Ένα μικρό Παρίσι στο κέντρο της Αθήνας…

Ξέρετε ότι στην καρδιά της Αθήνας υπάρχει ένα μικρό Παρίσι; Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι κάτω από την Πλατεία Ομονοίας ως την Πλατεία Καραϊσκάκη και πέρα από την Πλατεία Βάθης υπάρχουν αρκετοί δρόμοι με γαλλικά ονόματα, όπως Σατωβριάνδου, Βεραντζέρου, Φαβιέρου, Ουγκώ, Μαιζώνος, Πουκεβίλ, Μολιέρου και, φυσικά, η οδός Μάρνη (Μarne εκ του παραποτάμου Σηκουάνα στο Παρίσι); Σε αυτό το κομβικό σημείο της πόλης θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος το «Μικρό Παρίσι 2013», που είναι αφιερωμένο στον Αλμπέρ Καμί για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Στη διοργάνωση κεντρικό ρόλο παίζει το καμπαρέ, θεατρικό είδος που εμφανίστηκε στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αι., εμπνέεται από τα καμπαρέ του Παρισιού και προσαρμόστηκε στο ελληνικό κοινό. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου τα γαλλικά έργα θριαμβεύουν στις αθηναϊκές σκηνές και επηρεάζουν την αστική τάξη στις ιδεολογίες, στις συνήθειες, ακόμα και στη γλώσσα. Αυτή την περίοδο θα γεννηθούν νέοι δραματουργοί που θα ανοίξουν τον δρόμο σε μια νέα εποχή, εισάγοντας νέα θεατρικά μοτίβα και αντιλήψεις.

Σε αυτή την εποχή θα είναι αφιερωμένες οι θεατρικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 16 Οκτωβρίου σε μια πολιτιστική εβδομάδα με διεθνή αντίκτυπο. Η πρωτοβουλία ανήκει στο αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και την 1η διαμερισματική κοινότητα του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα προβλέπεται πλούσιο, με δράσεις που θα επεκταθούν από κλειστά θέατρα και καμπαρέ σε συναυλίες, θέατρο του δρόμου, εικαστικές εκθέσεις, αλλά και μια σειρά από διαλέξεις με θέμα τον Καμί, τον ιμπρεσιονισμό, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ γαλλικής και ελληνικής γραμματείας, των τεχνών με έμφαση στο θέατρο, καθώς και διαλέξεις για το πολιτιστικό παρελθόν, παρόν και μέλλον της συνοικίας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες-δημιουργοί ή οι καλλιτεχνικές δημιουργικές ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τέλος Μαΐου στο athensartnetwork@gmail.com

theartfoundation.metamatic.gr

This entry was posted in Αφιερώματα, Είδαμε κι ακούσαμε, Ψυχαγωγία and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ένα μικρό Παρίσι στο κέντρο της Αθήνας…

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s