Παιγνιόθεν: Ένα φεστιβάλ για όλους, στην Πλάκα

Παιγνιόθεν: Ένα φεστιβάλ για όλους, στην Πλάκα

Ένα διαφορετικό φεστιβάλ, αφιερωμένο στο ελληνικό παραδοσιακό παιχνίδι και στο σύγχρονο παιχνίδι πόλης με παράλληλα εκπαιδευτικά εργαστήρια & καλλιτεχνικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, για άτομα με & χωρίς αναπηρία, θα διεξαχθεί στην Πλάκα.

Μια πρωτoβουλία του πολιτιστικού φορέα Ανάμεσα στους Μέρμηγκες σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τo art café Κιμωλία, και το Athens Plaython.

Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες είναι ελεύθερη και πρωταρχικός στόχος της διοργάνωσης είναι να αναβιώσει η έννοια της γειτονιάς και να προαχθεί η συναναστροφή, η διασκέδαση και η ψυχαγωγία μέσω του παιχνιδιού και της τέχνης.

Στο Παιγνιόθεν συμμετέχουν:

Οι φορείς:

ΑΛΜΑ-Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Α΄Αθηνών, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο , Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης, Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής ‘Μαργαρίτα’, Θέατρο του Παπουτσιού Πάνω στο Δέντρο, Καλειδοσκόπιο-Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση, Κέντρο Αφηγηματικής Τέχνης, Κέντρο Μελέτης & Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, Λόγου Παίγνιον, Μαργιελίνας, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, ΜΚΟ ΟΙ.Ν.ΑΝΘΗ, ΜΚΟ ΠΥΡΝΑ, Σχολή Χιλλ, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Φίλοι Ειδικής Αγωγής, Happy Time, New York Studies, Very Special Arts Hellas, Very Young Contemporary Arts, Playroom

Οι καλλιτέχνες , παιδαγωγοί και εμψυχωτές:

Αγγελική Γούσγουλα, Αγγελική Μπόζου, Αθανασία Κανελλοπούλου, Αθηνά Φρεναρίτου, Άθως Δανέλλης, Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης, Αριστέα Κοντραφούρη, Βαγγέλης Κουφάκος, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Βιβιάννα Αποστολοπούλου, Γιώργος Ευγενικός, Δανάη Μπερή, Δώρα Θανοπούλου, Έλενα Λάμπρου , Ελένη Κολοβού, Ελένη Τζίκου, Ελίνα Ροϊνιώτη, Ειρήνη Τσιμπραγού, Έλη Αβραάμ, Επαμεινώνδας Δαμόπουλος, Ευρώπη Σταυροπούλου, Ζέφη Γιούμπαση, Θέμης Γκιών, Θοδωρής Μαστρογιαννάκος, Ιωάννα Γουζέλη, Κρυσταλλία Μπούρα, Κώστας Μπεβεράτος, Λουκία Μιχέλη, Μαρία Αγοραστού, Μαρία Βλαχάκη, Μαρία Βραχιονίδου, Μαρία Σερβετά, Μαρία Χριστίνα Καραλιοπούλου, Μαριάνθη Φωτάκη, Μαριλένα Αγάθου, Νάντια Λάγγα-Ιωάννοβιτς, Νίκη Σαμίου, Νίκος Δρογώσης, Ντόρις Θεοδωρίδη, Παναγιώτα Φωτιάδη, Παναγιώτης Τσιρίδης, Σοφία Νικολοπούλου, Σουζάνα Παπαφάγου, Στάθης Κλείτσας, Φίλιππος Βασιλείου, Χρήστος Χριστόπουλος, Χριστίνα Ράπτη, Χριστίνα Χρυσανθοπούλου

Συντελεστές

Διοργάνωση:Πολιτιστικός Φορέας Ανάμεσα στους Μέρμηγκες, Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, art café Κιμωλία, Athens Plaython

Οργάνωση Παραγωγής: Ανάμεσα στους Μέρμηγκες

Σχεδιασμός Επιμέλεια παραδοσιακών παιχνιδιών: Ζωή Δημοπούλου

Επιμέλεια σύγχρονων παιχνιδιών πόλης: Μαρία Σαριδάκη

Σύμβουλος χορηγιών: Νίκος Παλαβιτσίνης

Υπεύθυνη δημιουργικού: Αθηνά Φρεναρίτου

Σκηνοθεσία & Μοντάζ βίντεο: Μάιρα Στυλιανού

Μουσική: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος

Φωτογραφικό Υλικό: Άννα Παπάζογλου

Μια εκδήλωση – προάγγελος την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013, στις 6.20μμ.

