Το νέο «Γραφικές app» καταστρατηγεί την ιδιωτική ζωή

Τις τελευταίες μέρες η αρχική σελίδα μου στο facebook (φαντάζομαι και η δική σας) βομβαρδίζεται από το παρακάτω κείμενο.

Το παραθέτω χωρίς διορθώσεις

Γεια σε όλους από εσάς που είναι στη λίστα των επαφών μου από το Facebook . Θα ήθελα να ζητήσω μια χάρη από εσάς …. Ισως να μην γνωρίζετε ότι το Facebook έχει αλλάξει τη διαμόρφωση της ιδιωτικής ζωής μας πάλι . Χάρη στο νέο «Γραφικές app» , κάθε πρόσωπο στο FB οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να δεί τις φωτογραφίες μας,» παρατηρησεις » μας και «σχόλια » μας . Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, πρόκειται να κρατήσω αυτό το μήνυμα και σας ζητώ να κάνετε αυτό που ζητω πιο κατω και όταν το κανετε στο σχολιάσε(comment) να γραψετε «Τέλος» για να ξερω ότι το κανατε. Όσοι από τους φίλους μου δεν το κανουν θα πρέπει να διαγραφουν από τη λίστα των φίλων μου, γιατί θέλω τις πληροφορίες που θα μοιραστώ μαζί σας, τους φίλους μου, να παραμείνουν μεταξύ των φίλων μου και να μην είναι διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο. Θέλω να είμαι σε θέση να δημοσιευω φωτογραφίες από τους φίλους και την οικογένειά μου, χωρίς ξένους να μπορούν να τις δουν, το οποίο σ…υμβαίνει τώρα, όταν επιλέγετε «like » ή » σχόλιο». Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη διαμόρφωση, επειδή FB έχει κανει αυτό χωρις την αδεια μας, εκτος από αυτό τον τροπο πιο κατω

1. Έτσι , παρακαλούμε , τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τη φωτογραφία μου που εμφανίζεται σε αυτό το πλαίσιο ( χωρίς να κάνετε κλικ ) και θα ανοίξει ένα παράθυρο .
2 . Τώρα μετακινήστε τον κέρσορα τη λέξη «Friends» φιλους, και πάλι χωρίς να κάνετε κλικ και στη συνέχεια στο «Ρυθμίσεις» . Κάντε κλικ στο » Ρυθμίσεις «
3 . Un –check «Σημαντικές Προσωπικές Στιγμές/Γεγονότα ζωής » και «Σχόλια και Like » να είναι ( ) ετσι . Με αυτό τον τρόπο η δραστηριότητα με την οικογένεια και τους φίλους μου δεν θα δημοσιοποιούνται .
4. Τώρα , να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτό το κείμενο για τη δική τοίχο σας (όχι share.) copy paste.. Όταν το δω στη σελίδα σας , θα κανω un -check το ίδιο

Το κείμενο αυτό μας ζητάει σαν χάρη να ακολουθήσουμε μια σειρά από 4 απλά βήματα ώστε να μπορεί ο φίλος μας που έκανε την ανάρτηση να μοιράζεται τις πληροφορίες που αναρτά μόνο μεταξύ των φίλων του και όχι με όλο το κόσμο. Μας ενημερώνει μάλιστα πως αν δε προβούμε άμεσα στη διαδικασία που μας υποδεικνύει θα αναγκαστεί να μας διαγράψει από φίλους. Λογικό θα μου πείτε, ποιος δε θα θελε να διαφυλάξει την προσωπική του ζωή;

Δεν είμαι σίγουρος τι με έχει ενοχλήσει περισσότερο σε αυτή την ανάρτηση. Η υποκρισία όλων αυτών που το αναρτούν, οι οποίοι ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν για τα προσωπικά τους δεδομένα, αλλά δεν έχουν ιδέα πως λειτουργεί το facebook ούτε και φυσικά έχουν διαβάσει ποτέ τους όρους χρήσης του; Το γεγονός ότι το όλο κείμενο είναι εντελώς ανακριβές και λέει αρλούμπες; Ή μήπως το γεγονός ότι οι περισσότεροι το έβαλαν στον τοίχο τους γιατί έτσι κάνουν όλοι ή γιατί λέει ότι προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα άρα μόνο για καλό μπορεί να είναι σωστά;

Ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα. Όσοι από σας που χρησιμοποιείτε το facebook πιστεύετε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα είναι ασφαλή θα περάσετε ένα σοκ παρόμοιο με εκείνο που περάσετε όταν μάθατε πως (SPOIL ALERT) δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης.

