Η μικρότερη ταινία του κόσμου

Φαντάζομαι ότι όποιος δει το animation «A Boy And His Atom» χωρίς να ξέρει τις λεπτομέρειες της παραγωγής του θα δυσκολευτεί πολύ να το θεωρήσει «τέχνη». Είναι απλό στα όρια του ναΐφ, τόσο από πλευράς εικαστικού όσο και από πλευράς storyboard ενώ το ίδιο animation θυμίζει κάπως αυτά που φτιάχναμε στο σχολείο ζωγραφίζοντας γραμμικά ανθρωπάκια στο περιθώριο των βιβλίων (αλήθεια, το κάνουν ακόμα τα παιδιά αυτό;) Όμως αν δει κανείς την τεχνολογία που υπάρχει πίσω από τις κουκίδες που περιέχονται στα 242 καρέ του και, κυρίως, αν τη συνειδητοποιήσει, θα καταλάβει ότι πρόκειται για κάτι πολύ πιο συναρπαστικό από το «Grand Theft Auto» ή το «Toy Story»

Κάθε μια από τις κουκκίδες του «A Boy And His Atom» είναι ένα άτομο μονοξειδίου του άνθρακα το οποίο οι δημιουργοί της ταινίας μετακίνησαν σιγά σιγά ώστε να ενωθεί με τα υπόλοιπα και να δημιουργήσει καθένα από τα καρέ –από εκεί και ύστερα, η τεχνική του animation ήταν η ίδια που βρίσκουμε και στα κανονικά animation, δηλαδή διαδοχικές φωτογραφίσεις των καρέ και κινηματογράφησή τους. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικό μικροσκόπιο κατασκευασμένο από την ΙΒΜ το οποίο φιλοξενείται σε ένα από τα ερευνητικά της κέντρα στην Καλιφόρνια, το Άλμαντεν και για το οποίο ο κολοσσός του κόσμου των υπολογιστών βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1986.

Το εργαστήριο χρησιμοποιεί το μικροσκόπιο για να σχεδιάσει σκληρούς δίσκους και άλλα αποθηκευτικά μέσα με χωρητικότητες δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτά που έχουμε στη διάθεση μας τώρα· το «A Boy And His Atom» είναι απλώς ένα παιχνίδι που η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει για το μάρκετίνγκ της. Όμως αυτό δεν το κάνει λιγότερο εντυπωσιακό! Όπως λένε και οι δημιουργοί του στα βίντεο που το συνοδεύουν, αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιος σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει μια τόσο προηγμένη τεχνολογία για κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε και δη για κάτι χωρίς χρηστική αξία αλλά μόνο ψυχαγωγική –έχουμε αποκαλέσει «τέχνη» πολύ πιο ασήμαντα πράγματα…

theartfoundation.metamatic.gr

This entry was posted in Παράξενα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s