Η Σοφία του Κόσμου σε 42 λεπτά’

Περιπατητική αφήγηση παραμυθιού σε γωνιές της Πλάκας, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Μέχρι τη δύση του ήλιου, ο Γιώργος Ευγενικός θα μας έχει αφηγηθεί ιστορίες που η αλήθεια τους και ο χρόνος τις μετέτρεψαν σε σοφία… Μια σοφία στοχαστική και βαθιά στην απλότητά της, που η ίδια η κοινωνία σμίλευσε μέσα στα χρόνια για να μας την προσφέρει κρυμμένη μέσα στις ιστορίες. Άραγε θα βρούμε τις δικές μας απαντήσεις στην έρημο Σαχάρα, στον παγωμένο Βορρά ή στο λουτρό του Χαλίφη;  Το μυρμήγκι θα συναντήσει την αγάπη του; Μια ματιά είναι αρκετή για να αναγνωρίσεις τον έρωτα, ή μήπως δύο; Περπατώντας στα στενά της γειτονιάς μας!

Σημείο συνάντησης: το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17)

Διαδρομή: Κυδαθηναίων, Σωτήρος, Κόδρου & Υπερείδου | Κατάλληλο για ενήλικες και παιδιά 12+

Σάββατο 5 Οκτωβρίου

Στους πεζοδρόμους των οδών Κυδαθηναίων, Σωτήρος, Κόδρου, Υπερείδου και στη Σχολή Χιλλ!

10.30πμ., έναρξη από την καλλιτεχνική ομάδα Circus Dayz!

Σταθμοί Παραδοσιακού Παιχνιδιού από τις 11πμ. μέχρι τις 6μμ. παίζουμε στις οδούς Κυδαθηναίων,Σωτήρος, Υπερείδου & Κόδρου!

Το κουτί με τα παιχνίδια για παιδιά από 5+

…κουτσό, λάστιχο, ο μαριάμ, πέτρα-μολύβι-ψαλίδι-χαρτί, καθρέφτης, σβούρες, γιο-γιο και σχοινάκι!

Ιδέα: Ζωή Δημοπούλου | Εμψύχωση: Νίκη Σαμίου & Αγγελική Γούσγουλα

Kινητικά οΜαΔικά παιχνίδια της γειτονιάς για παιδιά από 5+, νέους και ενήλικες

Στην οδό Κόδρου, παίζουμε κρυφτό, κυνηγητό, για να τα θυμηθούμε οι (λίγο) μεγαλύτεροι και να τα μάθουμε οι (λίγο) μικρότεροι!

Ιδέα: Ζωή Δημοπούλου | Εμψύχωση: Τέτα Φωτιάδη, Ελένη Καρδαμίτση

«Να θυμηθούμε και να παίξουμε!» για παιδιά από 5+, νέους και ενήλικες

Ένας σταθμός στον οποίο η αναβίωση ομαδικών παραδοσιακών παιχνιδιών παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, με παιχνίδια όπως Ο Φίτσιος, η Μακριά γαϊδούρα, Το μαντήλι στον κύκλο,  Η ζώνη – η βούρτσα, Το κορόιδο, Τα φρούτα, Καβάλες, Αγάλματα – Στρατιωτάκια και Τζι τζι καλατζή!  Ιδέα: Χρήστος Χριστόπουλος| Εμψύχωση: Βαγγέλης Κουφάκος, Δανάη Μπερή, Ντόρις Θεοδωρίδη, Σοφία Νικολοπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος

Σταθμός Σύγχρονου Παιχνιδιού από τη 1μμ. μέχρι τις 6μμ. παίζουμε σύγχρονα παιχνίδια πόλης στην αυλή της Σχολής Χιλλ!