Αρχικά υπάρχουν κάποιες πληροφορίες οι οποίες θέλετε δε θέλετε θεωρούνται δημόσιες και άρα ο οποιοσδήποτε, ακόμα και άτομα εκτός facebook, μπορούν να τις δουν. Έτσι το Όνομα, οι Εικόνες προφίλ και οι φωτογραφίες εξωφύλλου, το Δίκτυο, το Φύλο και το Αναγνωριστικό και το όνομα χρήστη είναι προσπελάσιμα από τον καθένα. Ειδικά για τις φωτογραφίες να επισημάνω ότι ακόμα και αν αλλάξετε φωτογραφία προφίλ, αν η παλιά βρίσκεται ακόμα στο φάκελο «φωτογραφίες προφίλ» συνεχίζει να είναι δημόσια. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε άλλο δημοσιεύσετε στο facebook υπάρχει το εικονίδιο κοινοποίησης με το οποίο μπορείτε να ορίσετε αν κάτι θα είναι δημόσιο, ορατό μόνο στους φίλους σας κτλ. Ο γενικός κανόνας είναι ότι, αν δεν εμφανιστεί εικονίδιο κοινοποίησης, οι πληροφορίες διατίθενται δημόσια. Αλλά ακόμα και αν επιλέξετε κάτι να είναι ορατό μόνο από τους φίλους σας, ο κάθε φίλος σας έχει τη δυνατότητα αυτό το κάτι να το αναδημοσιεύσει και κάπου εκεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων πάει περίπατο. Αρκετά είπα για τις ρυθμίσεις απορρήτου, όποιος θέλει να μάθει περισσότερα μπορεί να επισκεφθεί τη σχετική σελίδα.

Ας περάσουμε τώρα στο ίδιο το κείμενο και στις αρλούμπες που λέει. Σύμφωνα λοιπόν με το κείμενο «Χάρη στο νέο «Γραφικές app» , κάθε πρόσωπο στο FB οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να δεί τις φωτογραφίες μας , » παρατηρήσεις » μας και «σχόλια » μας .» Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από σας, όπως άλλωστε κι εγώ μέχρι πριν λίγες ώρες, δεν είχε ιδέα τι είναι αυτό το Γραφικές app. Με λίγο ψάξιμο λοιπόν ανακάλυψα ότι πρόκειται για το Graph API. 

The Graph API is the core of Facebook Platform, enabling developers to read from and write data into Facebook. The Graph API presents a simple, consistent view of the Facebook social graph, uniformly representing objects in the graph (e.g., people, photos, events, and pages) and the connections between them (e.g., friend relationships, shared content, and photo tags)

Με άλλα λόγια το νέο (που μόνο νέο δεν είναι) «Γραφικές app» είναι το βασικό στοιχείο της πλατφόρμας του facebook το οποίο χρησιμοποιούν τρίτες εφαρμογές (βλ παιχνίδια) για να λειτουργήσουν. Δε μιλάμε δηλαδή ούτε για κάτι καινούργιο, ούτε για κάτι περίεργο, μιλάμε για την ίδια την ουσία του facebook. (Όσοι έχουν τις γνώσεις και θέλουν να μάθουν περισσότερα μπορούν εδώ)

Όσο για τον ισχυρισμό ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει το οτιδήποτε, όπως ανέφερα, πέρα από κάποια πράγματα που θέλοντας και μη είναι δημόσια, εμείς επιλέγουμε ποιοι είναι αυτοί που θα βλέπουν το κάθε τι. Εδώ να βάλω ένα ακόμα αστεράκι μιας και το κείμενο αναφέρει το Graph API και κατ’ επέκταση τις τρίτες εφαρμογές. Κάθε φορά που προσπαθούμε να ανοίξουμε για πρώτη φορά μια εφαρμογή τρίτου το facebook μας ενημερώνει ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή ζητάει να χει πρόσβαση σε συγκεκριμένες προσωπικές μας πληροφορίες. Όσοι ανησυχείτε για τα προσωπικά σας δεδομένα προσέξτε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείτε και καλό είναι να ρίξετε και εδώ μια ματιά.

Αφού λοιπόν το κείμενο μας τρομοκρατήσει καλά καλά μας δίνει τα 4 απλά βήματα που θα μας γλιτώσουν από το χαμό και την παγκόσμια διαπόμπευση. Ομολογώ ότι αυτά τα 4 βήματα ήταν που με έβαλαν στη διαδικασία να ψάξω το όλο θέμα παραπάνω. Οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί λίγο με τις ρυθμίσεις του facebook ξέρει πολύ καλά ότι αυτά τα 4 βήματα αφορούν αποκλειστικά και μόνο το τι θα εμφανίζεται στην αρχική σελίδα του χρήστη που προέβει σε αυτές τις ρυθμίσεις και τίποτα παραπάνω. Για να το κάνω πιο ξεκάθαρο, αν εγώ πάω σε ένα φίλο μου και κάνω Un –check «Σημαντικές Προσωπικές Στιγμές/Γεγονότα ζωής » και «Σχόλια και Like »  το μόνο που θα καταφέρω είναι να μην εμφανιστούν ποτέ ξανά ενημερώσεις για το συγκεκριμένο φίλο μου στην αρχική μου σελίδα. Δηλαδή όχι μόνο δεν προστάτευσα τα προσωπικά του δεδομένα, αλλά τον εμπόδισα να κάνει κι αυτό που ισχυρίζεται ότι προσπαθεί, να μοιράζεται τις προσωπικές του στιγμές με τους φίλους του.

