Συριακός εμφύλιος: Ένα εκατομμύριο παιδιά στην εξορία

Με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία να διανύει το τρίτο έτος του, η Ύπατη Αρμοστεία καταγράφει τουλάχιστον δυο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Πάνω από ένα εκατομμύριο είναι παιδιά. Παιδιά που ζουν εκτός της χώρας τους ως πρόσφυγες και αφού έχουν υπάρξει μάρτυρές της φρίκης ενός εμφυλίου πολέμου.

Η ιστορία της οκτάχρονης Aya

Ένα από αυτά είναι η οκτάχρονη Aya, η οποία αναγκάστηκε να διαφύγει με την οικογένειά της στο Λίβανο το 2011. Τώρα ζουν σε έναν άτυπο καταυλισμό με περισσότερους από χίλιους ακόμα πρόσφυγες.

Ο καταυλισμός περιβάλλεται από καλλιέργειες ντομάτας, πιπεριάς και καρότου στην εύφορη κοιλάδα Μπεκάα.

Η μικρή είναι περίεργη για τα πάντα και της αρέσει να μαθαίνει, αλλά δεν έχει καταφέρει να πάει στο σχολείο εδώ και δύο χρόνια. Ονειρεύεται να σπουδάσει και να γίνει μια μέρα παιδίατρος.

Αλλά ο πατέρας της είναι άρρωστος και άνεργος και δεν μπορεί να καλύψει το μηνιαίο κόστος των 20 δολαρίων για τη μεταφορά της με λεωφορείο στο πλησιέστερο σχολείο.

Ενώ τα αδέλφια της εργάζονται στα χωράφια για να βγάλουν χρήματα, η Aya μένει πίσω για να φροντίσει την αδελφή της Labiba, 11 ετών, η οποία ζει με αναπηρία.

Η οικογένειά της λέει πως η Aya έχει δυνατό χαρακτήρα αλλά και πολύ χαρούμενη διάθεση την οποία μεταδίδει και στους άλλους.

Το ταξίδι ενός παιδιού προς την ασφάλεια

Τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του τέταρτου παιδιού της, ενός κοριτσιού το οποίο ονόμασε Hawler, η Peroz διαπίστωσε ότι η κατάσταση στην πόλη της, τη Χασάκα στη Συρία, ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για τα τέσσερα μικρά παιδιά της. Αποφάσισε λοιπόν να πραγματοποιήσει το δύσκολο ταξίδι προς την περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Στην πορεία, τόσο εκείνη όσο και η Hawler αρρώστησαν. «Είχα τρομοκρατηθεί με την ιδέα ότι το μωρό μπορεί να πεθάνει», ανέφερε η 27χρονη Peroz. «Συνεχώς κοιτούσα για να βεβαιωθώ ότι ήταν ακόμα ζωντανή».


Παρά το γεγονός ότι τα σύνορα ήταν κλειστά, οι συνοριοφύλακες αισθάνθηκαν οίκτο για το νεογέννητο και άφησαν την οικογένεια της Peroz να εισέλθει στη χώρα.
Λίγες μέρες αργότερα, η Peroz και τα παιδιά της είχαν επανενωθεί με τον πατέρα τους. Πλέον, ζουν μαζί με εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες σε ένα μικρό πάρκο στα προάστια του Ερμπίλ.

Πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κουνούπια και τις πολύ υψηλές πρωινές θερμοκρασίες. Σχεδόν το μόνο που διαθέτουν είναι κάποιες κουβέρτες, ψωμί και τυρί ως πρωινό. Μέσα στις επόμενες ημέρες, η Peroz και ο σύζυγός της ελπίζουν να μεταφερθούν σε έναν νέο καταυλισμό με σκηνές.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, δεκάδες χιλιάδες Σύροι κατέφυγαν στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να ξεφύγουν από τη βία στο εσωτερικό της Συρίας. Καθώς οι υπάρχοντες καταυλισμοί είναι ήδη πλήρεις, πολλές οικογένειες προσφύγων βρίσκουν καταφύγιο οπουδήποτε μπορούν.

Η τοπική κυβέρνηση ξεκίνησε να μεταφέρει ανθρώπους από το πάρκο Qushtapa σε έναν κοντινό καταυλισμό, τον οποίο διαχειρίζεται η ίδια. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καταγράφει τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, ενώ παράλληλα τους παρέχει σκηνές και βοήθεια αναγκαία για την επιβίωσή τους.

tvxs.gr

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s