»Θεοί των αποστατημένων λεγεώνων» (Η ιστορία του Ιουλιανού του Παραβάτη)-Α’ Μέρος | του ElriCk

Image Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στα πρωτοβυζαντινά χρόνια της, ήταν ο Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ή Αποστάτης, αλλά και Ιουλιανός ο Φιλόσοφος, όπως επικράτησε να αποκαλείται στις σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας. Όταν για πρώτη φορά, διδάχτηκα Βυζαντινή Ιστορία στην ‘Ε Τάξη του Δημοτικού σχολείου, το όνομα Ιουλιανός μου προξενούσε αποστροφή έως και φόβο! Ήταν,κατά τους δασκάλους, άνθρωπος που αναβίωσε την αρχαία ελληνική θρησκεία των Δώδεκα θεών του Ολύμπου, παραμερίζοντας τον Χριστιανισμό που μόλις είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ως επίσημη θρησκεία από την μία έως την άλλη άκρη της Ρωμαϊκής επικράτειας. Είτε,λόγω ελλιπούς μόρφωσης των δασκάλων στο Δημοτικό, είτε στο πλαίσιο κάποιας προπαγάνδας, ο »μοχθηρός» Ιουλιανός καταστάθηκε μισητή φυσιογνωμία,επειδή στράφηκε κατά του Χριστιανισμού.Ίσως όμως να μην ήταν έτσι…

O Ioυλιανός γεννήθηκε στα 331 ή 332 μ.Χ.Αποτελούσε γόνο της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ρώμης, καθώς ήταν και ανιψιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο στρατός της Ρώμης εκτέλεσε τον πατέρα του Ιουλιανού, Ιούλιο και τον Δαλμάτιο, τα ετεροθαλή αδέλφια του Μεγάλου Κωνσταντίνου και άλλους συγγενείς και φίλους τους. Ανάμεσα στα θύματα, βρισκόταν και ο μεγαλύτερος αδελφός του Ιουλιανού! Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα εις βάρος της οικογένειας του, στιγμάτισαν για πάντα την ψυχή του Ιουλιανού. Υπάρχει μία εκδοχή που λέει ότι ο Ρωμαϊκός στρατός ενήργησε αυτοβούλως, σκοτώνοντας τον πατέρα, τον αδελφό και άλλα μέλη και φίλους της οικογένειας του Ιουλιανού επειδή υπήρχε η υπόνοια εις βάρος τους, ότι δηλητηρίασαν τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Μεγάλο. Όμως,η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική:ο γιος του Αυτοκράτορα, Κωνστάντιος, αφού »έβγαλε από τη μέση»τον ίδιο τον πατέρα του, κατόπιν διεξήγε την δολοφονία της υπόλοιπης οικογένειας, μένοντας έτσι ο μόνος διάδοχος στο Θρόνο της Ρώμης. Αυτό διαφαίνεται, από την εκδικητική πολιτική που ακολούθησε ο Ιουλιανός, ενώ ήταν ο ίδιος αυτοκράτορας: διέταξε την εκτέλεση αρκετών αυλικών του Κωνσταντίνου, υπό την πρόφαση ξανά, ότι ήταν πρωτοβουλία του Ρωμαϊκού στρατού.

