Εθελοντισμός στη Ρώμη με την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (ΕVS)| Άρθρο αναγνώστριας

Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική υπηρεσία –European Voluntary Service (EVS) είναι μια από τις δράσεις του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση, χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νέους 18-30 ετών που επιθυμούν να ζήσουν σε μια άλλη χώρα, προσφέροντας εθελοντική εργασία. Αν και το πρόγραμμα είναι αρκετά γνωστό και δημοφιλές στις άλλες χώρες της Ε.Ε, στην Ελλάδα δυστυχώς  λίγοι είναι οι νέοι που το επιλέγουν, κυρίως λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης.

Ενημερώθηκα για το πρόγραμμα πρώτη φορά γύρω στο 2011 (εάν και προϋπάρχει τουλάχιστον μια δεκαετία) και πέρασαν αρκετοί μήνες για να καταλάβω πώς λειτουργεί, εάν όντως ισχύουν όλα αυτά που αναφέρει και πώς μπορώ να επωφεληθώ από αυτό. Κατόρθωσα λοιπόν να γίνω δεκτή σ’ ένα project 12 μηνών στη γειτονική Ρώμη, στο γραφείο Διεθνών Σχέσεων ενός ΜΚΟ όπου δούλευα με ευρωπαϊκά προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης.  Αφού «επέζησα» λοιπόν από αυτήν την εμπειρία και κατόρθωσα το ακατόρθωτο, δηλαδή να πείσω την μητέρα μου ότι δεν έφευγα για το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, θεώρησα καθήκον μου, αν μη τι άλλο να μοιραστώ με τη σειρά μου τις πληροφορίες που κατείχα και να διαδώσω  τη δράση του προγράμματος. H γνώση είναι δύναμη και γιατί να μην γνωρίζουν όσοι περισσότεροι νέοι και αυτήν την δυνατότητα;

Γιατί να γίνει κάποιος εθελοντής EVS..

Γιατί σου δίνει την ευκαιρία να ζήσεις από 1 έως 12 μήνες σε μια άλλη χώρα του εξωτερικού, καλύπτοντας σου τα αεροπορικά, τη διαμονή, τη διατροφή, την ασφάλιση, λίγα extra χρήματα για προσωπικά έξοδα, μαθήματα γλώσσας και προσωπική υποστήριξη κάνοντας παράλληλα κάτι που σου αρέσει. Μπορείς να βρεις project με περιβαλλοντικά θέματα, project που θα δουλεύεις με παιδιά ή με ηλικιωμένους ή με άτομα με ειδικές ανάγκες, project που έχουν σχέση με τις τέχνες και τον πολιτισμό κ.α. Τα περισσότερα project είναι στην Ευρώπη, αλλά μπορείς να πας οπουδήποτε στον κόσμο (Λατινική Αμερική, Αφρική, Αυστραλία..)

Ποιος μπορεί να γίνει εθελοντής EVS

Οποιοσδήποτε νέος 18-30 χρονών, μόνιμος κάτοικος της χώρας του Οργανισμού Αποστολής (sending organization) . Δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος Πανεπιστημίου, ούτε καν να μιλάς Αγγλικά σε πολλές περιπτώσεις (εάν και συνίσταται για ευνόητους λόγους!)

Πώς μπορώ να το κάνω λοιπόν?

Θα πρέπει να έχεις καταρχήν έναν οργανισμό αποστολής (sending organization) , που θα δουλεύει με το πρόγραμμα ΕVS. Με μια απλή αναζήτηση στο internet , μπορείς να ανακαλύψεις αρκετούς, καλό είναι να σημειώσεις τηλέφωνα και email. Ο οργανισμός αποστολής είναι υπεύθυνος για τη σωστή προετοιμασία, εξηγώντας σου όλες τις λεπτομέρειες και δικλίδες ασφαλείας του προγράμματος EVS και μπορεί να γνωρίζουν κάποια project που θα σε ενδιέφεραν. Υπάρχουν sites όπως το http://www.youthnetworks.eu/ που δημοσιεύονται αρκετές θέσεις, συχνά. Εγώ βρήκα τη θέση, λόγω ακύρωσης, τελευταία στιγμή από άλλη Ελληνίδα!

Είναι εύκολο δηλαδή να βρω πρόγραμμα?

Εξαρτάται! Μάλλον θα πρέπει να υπάρχει μια σχετική ευελιξία είτε στη χώρα, είτε στο θέμα είτε στο χρονικό διάστημα του προγράμματος. Γνώρισα κοπέλα που ψάχνει να πάει αποκλειστικά στη Ρώμη σε πρόγραμμα με θέμα τον πολιτισμό/τέχνη και απ’ ότι μου έχει πει το κυνηγάει για παραπάνω από ένα χρόνο..

Όσο πιο δεκτικός είναι κανείς, τόσο το καλύτερο. Στο εξωτερικό το EVS είναι αρκετά διαδεδομένο, οπότε οι υποψήφιοι είναι πολλοί περισσότεροι από τις θέσεις!

Και με τα χρήματα τι γίνεται?

Το project καλύπτει το 90% του κόστους των αεροπορικών σου εισιτήριων  (1 εισιτήριο μετ’ επιστροφής), τη διαμονή σου, τη διατροφή σου και μηνιαίο χαρτζιλίκι που το ύψος του καθορίζεται ανά χώρα. Στην Ιταλία ήταν 115 ευρώ, για παράδειγμα. Από κει και πέρα, εφόσον δεν έχεις να πληρώσεις ενοίκιο, λογαριασμούς, φαγητό σίγουρα χρειάζεσαι κάποια extra χρήματα για να κάνεις ταξίδια ή για να αγοράσεις πράγματα, αλλά γνωρίζω  πολλές περιπτώσεις εθελοντών που ξεκίνησαν και χωρίς ευρώ  στην τσέπη τους.

Ωραία ακούγονται ..τι παγίδες υπάρχουν?

Άπειρες, για αυτό κανείς πρέπει να ζητήσει όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφόρηση πριν αναχωρήσει. Η διαμονή: μπορεί να είναι σε εστία, μπορεί να είναι σε διαμέρισμα , μπορεί να πρέπει να μοιράζεσαι το δωμάτιο σου με κάποιον άλλον. Η διατροφή : Μπορεί να σου δίνουν τα χρήματα για να αγοράζεις και να μαγειρεύεις μόνος ότι θέλεις (το καλύτερο αφού επιλέγεις εσύ τι θα κάνεις τα χρήματα!), μπορεί να σου δίνουν το ελεύθερο να αγοράζεις από συγκεκριμένο σουπερ μάρκετ , μπορεί είτε να έχουν κάποια συλλογική κουζίνα. Η εργασία: πόσες θα είναι οι ώρες που θα απασχολείσαι, ποιες μέρες, πότε μπορείς να πάρεις την άδεια σου κ.α.

Σκεπτόμενη όλα αυτά και πολλά άλλα, δημιούργησα το blog “EVS in Rome” http://evsinrome.blogspot.gr/  , με στόχο να μοιραστώ  τις πληροφορίες και τις εμπειρίες που σχετίζονται με το παραπάνω  πρόγραμμα. Σίγουρα ένα blog ή ένα κείμενο δεν χωράει όλα αυτά  που θα πρέπει κάποιος να ξέρει αλλά είναι ένα πρώτο βήμα για να μη εν δυνάμει εμπειρία ζωής. Γιατί όπως και να έχει το EVS, είναι μια εμπειρία ζωής.

 

About Jonathan Livingston

when all is one an one is all, to be a rock an not to roll... Jonathan Livingston@twitter : http://goo.gl/iQnmH
This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s