To Athens Plaython πάει Παιγνιόθεν! @ Σχολή Χιλλ

για παιδιά από 5+, νέους και ενήλικες

Human Frontier

Ένα συνεργατικό παιχνίδι με σκοπό του να εκπαιδεύσει τους παίκτες ώστε να γίνουν οι νέοι ακρίτες, ήρωες-φύλακες του Βυζαντίου και να σχηματίσουν από κοινού τα σύνορα της αυτοκρατορίας! Αυτό θα το καταφέρουν αν φορέσουν γρήγορα την πανοπλία τους, τρέξουν να βρουν όχι μόνο τη θέση τους στο χώρο αλλά και τον κατάλληλο γείτονα, φτιάχνοντας έτσι μια «απόρθητη ανθρώπινη αλυσίδα!

Ιδέα & Εμψύχωση: Ελίνα Ροϊνιώτη, Μαριλένα Αγάθου

All for One and One for All

Το All for One είναι ένα παιχνίδι. Ή μήπως είναι ένα παιχνίδι μάθησης μεταμφιεσμένο σε παιχνίδι; Απαιτεί αμεσότητα στην επικοινωνία και ακρίβεια οδήγησης στον τρισδιάστατο χώρο, ενώ καλλιεργεί τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη. Παίζεται από τριάδες παικτών σε ανοικτούς χώρους. Απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 99 ετών, αλλά και σε ενήλικες.

Σχεδιάστηκε με απλά υλικά, ώστε να στήνεται εύκολα, γρήγορα, οπουδήποτε. Προσαρμόζεται ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλους.

Ιδέα & Εμψύχωση:Θέμης Γκιών

Knights of the Holy Fail

To “Knights of the Holy Fail” είναι ένα ελεύθερο παιχνίδι πόλης βασισμένο στον κλασικό “μαντηλοπόλεμο”, στο οποίο παρεμβάλλεται ένα ιπποτικό τουρνουά με πέντε mini games. Είστε έτοιμοι να κατακτήσετε την αιώνια Αποτυχία; Ένα κενό στο χωροχρονικό συνεχές επέτρεψε την επέλαση δύο Μεσαιωνικών Χάρων στην πόλη της Αθήνας. Υπόσχονται αθανασία ή αιώνια αποτυχία! Ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους!

Ιδέα & Εμψύχωση:Χριστίνα Χρυσανθοπούλου

Citygories – όνομα ζώο φυτό πράγμα στην πόλη! Το παιχνίδι αποτελεί μεταφορά του γνωστού παιχνιδιού «ΟΝΟΜΑ-ΖΩΟ-ΦΥΤΟ» σε διαστάσεις πραγματικού χώρου.  Οι παίκτες καλούνται να εντοπίσουν και να φωτογραφίσουν στοιχεία-λέξεις στο χώρο της πόλης που ανταποκρίνονται στις κατηγορίες: «ΟΝΟΜΑ, ΖΩΟ, ΦΥΤΟ, ΠΡΑΓΜΑ, ΟΔΟΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, GRAFFITI, ΦΑΓΗΤΟ, ΧΡΩΜΑ, ΠΟΤΟ,OXHMA». Σε κάθε γύρο επιλέγεται τυχαία το διαγωνιζόμενο γράμμα από το οποίο αρχίζουν οι λέξεις. H βαθμολογία των φωτογραφημένων λέξεων ευνοεί τη μοναδικότητα, την ευρηματικότητα και την αλληλεπίδραση των παικτών με το χώρο της πόλης και τους ανθρώπους της.

Ιδέα & Εμψύχωση: Ελένη Κολοβού

Εργαστήρια για παιδιά

Όλα τα εργαστήρια έχουν ελεύθερη είσοδο, με απαραίτητη την προκράτηση θέσεων στο contact@amongtheants.com

11πμ. – 5μμ. | Βιβλία σε Ρόδες

@ Πεζόδρομος οδού Κυδαθηναίων

για παιδιά 6-12 ετών

Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού», θα οργανώσει μια «Πλανόδια Βιβλιοθήκη» -χώρο αναπάντεχων φανταστικών συναντήσεων, εκπλήξεων, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής άσκησης των παιδιών. Θα συμμετέχει η αστική πολιτιστική εταιρεία «Η Πύρνα», με το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®*

Πρόγραμμα:

11.00-12.00 | Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες

12.00 -13.30 | ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® με παιχνίδια βασισμένα σε βιβλία για την ΑΘΗΝΑ

2.00-3.00 | Βιβλία για γίγαντες, λύκους και άτακτα παιδιά

3.00-4.00 | Βιβλία χωρίς λέξεις

4.00-5.00 | Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες

11πμ. | Βιωματικό εργαστήρι με τίτλο: «Παραμύθι να σε κινήσει»!