Παιδεία και Μόρφωση: Κατόπιν διαταγής του Αυτοκράτορα Κωνστάντιου,τα δύο αδέλφια,Ιουλιανός και Γάλλος,τίθενται υπό την προστασία του Ευσέβιου επισκόπου Νικομηδείας. Ο Ευσέβιος, θα αναθέσει την  επιμόρφωση των δύο παιδιών στον Γότθο ευνούχο, Μαρδόνιο για 4 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου του Ιουλιανού, η ανάγνωση του Ομήρου από τον Μαρδόνιο, υπήρξε η χρυσή (ευτυχέστερη εποχή) της παιδικής του ηλικίας. Στα 11 χρόνια της ηλικίας του , θα διδαχτεί κοντά στον επίσκοπο Καππαδοκίας, Γεώργιο. Η »φοίτηση» κοντά στον ραδιούργο Γεώργιο δεν θα αφήσει καλές αναμνήσεις στον νεαρό Ιουλιανό.Επειδή,όμως,έχει έντονη κλίση  προς την μόρφωση,το 348 μ.Χ,θα του επιτραπεί η επάνοδος του στην Κωνσταντινούπολη,όπου θα εκπαιδευτεί από τον Νικοκλή, όσον αφορά στην κλασσική παιδεία και από τον Εκηβόλιο θα αποκτήσει κυρίως,θεολογική και χριστιανική κατάρτιση! Η επιρροή των δύο δασκάλων θα είναι καταλυτική για τον μέλλοντα αυτοκράτορα της Ρώμης,ο οποίος θα κρατήσει επαφή μαζί τους και αργότερα.Παράλληλα με τον Νικοκλή και τον Εκηβόλιο,τον δίδαξε και ο παγανιστής Θεμίστιος.Περί τα 350 με 351 μ.Χ,μετέβη στην Πέργαμο,όπου και εντάχθηκε στους μαθητές του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Αιδεσίου,μαθητή του πασίγνωστου Ιάμβλιχου. Η βασική διδασκαλία των Νεοπλατωνικών, αποκαλούταν »θεουργία» και περιστρεφόταν γύρω από την άμεση σχέση του Ανθρώπου με τον Θεό.Η συναναστροφή του Ιουλιανού με τον Μάξιμο,έναν μύστη τον οποίο γνώρισε στον κύκλο των Νεοπλατωνικών της Περγάμου,είναι ο κύριος λόγος της απόρριψης του Χριστιανικού πνεύματος και της μεταστροφής του Ιουλιανού σε παγανιστή νεοπλατωνικό…                                                                                                         Εν αντιθέσει με τον εκλεπτυσμένο και διανοούμενο,Ιουλιανό,ο αδελφός του,Γάλλος υπήρξε ένας τραχύς και περιορισμένης αντίληψης,άνθρωπος. Αφού αναγορεύτηκε σε Αυτοκράτορα, από τον Αυτοκράτορα Κωνστάντιο, με σκοπό να διοικήσουν με τη μορφή διανδρίας, τέθηκε επικεφαλής των Ανατολικών επαρχιών της Αυτοκρατορίας,με έδρα του την Αντιόχεια. Κακοί χειρισμοί στην διακυβέρνηση, εκ μέρους του Γάλλου, θα επιφέρουν την καθαίρεση και την εκτέλεση του, εν έτει 354. Στη συνέχεια ο Ιουλιανός αυτοεξορίζεται και κρύβεται στο Μιλάνο, φοβούμενος ότι θα έχει την τύχη του αδελφού του. Η παρέμβαση της αυτοκράτειρας Ευσεβίας, συζύγου του Κωνστάντιου, θα αποδειχτεί σωτήρια για τον Ιουλιανό:χάρη σε εκείνη φυγαδεύτηκε στην Αθήνα,οπού και συνέχισε τις σπουδές του.Στο λίκνο του Κλασσικού Πνεύματος,στην Αθήνα,θα έχει την χαρά να παρακολουθήσει την διδασκαλία του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Πρίσκου, αλλά και τη ρητορική δεινότητα του Χριστιανού Προαιρεσίου. Το ανήσυχο πνεύμα του και η τάση του για μυστικιστικές συγκινήσεις θα τον οδηγήσουν στο να μυηθεί στα Ελευσίνια Μυστήρια,στα σκοτεινά και ανομολόγητα μυστικά της αρχαίας Ελληνικής θεολογίας. Οι δεσμοί  του Ιουλιανού με την παγανιστική κοσμοαντίληψη είναι πλέον αδιάρρηκτες:ο άνθρωπος αυτός θα ζήσει, θα κυβερνήσει και θα πεθάνει τιμώντας και λατρεύοντας τους Αρχαίους θεούς.

