Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

World_Refugee_Day

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε για πρώτη φορά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και πρωτογιορτάσθηκε στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».

Η Συνθήκη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Στα 54 χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους κυριότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο. Τα περισσότερα από 5.000 στελέχη της, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς κινδύνους κατά της προσωπικής τους ασφάλειας, βοηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους πουν συγκεντρώνουν την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού», τα κράτη – μέλη και η Ε.Ε. υιοθετούν ολοένα και αυστηρότερα μέτρα, τόσο ως προς τον χαρακτηρισμό των αιτούντων άσυλο ως προσφύγων, όσο και ως προς την όλη διαδικασία του ασύλου. Η αντίληψη που κυριαρχεί είναι ότι οι αιτούντες άσυλο δεν εγκαταλείπουν τη χώρα τους επειδή κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά για οικονομικούς λόγους.

Η Ελλάδα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τους πρόσφυγες. Δέχεται μικρό αριθμό αιτήσεων για άσυλο, αλλά είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού και ανθρωπιστικού καθεστώτος. Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό αναγνώρισης κυμαίνεται περίπου στο 1% επί των αιτήσεων. Η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο διαμένουν για μεγάλο χρονικό στη χώρα μας, αφού η διαδικασία για τη χορήγηση ή όχι του προσφυγικού ή ανθρωπιστικού καθεστώτος είναι μακροχρόνια, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην παρανομία χωρίς να διαφαίνεται η πολιτική βούληση για την αναγνώρισή τους και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

UNHCR – The UN Refugee AgencyΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επικεντρώνεται στα προβλήματα των περίπου 45 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κάθε λεπτό, 8 άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από πόλεμο, διώξεις ή φυσικές καταστροφές.

Τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα των συγκρούσεων και ιδιαίτερα τα παιδιά πρόσφυγες φέρουν το πλήρες φορτίο της αστάθειας και της ταλαιπωρίας που προκαλείται από τις συγκρούσεις, που συχνά συμπεριλαμβάνει το χωρισμό τους από τις οικογένειές τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μεταξύ των προσφύγων, τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα – όχι μόνο επειδή είναι ξεριζωμένα από τις εστίες τους, αλλά πολλά από αυτά συχνά αναγκάζονται να τις εγκαταλείψουν με ελάχιστα ή και καθόλου υπάρχοντα και επιπλέον διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από τις ασθένειες, τη βία, την εκμετάλλευση και την παραμέληση.

Μόνο στη Συρία η συνεχιζόμενη εμφύλια σύρραξη έχει οδηγήσει 1,4 εκατομμύρια πρόσφυγες έξω από τη χώρα, μεγάλο μέρος των οποίων είναι παιδιά.

Η UNICEF συνεργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο με την UNHCR και άλλους εταίρους για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες τα προσφυγόπουλα και τα εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα, τόσο με άμεσες, όσο και με μακροπρόθεσμες σωτήριες παρεμβάσεις, για την υγεία, τη διατροφή, την παροχή νερού και υγιεινής, την εκπαίδευση και την προστασία των παιδιών.

Η UNICEF και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν επίσης τις κοινότητες υποδοχής, οι οποίες αισθάνονται την επιπρόσθετη πίεση στους περιορισμένους τους πόρους.

Η UNICEF δεν παραλείπει να τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως σε εμπόλεμες καταστάσεις όλα τα μέρη πρέπει να κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών και την προστασία των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανόμενων των παιδιών προσφύγων.

kidsweb.gr

This entry was posted in Αφιερώματα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s