Ο θάνατος ενός στρατιώτη

Είναι μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του κόσμου. Είναι η εικόνα που μαζί με τη «Γκουέρνικα» του Πικάσο έχει ταυτιστεί με τον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, με αυτό που αποκαλούμε «πολεμικός ανταποκριτής» και με το όνομα του Ρόμπερτ Κάπα (1913-1954) –κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να πουν, με μια υπερβολή που φτάνει στα όρια της αδικίας, ότι αν δεν είχε υπάρξει ο «Στρατιώτης που πέφτει», ο Κάπα θα ήταν απλώς ένας ακόμα ριψοκίνδυνος φωτορεπόρτερ που θα είχε μείνει στην ιστορία βασικά για τη δημιουργία της ομάδας/πρακτορείου Magnum Photos και για τον πρόωρο θάνατό του.

Ταυτόχρονα είναι και μια από τις πιο αμφισβητούμενες φωτογραφίες. Σχεδόν από τότε που τραβήχτηκε πολλοί εξέφρασαν αμφιβολίες για το πού τραβήχτηκε, για το ποιος είναι ο εικονιζόμενος στρατιώτης και για το αν όντως τη στιγμή που έγινε η λήψη δέχεται το θανάσιμο πυροβολισμό από τις φασιστικές γραμμές. Και παρότι η επικρατέστερη άποψη είναι ότι τελικά πρόκειται για αληθινή φωτογραφία, ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του κρατικού ιαπωνικού δικτύου ΝΗΚ το οποίο καταγράφει την επιτόπια έρευνα του συγγραφέα, φωτογράφου και ερευνητή Σαουάκι Κοτάρο εγείρει νέα ερωτηματικά.

Η έρευνα του Σαουάκι, η οποία στηρίζεται σε μια σειρά μετρήσεων και τεχνικών αναλύσεων ως προς το σημείο και το χρόνο που τραβήχτηκε η φωτογραφία δείχνει ότι είναι πολύ πιθανότερο η λήψη να έγινε από τη σύντροφο, συνάδελφο και συνοδοιπόρο του Κάπα, Γκέρντα Τάρο (1910-1937) παρά από τον ίδιο. Και ενδεχομένως να έχει δίκιο –ίσως το μάθουμε από τις έρευνες που θα στηριχτούν σ’ αυτή και θα πάνε ακόμα πιο μακριά. Έχει όμως σημασία; Από την πλευρά της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, ναι, όμως όχι από την πλευρά της αξίας της ίδιας της φωτογραφίας ή του έργου του Κάπα –και σίγουρα όχι από την πλευρά του μηνύματος για τη φρίκη του πολέμου.

theartfoundation.metamatic.gr

This entry was posted in Αφιερώματα and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s