»Θεοί των αποστατημένων λεγεώνων(Η ιστορία του Ιουλιανού του Παραβάτη)»-Γ’Μέρος | του ElriCk

Το δεύτερο μέρος εδώ

ImageΤο κύκνειο άσμα της ζωής και της βασιλείας του Κλαύδιου Φλάβιου Ιουλιανού,έλαβε χώρα στην Περσία…Τρία χρόνια νωρίτερα,ο Κωνστάντιος,αυτοκράτορας των Ανατολικών επαρχιών της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας,είχε πραγματοποιήσει νικηφόρα πορεία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του κατά των Περσών,με στόχο να προσαρτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στην ήδη αχανή αυτοκρατορία.Ο Ιουλιανός αρνήθηκε να συνδράμει τον ξάδελφο του και συναυτοκράτορα, στέλνοντας ενισχύσεις στην Περσία,πιστεύοντας ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα όχι μόνο δεν ήταν απαραίτητο, αλλά ήταν καπρίτσιο ενός παράφρονα, που το μόνο πράγμα που τον ενδιέφερε ήταν η υστεροφημία και η ιστορική καταξίωση.

Κατά τραγική ειρωνεία το 363μ.Χ ο Ιουλιανός αποφασίζει να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα:Εισβάλλει στην Περσία με το ισχυρό εκστρατευτικό σώμα του,ενώ ταυτόχρονα,τοποθετεί τον συγγενή του,Προκόπιο επικεφαλής ενός δεύτερου στρατού και τον διατάζει να προελάσει από τον Βορρά για να περικυκλώσουν έτσι τους Πέρσες,αφήνοντας μηδενικό περιθώριο διαφυγής.

Ο βασιλιάς της Περσίας, Σαπώρ ο Β’, άνθρωπος ρεαλιστής και μετριόφρων, απέστειλε ειρηνευτική πρεσβεία στον Ιουλιανό, προτείνοντας του να αποφευχθεί πολεμική σύρραξη και προσφέροντας του ως ένδειξη καλής θέλησης, σπουδαίο μέρος των εδαφών της Περσικής επικράτειας. Παγιδευμένος στην αλαζονεία και την μεγαλομανία του όμως ο Ρωμαίος αυτοκράτορας απέπεμψε δημόσια την πρεσβεία, λέγοντας ότι δεν συνθηκολογεί σχετικά με εδάφη που του ανήκουν δικαιωματικά! Η εκστρατεία κατά των Περσών δέχεται δριμεία κριτική από πολλούς, ενώ ο Σαλλούστιος, στενός φίλος, σύμβουλος και στρατιωτικός εκπαιδευτής του Ιουλιανού από τα πρώτα του βήματα προσπαθεί να τον μεταπείσει να συνθηκολογήσει,ο Αυτοκράτορας παραμένει προσηλωμένος στο στόχο του:το τέλος δεν είναι μακρυά…

Το τέλος της εκστρατείας στην Περσία:Ο Ρωμαϊκός στρατός προελαύνει στα βάθη της Μεσοποταμίας κατακτώντας ασήμαντες πόλεις και κάνοντας θυσίες στους »κίβδηλους» θεούς του για να τους ευχαριστήσει για τις, μέχρι στιγμής, επιτυχίες του και να τους παροτρύνει να σταθούν στο πλευρό του στην συνέχεια. Οι Πέρσες, στην προσπάθεια τους να αμυνθούν και να δυσχεράνουν την επέλαση των αντιπάλων τους, διανοίγουν τα αρδευτικά φράγματα του Τίγρη και του Ευφράτη, πλημμυρίζοντας τα εδάφη τους. Έτσι,ενώ ο Ιουλιανός φτάνει στην Κτησιφώντα, πρωτεύουσα του Περσικού κράτους, συνειδητοποιεί για πρώτη φορά πως δεν έχει τα επαρκή μέσα που απαιτούνταν για την πολιορκία της. Ταυτόχρονα,το δεύτερο Ρωμαϊκό σώμα, υπό την ηγεσία του Προκοπίου δεν φάνηκε ποτέ στα Περσικά εδάφη, αφήνοντας τον Ιουλιανό αποδυναμωμένο και εκτεθειμένο  Οργισμένος και απογοητευμένος, επιβάλλει την άμεση υποχώρηση του στρατού του, προς Βορράν, γιατί τα πλημμυρισμένα εδάφη πίσω του κατέστησαν αδύνατη τη διέλευση των στρατιωτών.Ο Ρωμαϊκός στρατός είναι πλέον καταδικασμένος, όχι από την πολεμική υπεροχή των Περσών, αλλά από τον εγωισμό του ηγέτη του και την ίδια τη Φύση και τα φαινόμενα της, ο διαρκής καύσωνας, η πορεία κάτω από τον ανελέητο ήλιο της Ασίας, τα κουνούπια και τα έντομα της τοπικής πανίδας είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Αυτοκρατορίας. Ο Πέρσης βασιλιάς Σαπώρ ο Β’ διατάζει τα στρατεύματα του να παρακολουθούν από απόσταση την πορεία των εχθρών τους, αλλά ποτέ να μην αντιπαρατεθούν σε κατά μέτωπο σύγκρουση. Θα ήταν σπατάλη δυνάμεων και ανθρώπων καθώς ο Ρωμαϊκός στρατός ήταν ο πιο οργανωμένος και αξιόμαχος στον τότε Κόσμο. Αντ’ αυτού, προτρέπει τους άνδρες τους να παρενοχλούν τους Ρωμαίους σποραδικά, για να κάμπτουν το ηθικό και την ισχύ τους.

