Πώς είναι να είσαι πρόσφυγας; Ένα παιχνίδι του ΟΗΕ μας δίνει μια γεύση..

splash

Καλώς Όρισες στο Ταξίδι Φυγής, το παιχνίδι που σου δίνει την ευκαιρία να βιώσεις τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας.

Με αυτά τα λόγια η πρώτη σελίδα του παιχνιδιού υποδέχεται τους υποψήφιους μετανάστες. Ειδοποιός διαφορά με την πραγματικότητα, ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να σταματήσεις να παίζεις. Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προχώρησε στην έκδοση αυτού του ηλεκτρονικού Point and Click παιχνιδιού, όπου ο παίκτης-πρόσφυγας, μέσα από μια σειρά επιλογών και ερωτήσεων, προχωράει στα μονοπάτια που βαδίζουν χιλιάδες πρόσφυγες ανά τον κόσμο, καθημερινά, χωρίς την επιλογή να τα ξαναπερπατήσουν, να ξαναπαίξουν. Πώς είναι, άραγε, η ζωή τους;

Αναζητάς προστασία σε ξένη χώρα. Πρέπει να γίνεις κατανοητός έστω κι αν δεν μιλάς τη γλώσσα τους. Όλα είναι καινούρια και το μέλλον αβέβαιο..

Ο στρατός πήρε την εξουσία και άρχισε τη δίωξη των διαφωνούντων. Σύντομα θα είναι η σειρά σου. Μπορείς να φύγεις; Η ζωή σου είναι σε κίνδυνο..

Ψάξε καταφύγιο για τη νύχτα. Κατάφερες να φτάσεις σε μια πόλη της γειτονικής χώρας. Μπορείς, άραγε, να βρεις προστασία εδώ; Θα πρέπει να βρεις ένα μέρος να κρυφτείς τη νύχτα.

Για να πάιξεις κάνε κλικ εδώ

Μέσα στο δίκτυο δεδομένων που περιλαμβάνει, υπάρχουν επίσης άρθρα και ταινίες για θέματα προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μερικά κείμενα αναφέρουν τι σημαίνει ακριβώς δίωξη. Άλλα εξηγούν πώς ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και άλλες διεθνείς οργανώσεις βοηθούν θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο όρος «άσυλο» υπάρχει για χιλιάδες χρόνια. Στο Δίκτυο Δεδομένων μπορείς να διαβάσεις για την ιστορία του ασύλου και τη σημερινή σημασία του. Μπορείς επίσης να ενημερωθείς για το ποιός θεωρείται πρόσφυγας και ποιές λύσεις υπάρχουν για το προσφυγικό πρόβλημα: η μετεγκατάσταση σε τρίτη χώρα, ο εθελοντικός επαναπατρισμός και η ένταξη στην πρώτη χώρα ασύλου.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν επίσης το λόγο: εξηγούν γιατί έφυγαν από την χώρα τους και ποιές δυσκολίες αντιμετώπισαν κατά τη φυγή τους. Αναφέρουν τα βιώματά τους κατά τον πρώτο καιρό στην χώρα ασύλου και διηγούνται τις δυσκολίες και τις επιτυχίες τους, στο κεφάλαιο Καινούργια Ζωή.

Ο κάθε πρόσφυγας αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων στη χώρα που του παρέχει προστασία. Πρέπει να μάθει καινούργια γλώσσα, να γνωρίσει ένα νέο πολιτισμό και να δημιουργήσει καινούργιες φιλίες. Το Δίκτυο Δεδομένων περιέχει επίσης κείμενα για διακρίσεις που γίνονται σε διάφορους τομείς της ζωής καθώς επίσης και για δυσκολίες στο χώρο εργασίας και στον τομέα της γενικότερης ένταξης των προσφύγων στην χώρα ασύλου. Μπορείς επίσης να ενημερωθείς για τις προσπάθειες που γίνονται για ενίσχυση της ανεκτικότητας και του σεβασμού κοινών δικαιωμάτων και αξιών.

Επιπλέον υπάρχουν πρόσθετες εισηγήσεις και συμβουλές για τους ενδιαφερόμενους δασκάλους εδώ.

Αν μη τι άλλο, αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο.

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s