@ Σχολή Χιλλ (αυλή) για παιδιά 4-8 ετών

…1,2,3 πάμε! Πάμε να δούμε πώς ακούγονται, τραγουδιούνται και χορεύονται τα παραμύθια όταν μαζευόμαστε παρέα. Ένα κινητικό παραμύθι που θα ζωντανέψει με τη βοήθεια αντικειμένων και ήχων για όλους εμάς που είμαστε λιγότερο ή περισσότερο διαφορετικοί. Φέρτε μαζί σας μία κορδέλα 1 μέτρου… ό,τι χρώμα σας αρέσει!

Διάρκεια: 45’-60’

Αριθμός Συμμετεχόντων: μέχρι 10 παιδιά

Ιδέα: Ελένη Τζίκου (Ψυχολόγος) | Εμψύχωση: Ελένη Τζίκου & Κρυσταλλία Μπούρα (Νηπιαγωγός)

11πμ. | Εργαστήρι: Με αφορμή έναν γάτο που έμαθε σε έναν γλάρο να πετά

@ Σχολή Χιλλ (εσωτερικός χώρος)

για 10 παιδιά με και χωρίς αναπηρίες, ηλικίας 10-15 ετών.

Πώς ένα αυγό, μια φωλιά και μια φράση  μπορούν να οδηγήσουν στη πτήση; Εδώ, μαζί παρέα, όμοιοι, παρόμοιοι και τόσο διαφορετικοί… Ένα ταξίδι παρέα  με παιδιά της ομάδας θεατρικού παιχνιδιού της Very Special Arts Hellas.

Αριθμός Συμμετεχόντων: μέχρι 10 παιδιά

Iδεά & Εμψύχωση:  Αριστέα Κοντραφούρη, ηθοποιός- παιγνιοθεραπεύτρια & Λουκία Μιxέλη, ψυχολόγος- παιγνιοθεραπεύρια

12.30μμ. | Εργαστήρι ευαισθητοποίησης στη διαφορετικότητα

@ Σχολή Χιλλ για παιδιά 7-11 ετών (αυλή)

Αν κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον, είμαστε ίδιοι; Αν γνωριστούμε, έχουμε τις ίδιες δεξιότητες και προτιμήσεις; Παίζοντας ανακαλύπτουμε τα συναισθήματά και  τις ομοιότητές μας, αλλά κυρίως αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του καθενός! Μια δράση του Κέντρου Μελέτης & Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

Εμψύχωση: Μαρία Βλαχάκη & Μαρία Βραχιονίδου

5μμ.-6μμ. | Ο λογοτεχνικός και εικαστικός κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη

@ πεζόδρομος οδού Κυδαθηναίων

για παιδιά 5+

Οι εμψυχωτές της ομάδας Λόγου Παίγνιον σε συνεργασία με έναν πιανίστα και έναν ηθοποιό, καλούν μικρούς και μεγάλους να αυτοσχεδιάσουν ανακαλύπτοντας τον εικαστικό κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από τη μουσική του Μάνου Χατζηδάκι.

Πιάνο: Νίκος Δρογώσης | Τραγούδι: Μαριάνθη Φωτάκη  | Σχεδιασμός Προγράμματος/Κεντρικός εμψυχωτής: Παναγιώτης Τσιρίδης

Εμψυχώτριες: Δώρα Θανοπούλου, Έλενα Λάμπρου, Βιβιάννα Αποστολοπούλου, Μαρία Σερβετά

Δράσεις από τα Μουσεία της Πλάκας

Όλα τα εργαστήρια έχουν ελεύθερη είσοδο, με απαραίτητη την προκράτηση θέσεων στο contact@amongtheants.com

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη

Βιωματικό Μουσικό Εργαστήρι

Εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα για 10 παιδιά με νοητική στέρηση. Περιλαμβάνει επίδειξη επιλεγμένων μουσικών οργάνων τα οποία τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν για να παράξουν ήχους αλλά και για να δημιουργήσουν την δική τους ορχήστρα συνδέοντας την μουσική με τα προσωπικά τους βιώματα. Επίσης θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση του οπτικοακουστικού υλικού του Μουσείου.

