Πολύγλωσσο νηπιαγωγείο όπου μιλούνται 21 γλώσσες

nipiagogio

Το νηπιαγωγείο Γκλάντστοουν στο Πιτέρμπορο της Βρετανίας δεν αποτελεί μόνο μια σύγχρονη Βαβέλ νηπιακών… διαστάσεων, αλλά κι ένα υπόδειγμα συνύπαρξης και πολυπολιτισμικότητας. Το νηπιαγωγείο είναι το πρώτο σε όλη τη χώρα όπου τα αγγλικά δεν είναι η πρώτη ομιλούσα γλώσσα ανάμεσα στους 440 μικρούς μαθητές του.

Από αυτά τα παιδιά, τα 358 έχουν ως πρώτη γλώσσα τους τα ούρντου (που ομιλείται σε Ινδία και Πακιστάν) ενώ μετά ακολουθούν τα ντάρι (που συναντάται σε Αφγανιστάν και Ιράν) με την οποία συνεννοούνται 23 νήπια. Ακολουθεί η λιθουανική, που τη μιλάνε 15 παιδιά, 11 νήπια μιλούν λετονικά κι υπάρχουν ακόμη γλώσσες όπως τα πορτογαλικά, τα πολωνικά, τα σλοβάκικα, τα τσέχικα, τα ρωσικά καθώς και διάφορες διάλεκτοι από χώρες της Αφρικής.
Τα διαφορετικά γλωσσικά γκρουπ εξυπηρετούνται από 28 πολύγλωσσους νηπιαγωγούς, στην πλειοψηφία τους Ινδικής καταγωγής, που χειρίζονται άπταιστα τα Ούρντου.
Φυσικά, όλα τα παιδιά μιλούν αγγλικά, εφόσον σε αγγλόφωνο περιβάλλον καλούνται να ζήσουν. «Ο κόσμος μας είναι δίγλωσσος και το σύνθημα του σχολείου μας είναι «δεν είναι δύσκολο να μεγαλώσεις μιλώντας δυο γλώσσες», λέει η διευθύντρια του νηπιαγωγείου Κριστίν Πάρκερ.
Στην ευρύτερη περιοχή του Πιτέρμπορο, στη κομητεία του Κεϊμπριτζσίρ, ομιλούνται πάνω από 100 διαφορετικές γλώσσες, ως αποτέλεσμα των πολλών οικογενειών μεταναστών που εγκαθίστανται στην κομητεία.
To Bήμα
This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Πολύγλωσσο νηπιαγωγείο όπου μιλούνται 21 γλώσσες

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s