Τι μας καλούν να υπογράψουμε και τι εξυπηρετεί; |Κείμενο αναγνώστριας

timthumb.php

Όταν πριν μία εβδομάδα περίπου έλαβα και στο λογαριασμό μου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στο f/b μήνυμα χαρακτηρισμένο ως επείγον – και μάλιστα από γνωστούς, φίλους κτλ- και το οποίο με καλούσε με την υπογραφή μου να ενώσω τη φωνή μου, την οργή μου, την φρίκη μου για την πολιτική (δεν το έλεγε) δολοφονία του Παύλου Φύσσα μαζί με χιλιάδων (έτσι έδειχνε) και να ζητήσω από τον πρωθυπουργό να λάβει “ισχυρά πολιτικά και νομοθετικά μέτρα”, να του ζητήσω ακόμη “να κρατήσει την υπόσχεσή του, ότι δεν θα επιτρέψει «στους επιγόνους των Ναζί να τρομοκρατούν» ” και τέλος “να δείξει ηγεσία (;;;) σε συνεργασία με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων” , με δυο λόγια να “σταματήσει” τη ΧΑ, μετά το πρώτο σάστισμα (επ, τι παίζει εδώ;) μπήκε σε λειτουργία ο αυτόματος πιλότος του ελέγχου:

1. Η ίδια σελίδα που από την άνοιξη προωθούσε κείμενο κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού (καμία αντίρρηση επ΄αυτού) και κινητοποίησε διαδικτυακά χιλιάδες συμπολίτες μας και ευαισθητοποίησε άλλους τόσους (μια χαρά το αποτέλεσμα), η ίδια σελίδα λοιπόν μετά την αποδοχή εκείνη, “ανοίγει” τώρα πόρτες επικίνδυνες.

2. Ποιες είναι αυτές;
α. η ανάθεση σε άλλους (θα δούμε σε ποιους) της αντιφασιστικής δράσης των πολιτών, του λαού (δεν είναι ένοχες οι λέξεις) και του εργατικού κινήματος
β. η καλλιέργεια άποψης ότι μπορώ και είναι αποτελεσματικό να παρεμβαίνω διαδικτυακά ατομικά και όχι συλλογικά, κινηματικά
γ. με άλλα λόγια, είναι αρκετό να στέλνει ένα κειμενάκι με υπογραφές ο λαός στον πρωθυπουργό αυτής της χώρας. Αυτός θα αναγκαστεί να το ικανοποιήσει (ο μηχανισμός της απλούστευσης: έτσι έγινε με το νερό)!!!
δ. αυτό λέγεται επανάπαυση, εφησυχασμός, αποχή
ε. αποτρέπει από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, από τις συλλογικότητες (:μονάδες του πληκτρολογίου εν δράσει;)
στ. σε ποιον αναθέτει και από ποιον ζητάει αποφάσεις και δράση το εν λόγω κείμενο υπογραφών; από τον πρωθυπουργό που ήξερε πάρα πολύ καλά τι συνέβαινε (αν το αγνοούσε -που δεν- πρωθυπουργεί σε άλλη χώρα) , από τον πρωθυπουργό που είχε προφανέστατα ενημέρωση από τον υπουργό του , από τον πρωθυπουργό που ανεχόταν – τουλάχιστον- να παραμένει κλειστός ο φάκελος ΧΑ (έτσι ομολογεί ανερυθρίαστα τώρα το αρμόδιο υπουργείο: ανοίγει τώρα ο κλειστός φάκελος της εγκληματικής δράσης- ποιος τον έκλεισε και γιατί;) , από τον πρωθυπουργό που μέχρι τώρα μιλούσε για την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, από τον πρωθυπουργό που νεαρός βουλευτής το 1982 πήγε στο μνημόσυνο στο Μελιγαλά «για να παραστεί στο Μνημόσυνο των σφαγιασθέντων από τους εαμοκομμουνιστές» και δεν αναίρεσε ποτέ αυτές τις δηλώσεις του
ζ. τι ζητάει από τον παραπάνω πρωθυπουργό ; να δράσει! δηλαδή να κάνει τι; να δει τώρα το φως της αληθείας; να ανοίξουν ξαφνικά τα μάτια και τα αυτιά του και να αποφασίσει ΑΥΤΟΣ ΜΟΝΟΣ! Να δώσει λύσεις ΑΥΤΟΣ ΜΟΝΟΣ! Να λυτρώσει τη χώρα ΑΥΤΟΣ ΜΟΝΟΣ!

Το… περίφημο πια κείμενο δεν κάνει τίποτε άλλο από το να δημιουργεί αναστολές και να στήνει εμπόδια στις υγιείς και συλλογικές αντιστάσεις.
Δεν κάνει τίποτε άλλο από το να χτίζει ΣΩΤΗΡΕΣ, ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ
Δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διαγράφει από την ατομική και συλλογική μνήμη τις ευθύνες τους για την εκτροφή του ναζισμού
Δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προετοιμάζει το έδαφος στο επιχείρημα “ο Σαμαράς ακούει και σέβεται τη λαϊκή βούληση- είναι ο μόνος ικανός να λύσει το Γόρδιο δεσμό του νεοναζισμού – ο μόνος άξιος και κατάλληλος να διασφαλίσει την ηρεμία και τη γαλήνη στη χώρα- που τολμά να φέρει την λαοπόθητη κάθαρση ”
Δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ετοιμάζει το σύνθημα ” ψηφίστε τον”!

Αλλά το κείμενο αυτό ανοίγει και άκρως επικίνδυνες Κερκόπορτες:
Νομιμοποιεί στις συνειδήσεις των πολιτών την επικίνδυνη τακτική να κηρύσσεται κάτι ή κάποιοι αντικοινωνικοί- ανεπιθύμητοι- λαομίσητοι, με ένα κείμενο υπογραφών και να ζητείται/ απαιτείται η δίωξή του, η κατάργησή του κτλ. Και ποιος μας διασφαλίζει ότι δεν θα έρθει η σειρά μιας συλλογικότητας; Ενός φορέα; Ενός συνδικάτου; Ενός κόμματος που ενοχλεί;
Ή μήπως δε θα βρει το σύστημα όχι δεκάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές;

Φοβάμαι ότι μιλάμε για τη γέννηση ενός ιδιότυπου ηλεκτρονικού Ιδιώνυμου.
Πιστεύω ότι το κείμενο αυτό πρέπει να καταγγελθεί και να απαιτήσουν -θα βρουν τον τρόπο- όσοι υπέγραψαν ήδη να πάρουν πίσω την υπογραφή τους.

Σε καιρούς κρίσης, πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίσης, οι θεωρίες του Σωτήρα και του Μεσσία είναι άκρως επικίνδυνες!
Σε τέτοιους καιρούς είναι μονόδρομος η συλλογική δράση. ΕΜΕΙΣ θα αλλάξουμε τα πράγματα και όχι ένα κείμενο, ούτε ένας καταλληλότερος (;).

Λαμπρινή Αναγνώστου

(Το παραπάνω κείμενο αποτελεί σχόλιο αναγνώστριας στο άρθρο με τίτλο «Δεν υπογράφω το ψήφισμα |του shinebarber που βρίσκεται εδώ. Ωστόσο, το αναδημοσιεύουμε ολόκληρο ως ξεχωριστό άρθρο, καθώς μας εκφράζει και επιθυμούμε να αναγνωστεί όσο το δυνατόν περισσότερο)

This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s