Σκιές και μύθοι σε ένα μουσικό παραμύθι

Οι ήρωες ζωντανεύουν από το θέατρο σκιών του Ηλία Καρελλά, αγγίζοντας την παράδοση του Καραγκιόζη, χωρίς να περιορίζονται σε αυτήν, καθώς ο Αίσωπος – Καραγκιόζης αφηγείται μύθους και επεισόδια από τη ζωή του.

Ο Αίσωπος συναντά τον Καραγκιόζη σε μία αμφίδρομη κοινή διαδρομή, όπου οι μύθοι ζωντανεύουν από τις σκιώδεις φιγούρες, υπό τους ήχους ενός μουσικού παραμυθιού για τραγουδιστές, ορχήστρα και θέατρο σκιών.

Σαν ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο με αφετηρία τους μύθους του Αισώπου, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει την παράσταση «Μύθοι του Αισώπου», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου.

Πιστεύοντας πως οι μύθοι του Αισώπου είναι η αρχέτυπη αγωγή του πολίτη, αφού διαμορφώνουν κοινωνική και πολιτική σκέψη και – σε αντίθεση με τα κλασικά ευρωπαϊκά παραμύθια – δεν περιέχουν το στοιχείο του φόβου και του μεταφυσικού, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου δημιουργεί ένα έργο ορχηστρικό με τραγουδιστές και αφηγητή και θέματα από την ελληνική παράδοση.

Σε κείμενα – στίχους  του Γιώργου Κορδέλλα και με τη σύμπραξη της Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, οι ήρωες   ζωντανεύουν από το θέατρο σκιών του Ηλία Καρελλά, αγγίζοντας την παράδοση του Καραγκιόζη, χωρίς να περιορίζονται σε αυτήν, καθώς ο Αίσωπος – Καραγκιόζης αφηγείται μύθους και επεισόδια από τη ζωή του.

Τέρας ασχήμιας και ευφυΐας

Σαν ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο με αφετηρία τους μύθους του Αισώπου, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει την παράσταση «Μύθοι του Αισώπου», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Χωρίς να έχει γράψει ποτέ ούτε μία ιστορία, ο Αίσωπος ταξίδεψε σε πολλά μέρη, όπου και τις αφηγήθηκε, μεταδίδοντάς τες σε όλο τον κόσμο. Παρά το ότι κάποιοι λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ, πολλές χώρες και πόλεις διεκδικούν την καταγωγή του και πολλοί πολιτισμοί γνωρίζουν τους μύθους του ή έχουν παραμύθια, αφηγήσεις και ανέκδοτα, που βασίζονται σε αυτούς. Οι μύθοι του, οι οποίοι κατέληγαν πάντα σε ένα διδακτικό επιμύθιο, ήταν μικροί, με σύντομους διαλόγους μεταξύ ζώων, που ζουν, μιλούν και πράττουν σαν άνθρωποι.

Ο αρχαίος έλληνας μυθοποιός, ο οποίος θεωρείται ο πρωτοπόρος του λογοτεχνικού είδους, που σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία,  είναι ο διασημότερος από τους αρχαίους μυθοποιούς, ο αναμφισβήτητος πατέρας του αρχαίου μύθου και ο κορυφαίος της λεγόμενης διδακτικής μυθολογίας.

Αν και για τη ζωή του δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες, ο Αίσωπος ήταν ταπεινής καταγωγής και πραγματικό τέρας ασχήμιας: μαυριδερός, καμπούρης, τραυλός, κοντόλαιμος, στραβοπόδης, με μύτη πλακουτσωτή και κεφάλι τριγωνικό, αλλά και τέρας ευφυΐας. Παρά το ότι όσο ζούσε ήταν δούλος, οι Αθηναίοι του έστησαν αργότερα ανδριάντα, για να δείξουν ότι κάθε άνθρωπος αξίας πρέπει να τιμάται, ανεξάρτητα από τη καταγωγή του.

Ταυτότητα παράστασης

Έργο: Δημήτρης Παπαδημητρίου, στίχοι – κείμενα: Γιώργος Κορδέλλας, θέατρο σκιών: Ηλίας Καρελλάς, σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου – Γιώργος Κορδέλλας – Ηλίας Καρελλάς, σχεδιασμός φωτισμών: Φίλιππος Κουτσαφτής, ιδέα: Ραλλού Βογιατζή, εκτέλεση παραγωγής: Το Ελληνικό  Σχέδιο, σχεδιασμός ήχου – ηχολήπτης σκηνής: Γιάννης Λαμπρόπουλος. Την Καμεράτα διευθύνει: ο Γιώργος Πέτρου. Ερμηνευτές: Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο), Δημήτρης Ναλμπάντης (τενόρος), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος).

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Κεντρική Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107 – 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 19.00, Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 12.00 και στις 16.00. Τιμές εισιτηρίων: 15, 12, 10, 8 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων:  210 9005800 (Δευτέρα – Κυριακή: 9:00 – 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 12:00 – 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς. Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 08:00 – 01:00.

πηγή:naftemporiki

This entry was posted in Ψυχαγωγία and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s