Ιουλιανός Αύγουστος: Στις 6 Νοέμβρη του 355 μ.Χ,ο Ιουλιανός αναγορεύεται σε Καίσαρα,σε ηλικία μόλις 24 ετών.Η αυτοκράτειρα Ευσεβία,συνέβαλε σε αυτό,αφού τον έσωσε για δεύτερη φορά από τη δυσμένεια του συζύγου της, Κωνστάντιου. Μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν πως η Ευσεβία διατηρούσε ερωτικό ενδιαφέρον για τον Ιουλιανό, λόγω του κάλλους του αλλά και λόγω της ανεπάρκειας του Αυτοκράτορα Κωνστάντιου στο να της »χαρίσει» έναν διάδοχο για τον θρόνο της Ρώμης. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ο Κωνστάντιος, σχεδόν αμέσως μετά την ανακήρυξη του σε Καίσαρα, τον έστειλε ως επικεφαλής των Ρωμαίων στρατιωτών στις Δυτικές επαρχίες, τις οποίες λυμαίνονταν τα Γοτθικά φύλα που είχαν διασχίσει τον Ρήνο, μέσω τρομοκρατίας και λεηλασιών.Πάντως είναι γεγονός πως ο Κωνστάντιος φοβόταν μην χάσει τον αυτοκρατορικό θρόνο και αναζητούσε ευκαιρία να »ξεπαστρέψει»τον Ιουλιανό.                                                                                                                                                    Παρά την διοικητική απειρία του και την άγνοια του σε θέματα διεξαγωγής πολέμου,ο Ιουλιανός επιτυγχάνει να εκκαθαρίσει τις Δυτικές επαρχίες από τους Γότθους, με αποκορύφωμα των επιτυχιών του,την επικράτηση του στην »Μάχη του Στρασβούργου» επί του Γοτθικού φύλου των Αλαμανών. Η απρόσμενη επιτυχία του, οφείλεται κυρίως σε ικανότατους στρατιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες που συνόδευσαν τον Ιουλιανο στο ταξίδι του στις Δυτικές επαρχίες και των οποίων τη γνώμη εμπιστεύτηκε σε μεγάλο βαθμό. Όμως,η σχέση του με την ήδη υπάρχουσα Ρωμαϊκή διοίκηση των επαρχιών αυτών δεν ήταν διόλου καλή! Το πλεονέκτημα του, έναντι των ήδη διορισμένων Ρωμαίων επάρχων και στρατιωτικών ήταν ότι είχε κερδίσει την απόλυτη αφοσίωση του στρατού του,επειδή εκπαιδευόταν και πολεμούσε ανάμεσα τους,ντυμένος σαν απλός λεγεωνάριος και την αφοσίωση του λαού του,επειδή φρόντισε να μειώσει την δυσβάσταχτη φορολογία που είχε επιβληθεί μέχρι τότε. Κατόπιν,διαχειρίστηκε ο ίδιος τα οικονομικά ζητήματα της Β΄Βελγικής επαρχίας,σε ένα πιλοτικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής που συγκρότησε ο ίδιος. Ο σκοπός του ήταν να πείσει πως τα ήπια φορολογικά μέτρα,αφενός δεν εξουθενώνουν τον λαό, αφετέρου αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη στο Κράτος. Η ισχυροποίηση των δεσμών του Ιουλιανού με την Ρωμαϊκή αριστοκρατία των Δυτικών επαρχιών θορύβησαν έντονα τον Αυτοκράτορα Κωνστάντιο,ο οποίος φοβόταν ενδεχόμενη αποστασία εναντίον του.Ταυτόχρονα,οι νίκες κατά των Φράγκων και των Αλαμανών, εξύψωναν ακόμα περισσότερο το γόητρο του Καίσαρα της Δύσης(Ιουλιανού). Ο Κωνστάντιος έστειλε νέους πολιτικούς και στρατιωτικούς συμβούλους στη Δύση,για να συνδράμουν το έργο του Ιουλιανού.Κατ’ουσίαν,οι σύμβουλοι αυτοί ήσαν σκληροτράχηλοι και δολοπλόκοι πράκτορες του,με αποστολή να διερευνήσουν τις διαθέσεις του Καίσαρα της Δύσης:Δύο Καίσαρες,συγκρούονται σιωπηλά και αδιόρατα  για την επικράτηση σε ένα και μόνο Κράτος.

About ElriCk

Elrick is described as follows:It is the colour of a bleached skull, his flesh; and the long hair which flows below his shoulders is milk-white. From the tapering, beautiful head stare two slanting eyes, crimson and moody, and from the loose sleeves of his yellow gown emerge two slender hands, also the colour of bone.[2] Elric was the last emperor of the stagnating island civilization of Melniboné. Physically weak and frail, the albino Elric must take drugs—later retconned to mean special herbs—in order to maintain his health. In addition to herb lore, his character becomes an accomplished sorcerer and summoner, able to summon powerful, supernatural allies by dint of his royal Melnibonéan bloodline. Unlike most others of his race, Elric possesses something of a conscience; he sees the decadence of his culture, and worries about the rise of the Young Kingdoms, populated by humans (as Melniboneans do not consider themselves such) and the threat they pose to his empire. Because of his introspective self-loathing of Melnibonéan traditions, his subjects find him odd and unfathomable, and his cousin Yyrkoon (next in the line of succession, as Elric has no heirs) interprets his behavior as weakness and plots Elric's death. As emperor of Melniboné, Elric wears the Ring of Kings, also called the Ring of Actorios, and is able to call for aid upon the traditional patron of the Melniboné emperors, Arioch, a Lord of Chaos and Duke of Hell. From the first story onwards, Elric is shown using ancient pacts and agreements with not only Arioch but various other beings—some gods, some demons—to assist him in accomplishing his tasks.
This entry was posted in Τα δικά μας κείμενα.. Bookmark the permalink.

2 Responses to »Θεοί των αποστατημένων λεγεώνων» (Η ιστορία του Ιουλιανού του Παραβάτη)-Α’ Μέρος | του ElriCk

  1. Παράθεμα: ”Θεοί των αποστατημένων λεγεώνων(Η ιστορία του Ιουλιανού του Παραβάτη)-Β’ Μέρος | του ElriCk | Απ'όλα (με sos)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s