Πλέκοντας graffiti στους δρόμους του Λονδίνου

Δουλεύουν πυρετωδώς, σαν μέλισσες, στο κέντρο του Λονδίνου, σε ένα μέρος μυστικό, όπου δεν φθάνουν ούτε οι λιγοστές ακτίνες του ήλιου. Τα χέρια τους δεν σταματούν, οι βελόνες κινούνται με ρυθμούς καταιγιστικούς. Πλέκουν, πλέκουν, πλέκουν και ετοιμάζονται για τη στιγμή που η πόλη θα χρειαστεί την παρέμβασή τους. Και όταν έρχεται αυτή η στιγμή, βγαίνουν τα ξημερώματα, όταν οι δρόμοι είναι άδειοι, και κάνουν την επίθεσή τους κατά της μονοχρωμίας. Γεμίζουν τοίχους, πεζοδρόμια και φράχτες με λουλούδια, ήλιους, ουράνια τόξα και παρδαλά ζώα. Δρουν συντονισμένα, αθόρυβα και αστραπιαία. Και έπειτα, εξαφανίζονται τρέχοντας και γελώντας πνιχτά. Χώνονται πάλι στο κρησφύγετό τους και αρχίζουν να σχεδιάζουν τη νέα επίθεση yarnstorming…

Το yarnstorming ή yarn bombing ή guerilla knitting, το ιδιότυπο graffiti από νήματα, είναι περίπου δέκα ετών. Αρχικά δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μισοτελειωμένα πλεκτά, ενωμένα μεταξύ τους, που «έντυναν» κορμούς δέντρων, στύλους φωτισμού και καθημερινά αντικείμενα. Όμως, ή κολεκτίβα Knit the City (αυτή από τα υπόγεια του Λονδίνου) πήγε το όλο «κίνημα» αρκετά βήματα πιο πέρα. Οι «επιδρομές» της ομάδας έχουν ένα συγκεκριμένο νόημα, τα πλεκτά τους έχουν μορφή και λένε κάθε φορά μια διαφορετική ιστορία.

Η πιο πρόσφατη, για παράδειγμα, ήταν μία «διαμαρτυρία» κατά του παρατεταμένου χειμώνα που έκανε κρόσια τα νεύρα των Λονδρέζων. Τα μέλη της ομάδας ξεμύτισαν, ως συνήθως, πριν το χάραμα και δημιούργησαν μία μικρή τεχνητή άνοιξη στο Brixton. Ένας τεράστιος ήλιος στόλισε έναν τοίχο, τα κολωνάκια στην άκρη του δρόμου έγιναν γελαστά λουλούδια και η λέξη ‘bloom’, με εκτυφλωτικά φούξια γράμματα, αναρτήθηκε σε μία υπόγεια διάβαση.

Τα δύο μόνιμα και τα πέντε… part-time μέλη της ομάδας Knit the City, παίρνουν στα σοβαρά την ενασχόλησή τους, αλλά επιστρατεύουν το χιούμορ για να περιγράψουν τη δουλειά τους και για να διαφυλάξουν την ανωνυμία τους. Διότι, όσο καλαίσθητες κι αν είναι οι πολύχρωμες παρεμβάσεις τους, δεν παύουν να είναι παράνομες. H ‘Deadly Knitshade’ και η ‘Fastener’ εξηγούν στους επισκέπτες της ιστοσελίδας τους, ότι στην πραγματικότητα είναι απλές, καθημερινές κοπέλες. «Μπορεί να είμαστε δίπλα σου στο μετρό, να σε σκουντήξουμε κατά λάθος στο δρόμο ή να χορεύουμε δίπλα σου σε κάποιο κλαμπ. Δεν θα καταλάβεις ποτέ ποιες είμαστε», λένε.

Όπως γίνεται συνήθως με τους street artists που έχουν να προτείνουν κάτι ξεχωριστό και καινοτόμο, οι Knit the City χαίρουν πλέον της εκτίμησης του «επίσημου» καλλιτεχνικού κόσμου. Πέρυσι η Tate Gallery φιλοξένησε έργο τους, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχαν παρουσιάσει το βιβλίο τους ‘The Knit the City book’ με όλα τα έργα τους. Τώρα πια, δέχονται προσκλήσεις από ιδιώτες και δημιουργούν αρκετά έργα κατά παραγγελία και καθ’ όλα νόμιμα. Ωστόσο, δεν ξεχνούν τον αρχικό και πρωτεύοντα στόχο τους που είναι «η παγκόσμια κυριαρχία, με τη βοήθεια ενός πανίσχυρου στρατού πλεκτών καλαμαριών»!

theartfoundation.metamatic.gr

This entry was posted in Παράξενα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s