr

This entry was posted in Παράξενα, Περιβάλλον and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Γλυπτά από πλεγμένα κλαδιά δέντρων

  1. Ο/Η jrysi λέει:

    Σούπερ! Και δε μολύνει 😉