Συντονίστρια: Χρύσα Κουλουράκη, Μουσικολόγος-Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

11-12πμ. | Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλησπέρα σας πέρα για πέρα! Η παράσταση αρχίζει…»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για 10 παιδιά με νοητική στέρηση.

Οι φιγούρες, τα σκηνικά, ο μπερντές, οι ρεκλάμες, που εκτίθενται στο Μουσείο, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σ’ επαφή με τον κόσμο του Καραγκιόζη, να γνωρίσουν την καταγωγή και την ιστορία του θεάτρου σκιών, τους ήρωες, το ρεπερτόριο, το λόγο, την κίνηση και τη μουσική, με τη βοήθεια εντύπων, οπτικοακουστικού υλικού, παιχνιδιών, κατασκευών.

Υπαίθρια δράση για το θέατρο σκιών

για παιδιά 5+

Ελάτε να γνωρίσουμε τα μυστικά του θεάτρου σκιών και να δημιουργήσουμε τις δικές μας φιγούρες στο χώρο έξω από το Μουσείο (επί της οδού Κυδαθηναίων), από τις 12 έως τις 2 μ.μ.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

@ πεζόδρομος οδού Κυδαθηναίων 14

11πμ. -2μμ. | για παιδιά από 3 έως 12 ετών

«Παιχνίδια του χθες, σήμερα» Τα παιδιά και οι οικογένειές τους παίζουν το παραδοσιακό παιχνίδι «κεραμιδάκια».

«Φύσα-φυσαλίδες» Τα παιδιά δημιουργούν φυσαλίδες με νερό, σαπούνι και απλά καθημερινά αντικείμενα και ανακαλύπτουν τις φυσικές ιδιότητες των φυσαλίδων μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

«Μηνύματα, γρίφοι, ερωτήματα κρυμμένα…»

για παιδιά 5-12 ετών

Λύστε τον γρίφο, ακολουθώντας τις αφίσες έργων ζωγραφικής παιδιών του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης που θα βρίσκονται στη γειτονιά του Μουσείου, και θα βρεθείτε στον μαγικό κόσμο της παιδικής τέχνης!

Δημιουργικές Δράσεις για Παιδιά

Οι πέντε μου αισθήσεις…Παιχνίδια και Ανακαλύψεις!

για παιδιά από 2+

11πμ-6μμ @ οδό Υπερείδου

Οι πέντε μου αισθήσεις…Παιχνίδια και Ανακαλύψεις!

Μια γωνιά ανακαλύψεων στην οδό Υπερείδου! «Τραπέζια των αισθήσεων» με σκοπό την ενεργοποίηση των αισθήσεων και της φαντασίας και τον πειραματισμό με διάφορα αισθητηριακά υλικά…

Ιδέα & Εμψύχωση: Μαρία Χριστίνα Καραλιοπούλου

Κοίτα, ένα παζλ στον δρόμο!

για παιδιά από 2+

11πμ-6μμ.@ πεζόδρομο Οδού Σωτήρος

Ιδέα & Εμψύχωση: Happy Time

Το μαγικό τραπέζι του πηλού!

για παιδιά από 5+

11πμ-3μμ.@ οδός Υπερείδου

Στα δρομάκι της Υπερείδου, με κύριο υλικό τον πηλό… θα φτιάξουμε μια φανταστική χωμάτινη ονειρική πόλη, την επιφάνεια ενός μακρινού πλανήτη, και περίεργα εφήμερα γλυπτά που… κατοικούν στη φαντασία μας! Παράλληλα θα μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά του πηλού, ενός υλικού που  μεταμορφώνεται σε ό,τι θελήσουμε!

Ιδέα & Εμψύχωση: Playroom (Αγγελική Μπόζου & Ιωάννα Γουζέλη)

Περιβαλλοντική Γωνιά για παιδιά από 4+

11πμ-3μμ@ πεζόδρομο οδού Σωτήρος

Μαθαίνουμε για την ανακύκλωση παίζοντας φιδάκι και ένα αλλιώτικο μπάσκετ…’το μπάσκετ της ανακύκλωσης’!

Ιδέα & Εμψύχωση: Happy Time

Ένας Παιδότοπος!