Και φτάνω στο πιο σοβαρό κομμάτι του προβληματισμού μου. Το παρών κείμενο φαντάζομαι ότι είναι προϊόν φάρσας το οποίο πιθανότατα μεταφράστηκε από τα αγγλικά αν κρίνω από το «Γραφικές app» και διάφορα άλλα συντακτικά λάθη. Αν και είναι εντελώς ανακριβές και ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι αλλάζοντας αυτές τις ρυθμίσεις δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα κανενός, δεκάδες (ή μήπως εκατοντάδες, χιλιάδες;) κόσμου έσπευσαν να το αναρτήσουν στον τοίχο τους και ίσως (που είναι ακόμα χειρότερο) να αλλάξουν αυτές τις ρυθμίσεις. Στα μάτια μου ο λόγος που συνέβη αυτό είναι απλός και ξεκάθαρος. Πρόκειται για ένα κείμενο που ισχυρίζεται ότι σε βοηθάει (προστατεύοντας τα προσωπικά σου δεδομένα) και μάλιστα σου το πρότεινε κάποιος φίλος σου που εμπιστεύεσαι. Τι πιο λογικό λοιπόν από το να το ακολουθήσεις και να το διαδόσεις; Αυτό χωρίς καμία κριτική σκέψη, χωρίς καμία διασταύρωση πληροφοριών.

Και κάπου εδώ έρχομαι εγώ και αναρωτιέμαι. Στην κοινωνία της πληροφορίας, του ίντερνετ και της κοινωνικής δικτύωσης πόσες μασημένες τροφές λαμβάνουμε καθημερινά και πόσες καταπίνουμε χωρίς καν να το αντιληφθούμε; Πόσο βάση δίνουμε πραγματικά σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και πόσο έχουμε επίγνωση των πράξεων μας; Τα δείγματα  είναι φαινομενικά ακίνδυνα αλλά στην ουσία άκρως ανησυχητικά. Για την ώρα έχουμε ένα ψήφισμα κατά της Χρυσής Αυγής (για όποιον αναρωτιέται που είναι το κακό σε αυτό να διαβάσει εδώ τόσο το άρθρο όσο και το σχόλιο) και κάποιες ρυθμίσεις στο facebook (οι οποίες κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που υπόσχονται). Αλλά αν το πάμε λίγο παραπέρα έχουμε τη στήριξη ενός πρωθυπουργού γιατί λεφτά υπήρχαν, την ψήφιση ενός (ενός;! εδώ γελάμε) μνημονίου γιατί μόνο έτσι θα σωθεί η χώρα, την καταδίκη των δύο άκρων εξισώνοντας φασίστες και αριστερούς γιατί είναι εκτός συνταγματικού τόξου και κίνδυνος για τη δημοκρατία και πολλά άλλα που είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να σκεφτείτε και μόνοι σας.

Όλα αυτά τα πιστεύουμε γιατί κάποια αυθεντία μας εγγυήθηκε ότι είναι για το καλό μας. Τις περισσότερες φορές μάλιστα δε τα πιστεύουμε απλώς αλλά προβαίνουμε σε πράξεις που τα στηρίζουν νιώθοντας υπερήφανοι που πράξαμε για το δημόσιο συμφέρον. Το αν αυτές οι πράξεις μπορεί να έχουν εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα πολύ λίγους απασχολεί και ακόμα πιο λίγοι αλλάζουν συμπεριφορά όταν διαπιστωθεί η πλάνη. Για αυτό την επόμενη φορά που κάποιος θα μας καλέσει να σώσουμε εαυτούς ή αλλήλους ας εξετάσουμε λίγο καλύτερα τα κίνητρά του και τις συνέπειες των πράξεών μας.

Μπορεί να φαντάζει ακραίο που χρησιμοποίησα μια απλή ανάρτηση στο facebook για να ανάγω κοινωνικό-πολιτικό συμπέρασμα. Κάποιοι ίσως προβληματιστούν, οι υπόλοιποι τουλάχιστον επαναφέρετε τις ρυθμίσεις σας εκεί που ήταν, είναι κρίμα να χαθείτε με τους διαδικτυακούς σας φίλους.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s