Σεξισμός και ρατσισμός μαζί.

images

«Υπάρχει μια σκηνή που είναι εμβληματική του τι σημαίνει σεξισμός και ρατσισμός μαζί» διηγείται σκυθρωπή η Μαρία Στρατηγάκη. «Κάποιος μας εξηγούσε πως στην Κρήτη κλείνουν γυναίκες σε τροχόσπιτα και τις κάνουν περιοδεία από χωριό σε χωριό, για να μπορούν οι Κρητικοί να διατηρούν σχέσεις μαζί τους».

«Αυτές οι γυναίκες είναι ξένες, χωρίς διαβατήριο» εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. «Τους συμπεριφέρονται σαν να είναι περιφερόμενος θίασος, όχι ανθρώπων αλλά υποδεέστερων όντων. Αν ήταν Ελληνίδες, η συμπεριφορά θα ήταν διαφορετική – έστω κι αν εκδίδονταν» παρατηρεί επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, την άποψη ότι αφενός «δεν έχουμε εξοικείωση με το Άλλο, το διαφορετικό» και αφετέρου «έχουμε πατριαρχικές δομές και πατριαρχικά κατάλοιπα, πολύ σημαντικά».

Η διαφαινόμενη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και των βιασμών τον τελευταίο καιρό ενισχύει αυτή την αντίληψη και, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η κ. Στρατηγάκη έρχεται να την αναλύσει. Στο παρακάτω βίντεο, θέτει τη μακρόχρονη εμπειρία της στην ακαδημαϊκή έρευνα, τα κοινωνικά κινήματα, αλλά και τη δημόσια ζωή (ως Γενική Γραμματέας Ισότητας την περίοδο 2009-2012) στην υπηρεσία του 1againstracism.gr, για να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων: Πώς επηρεάζουν οι παράγοντες «φυλή» και «φύλο» την τύχη των γυναικών αλλοδαπής καταγωγής; Πώς βιώνουν εκείνες τη διπλή διάκριση; Τι μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να επιτύχουμε πραγματική ισότητα των φύλων;

unhcr.gr

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s