11πμ-2μμ.@ πεζόδρομο οδού Κόδρου

για παιδιά από 2+

Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» και η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης στήνουν παιχνίδια φτιαγμένα από απλά καθημερινά και ανακυλώσιμα υλικά: ψάρεμα, πυραμίδα με τενεκεδάκια, κρίκοι σε μπουκάλια, ο κλόουν, λαίμαργο μέμορυ, το παιχνίδι με το αλεύρι και το χρυσό αυγό και άλλα πολλά!

11πμ. -6μμ. | Κιντσμολία, μια πόλη μες στην πόλη!

για παιδιά 5+

Εφήμερη Ζωγραφική Δρόμου …Η Κιντσμολία είναι η απόδειξη ότι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να επιλέξουν και να φτιάξουν έναν πολύ όμορφο κόσμο. Ξεκινώντας από τους δρόμους και τις πλατείες με χαρτοταινία και κιμωλίες.

Ιδέα: Very Young Contemporary Arts | Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Μπεβεράτος

1.30μμ. | Καλειδοσκόπιο Ψυχής: η ανάγκη του ανήκειν

@ Σχολή Χιλλ

για άτομα 18+

Στις συναντήσεις θα γίνει ένα εισαγωγικό εργαστήρι διαπροσωπικών σχέσεων χρησιμοποιώντας παιχνίδια που μας βοηθούν να έρθουμε σε επαφή με το παιδικό μας εαυτό! Θα συζητήσουμε για τις ομάδες της ζωής μας, τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε μέσα σε αυτές, καθώς και το πως η ομαδική θεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ζωή μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο.

Διάρκεια: 45’-60’

Αριθμός Συμμετεχόντων: μέχρι 10 άτομα. Για προκρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο contact@amongtheants.com

Συντονίστρια: Σουζάνα Παπαφάγου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

5.15μμ. | Εργαστήρι Δημιουργικής Κίνησης

@ πεζόδρομος οδού Κόδρου

για άτομα 18+

Ξεκινάμε με ένα παιχνίδι γνωριμίας και ένα ομαδικό ζέσταμα και δοκιμάζουμε ζευγάρια αντίθετων κινήσεων (αργά-γρήγορα, ελαφριά-δυνατά), στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουμε σε ένα αυτοσχεδιαστικό χορευτικό παιχνίδι. Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στον χορό ή την κίνηση.

Διάρκεια: 45’

Αριθμός Συμμετεχόντων: μέχρι 10 άτομα . Για προκρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο contact@amongtheants.com

Ιδεά & Εμψύχωση: Νάντια Λάγγα-Ιωάννοβιτς, Ψυχολόγος-Χοροθεραπεύτρια

6.15μμ. Εργαστήρι Πρωτόγονης Έκφρασης με τη συνοδεία κρουστών!

@ πεζόδρομος οδού Κόδρου

για άτομα 18+

«Ελάτε να παίξουμε με το ρυθμό, να «κουβεντιάσουμε» χωρίς λέξεις, να χορέψουμε τον χτύπο της καρδιάς μας σε μια συνάντηση με αυτό που ήταν πάντα ο χορός, μια γιορτή για το σώμα

Διάρκεια: 45’

Αριθμός Συμμετεχόντων: μέχρι 15 άτομα. Για προκρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο contact@amongtheants.com

Ιδεά & Εμψύχωση: Ευρώπη Σταυροπούλου, Χοροθεραπεύτρια

Παράλληλες Δράσεις για όλους!

11πμ.-6μμ. | Ζωγραφίζουμε ελεύθερα και μεταμορφωνόμαστε μέσω της ζωγραφικής προσώπου!

Στον δρόμο της Υπερείδου, ένας τοίχος λευκός, και ένας σωρός από πινέλα, μας περιμένουν να ζωγραφίσουμε!

Ιδέα &  Υλοποίηση: ΑΛΜΑ – Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

3.30μμ-6μμ. | Eκπαιδευτικά παιχνίδια με τη χρήση της γραφομηχανής Braille καθώς και ψηλάφηση αντικειμένων από το Μουσείο Αφής!