Στις 26 Ιουνίου του έτους 363,ο Ιουλιανός δέχεται ένα εχθρικό δόρυ κατά τη διάρκεια μιας μικρής αψιμαχίας με τους Πέρσες. Οι Ρωμαίοι γιατροί τον εξετάζουν επιτόπου και διατάζουν να μεταφερθεί άμεσα στην σκηνή του. Μερικές ώρες μετά, ο Ιουλιανός Αύγουστος, θα αφήσει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 31 ετών, έχοντας ζήσει μία ζωή που ελάχιστοι θα ονειρεύονταν και ακόμα λιγότεροι θα άντεχαν να ζήσουν.                                                                               Υπάρχει μία εκδοχή, ότι ο Ιουλιανός πέθανε προδοτικά, από δόρυ που εκτόξευσε Ρωμαίος στρατιώτης, όμως σύμφωνα με κείμενο του Φιλοστόργιου, ο Ορειβάσιος, επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου του Αυτοκράτορα, απέκλεισε κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας πως η αιχμή που τράβηξε από την πληγή του Ιουλιανού ανήκε σε δόρατα που συνήθιζαν να φέρουν οι Άραβες σύμμαχοι των Περσών. Την ίδια άποψη υποστηρίζει και ο Λιβάνιος, σε κείμενο που έγραψε 14 χρόνια μετά το θάνατο του Αυτοκράτορα. Τέλος,σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση, αυτός που σκότωσε τον Ιουλιανό,»τιμωρώντας»τον για την αλαζονεία και την αγάπη του προς τα είδωλα,ήταν κάποιος Άγιος…

Αυτή ήταν η ιστορία του Ιουλιανού του Αποστάτη, του φιλόσοφου, του Παραβάτη. Ενός άνδρα που διάβαζε ελληνική φιλοσοφία και αποθέωσε τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη. Ενός ανθρώπου, που παρά την αυτοκρατορική του ιδιότητα έτρωγε και κοιμόταν ελάχιστα και αδιαφορούσε για τις ηδονές που αποζητούσαν μανιωδώς οι διεφθαρμένοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, ζώντας σαν ασκητής του Χριστιανικού δόγματος που ο ίδιος απεχθανόταν. Αυτός ο άνδρας, πάντα ταπεινός, πάντα ευπροσήγορος, έτοιμος να ακούσει τον καθένα υπήκοο του που ζητούσε ακρόαση, στο τέλος της ζωής του καταβλήθηκε από τον δαίμονα που στιγματίζει κάθε βασιλιά και κάθε άνθρωπο που συγκεντρώνει δύναμη στα χέρια του: την παράνοια που γεννάται από την αλαζονεία. Όπως την »είχε πατήσει» ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως την »πάτησαν» ο Νέρων και ο Καλλιγούλας, ο Χίτλερ και ο Στάλιν και τόσοι άντρες μεταγενέστερα, ο Ιουλιανός αγνόησε την φράση που είχε γράψει ο προκάτοχος του και αγαπημένος του(του Ιουλιανού), αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος:»Πρόσεξε μην αποκαισαριωποιηθείς,μην σε διαποτίσει το φρόνημα αυτό»…

Βιβλιογραφία:

1_)Wikipedia:Ιουλιανός ο Παραβάτης

2_)»Gods and Legions(τίτλος στα ελληνικά:Ιουλιανός ο Αποστάτης)»-Μichael Curtis Ford απο τις εκδόσεις »ΛΙΒΑΝΗ».

About ElriCk

Elrick is described as follows:It is the colour of a bleached skull, his flesh; and the long hair which flows below his shoulders is milk-white. From the tapering, beautiful head stare two slanting eyes, crimson and moody, and from the loose sleeves of his yellow gown emerge two slender hands, also the colour of bone.[2] Elric was the last emperor of the stagnating island civilization of Melniboné. Physically weak and frail, the albino Elric must take drugs—later retconned to mean special herbs—in order to maintain his health. In addition to herb lore, his character becomes an accomplished sorcerer and summoner, able to summon powerful, supernatural allies by dint of his royal Melnibonéan bloodline. Unlike most others of his race, Elric possesses something of a conscience; he sees the decadence of his culture, and worries about the rise of the Young Kingdoms, populated by humans (as Melniboneans do not consider themselves such) and the threat they pose to his empire. Because of his introspective self-loathing of Melnibonéan traditions, his subjects find him odd and unfathomable, and his cousin Yyrkoon (next in the line of succession, as Elric has no heirs) interprets his behavior as weakness and plots Elric's death. As emperor of Melniboné, Elric wears the Ring of Kings, also called the Ring of Actorios, and is able to call for aid upon the traditional patron of the Melniboné emperors, Arioch, a Lord of Chaos and Duke of Hell. From the first story onwards, Elric is shown using ancient pacts and agreements with not only Arioch but various other beings—some gods, some demons—to assist him in accomplishing his tasks.
This entry was posted in Τα δικά μας κείμενα. and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s