@ oδός Υπερείδου

Ιδέα & Υλοποίηση: Φάρος Τυφλών Ελλάδος

11πμ. – 10μμ. Έκθεση Ζωγραφικής από το ΑΜΚΕ Καλειδοσκόπιο

@ art café Κιμωλία

Το «Καλειδοσκόπιο» παρουσιάζει Έκθεση Ζωγραφικής από φορείς ψυχικής υγείας με θέμα τις διαφορετικές όψεις του «παιχνιδιού» στην καθημερινή ζωή. Τα έργα θα εκτίθενται μέχρι και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 11μμ.

4μμ. Ντοκιμαντέρ «Συνεκπαιδεύοντας τον Σάμιουελ» (‘Including Samuel’)

@ Σχολή Χιλλ

Ένα ντοκιμαντέρ το οποίο εξετάζει τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό αποκλεισμό νέων με αναπηρίες. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα χρονογράφημα των προσπαθειών της οικογένειας Χαμπίμπ να ενταχθεί ο Σάμιουελ σε κάθε έκφανση της ζωής τους, όπως επίσης και τις εμπειρίες τεσσάρων άλλων οικογενειών με διάφορες εμπειρίες ένταξης. Παρουσιάζει επίσης συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς, γονείς, και ειδικούς στα δικαιώματα της αναπηρίας.

Οργάνωση & Επιμέλεια: Μαρία Αγοραστού & Special Education.gr

3.00μμ. Παράσταση Break dance

@ πεζόδρομος οδού Κυδαθηναίων

Χορευτικό δρώμενο από μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Α’ Αθηνών

4.00μμ. | Μουσικό Δρώμενο

@ πεζόδρομος οδού Κυδαθηναίων

Το ΑΜΚΕ «Καλειδοσκόπιο» μας προσκαλεί σε μια απογευματινή μουσική συνάντηση στον πεζόδρομο της οδού Κυδαθηναίων. Κοντά μας θα είναι οι φίλοι Στάθης Κλείτσας και Θοδωρής Μαστρογιαννάκος που θα παίξουν μουσική με τις κιθάρες τους και θα μας τραγουδήσουν.

4.00μμ. | Χορευτικό Δρώμενο ‘Ότι … Συμβεί…’

@ στους πεζοδρόμους Υπερείδου, Κόδρου & Κυδαθηναίων

Η ομάδα κινητικού αυτοσχεδιασμού της Very Special Arts Hellas παρουσιάζει ένα περιπατητικό χορευτικό δρώμενο: όλα είναι ανοιχτά, όλα επιτρέπονται και δημιουργούνται συλλογικά στο παρόν επιλέγοντας να είστε χορευτές ή θεατές!

Επιμέλεια & Εμψύχωση: Ειρήνη Τσιμπραγού

Καλλιτεχνικά Δρώμενα για όλους!

11πμ. – 7μμ. | 205

@ πεζόδρομος οδού Κυδαθηναίων

Διαδραστική εικαστική εγκατάσταση της urban artist Αθηνάς Φρεναρίτου

1.15μμ. | «Αν έχεις …τόλμη διάβαινε!»

Αφήγηση παραμυθιών από την Λαϊκή προφορική παράδοση με παράλληλη αφήγηση στην ελληνική νοηματική από το Κέντρο Αφηγηματικής Τέχνης. Οι αδικίες της ζωής, τα σφάλματα άλλων, η ζήλια και οι παραξενιές της μοίρας ρίχνουν τους ήρωες των παραμυθιών μας σε χίλιες περιπέτειες. Κι αν η τύχη και η ατυχία μπλέκουν τις ζωές τους σε ένα τρελό γαϊτανάκι, αυτό που τελικά τους οδηγεί στο φως, κάνοντας και τα αδύνατα δυνατά, είναι η τόλμη και η φλόγα της αγάπης.

@ προαύλιος χώρος Σχολής Χιλλ για παιδιά 5+

Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου | Παράλληλη Αφήγηση στην Ελληνική Νοηματική:  Μαρία Βλαχάκη

7.30μμ.| Μαλαματένιος Αργαλειός και Φιλντισένιο Χτένι

Με στημόνι αρχαίους ελληνικούς μύθους και λαϊκές αφηγήσεις… με υφάδι παραδοσιακά τραγούδια του αργαλειού, νανουρίσματα και παιχνιδοτράγουδα…Τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν και γνωρίζουν με πρωτότυπο τρόπο την υφαντική τέχνη!

Ερμηνεία: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη Λύρα, λαούτο, πνευστά, κρουστά: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης

8.30μμ.| Χορευτικό Αυτοσχεδιαστικό Δρώμενο

@ πεζόδρομος οδού Κυδαθηναίων

Χορευτικό Σόλο από την χορεύτρια-χορογράφο Αθανασία Κανελλοπούλου

9.00μμ | Παίγνιο – Open air performance από τον καλλιτέχνη Φίλιππο Βασιλείου

«Kανόνες, επιτεύγματα, πρόκληση και αλληλεπίδραση με σκοπό την ψυχαγωγία, μια πάπια, μα ποιά πάπια; Μια πιάπια με… παπά»!

@ πεζόδρομος οδού Κυδαθηναίων

Ιδέα: Φίλιππος Βασιλείου | Υλοποίηση: Έλη Αβραάμ, Επαμεινώνδας Δαμόπουλος, Φίλιππος Βασιλείου

9.30μμ. | Παράσταση Καραγκιόζη από τον Άθω Δανέλλη

@ πεζόδρομος οδού Κυδαθηναίων

Συνδιοργανωτές

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) προέκυψε από τη συγχώνευση των Οργανισμού Νεολαίας & Άθλησης, Πολιτισμικού Οργανισμού και Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων. Αποστολή του είναι να προσεγγίσει μέσα από δράσεις, χώρους αναψυχής, πολιτισμού, άθλησης, εκπαίδευσης και δημιουργίας, τους πολίτες κάθε ηλικίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έρθουν σ’ επαφή με την τέχνη, τον αθλητισμό, τις σύγχρονες μεθόδους της επιστήμης αλλά και τις νέες τεχνολογίες. Ο ΟΠΑΝΔΑ επιδιώκει μέσα από τα προγράμματά του να αναπτυχθούν νέες κοινωνικές προοπτικές που θα προάγουν τις έννοιες της συλλογικότητας, της καινοτομίας, της ουσιαστικής ανθρώπινης επικοινωνίας, του εθελοντισμού, της ψυχοκινητικής υποστήριξης και μέσα στο πλαίσιο αυτό να προσφέρει χαρά, αισιοδοξία και ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση.

Ο πολιτιστικός φορέας Ανάμεσα στους Μέρμηγκες ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2009 στην Αθήνα και τον Δεκέμβριο του 2012 μετέφερε την έδρα του στη Λάρνακα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ καλλιτεχνών που εκπροσωπούν διάφορες μορφές τέχνης και προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες με σκοπό την επικοινωνία, την ανταλλαγή ιδεών, τη συνεργασία αλλά και την επαφή με τοπικές κοινωνίες. Από το 2009 και εξής ο φορέας Ανάμεσα στους Μέρμηγκες έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες, καλλιτέχνες και φορείς για την διοργάνωση φεστιβάλ, artistic residencies, σεμιναρίων, καλλιτεχνικών εργαστηρίων, συνεδρίων και παραστάσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ένα κτίσμα με ιστορία από το 1925, μέσα από τη γερμανική κατοχή, τα μεταπολεμικά χρόνια, το Πολυτεχνείο και μέχρι σήμερα, στο νούμερο 5 της Υπερείδου. Ζει μέσα από τους ανθρώπους που πέρασαν και περνούν, αναπνέει μαζί με τις ξύλινες πόρτες και τα χωρίσματα και κρατάει ‘ζεστά’ τα μυστικά του μέσα από τους χοντρούς πέτρινους τοίχους. Φιλοξενεί εκθέσεις και μουσικά δρώμενα.

[plaay-th-oo-n]-{play + μαραθώνιος } Ένα διεθνές φεστιβάλ με παιχνίδια δρόμου, εργαστήρια νέων τεχνολογιών και game design για μικρούς και μεγάλους. Το Athens Plaython ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό 1. την αναβάθμιση της ζωής στην πόλη μέσω του παιχνιδιού η οποία στηρίζει τις ενέργειες της σε μια δραστήρια κοινότητα εθελοντών 2. Μια νέα και δυναμική ομάδα ανθρώπων τους οποίους ενώνει η αγάπη τους για τα παιχνίδια, την εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες. Επίσης μας αρέσουν οι σούπερ-ήρωες, οι πειρατές και οι νίντζα.

This entry was posted in Ψυχαγωγία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s