Η δύναμη της ενσυναίσθησης (Βίντεο)

Στα Ελληνικά η λέξη ενσυναίσθηση δεν χρησιμοποιείται συχνά. Δεν την ξέρουμε, δεν μας είναι οικεία. Αυτό το βίντεο των τριών λεπτών που θα δούμε μαζί θα μας ξεκαθαρίσει ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο να «νοιώσουμε συμπάθεια» για τους διπλανούς μας, φίλους, συγγενείς, έρωτες, παιδιά, γονείς, γειτόνους ή περαστικές απ’ τη ζωή μας γνωριμίες – και στην δύναμη της ενσυναίσθησης.

Αυτά τα βιντεάκια είναι σαν ένα σφηνάκι εσπρέσο – η «πνευματική καφεΐνη» τους μας βοηθάει να «ξυπνήσουμε» και να καταλάβουμε κάτι καλύτερα, πιο καθαρά, με μεγαλύτερη ενάργεια. Στα Ελληνικά η λέξη «συν-αισθάνομαι» μας οδηγεί πιο γρήγορα στην ουσία της ενσυναίσθησης. Το λέει μόνη της: Αισθάνομαι μαζί σου. Αισθάνομαι αυτό που αισθάνεσαι, αφήνω την στεναχώρια σου ή το πρόβλημα ή τη χαρά σου να μπει μέσα στον εγκέφαλό μου, να γίνει κομμάτι μου, μοιράζομαι δηλαδή αυτό που μου λες και το νοιώθω κι εγώ μαζί σου. Πολύτιμο πράγμα. Το να δείξω συμπάθεια είναι άλλο πράγμα –πιο απόμακρο. «Χωρίσαμε με την Μαρία» σου λέει ένας φίλος. «Αχ, μωρέ, πολύ λυπάμαι». Και μετά ένα σχόλιο όπως «δεν τα πηγαίνατε και πολύ καλά τελευταίως» ή «τι κρίμα, ταιριάζατε τόσο πολύ». Λέξεις που δεν εισχωρούν μέσα σου ούτε βγαίνουν από μέσα σου. Ενώ μια απλή κίνηση του κεφαλιού και μια κίνηση, κάτι σαν χάδι, ένα άγγιγμα, ακόμα και με την απόλυτη σιωπή μπορεί να γίνει ενσυναίσθηση, να νοιώσεις αυτό που νοιώθει ο άλλος, να μπεις στη θέση του. Δεν είναι εύκολο πάντως να εξηγηθεί με λόγια αυτή η μεγάλη διαφορά του «συναισθάνομαι» ακόμα και αν δεν λέω τίποτα, της ενσυναίσθησης δηλαδή –από την «συμπάθεια» που όσο ειλικρινής και αν είναι, κρατάει τις πόρτες μισόκλειστες.

Ίσως, για να το πούμε στα Ελληνικά πιο άμεσα, για να «συναισθανθείς» πρέπει να μπορείς να αγαπήσεις τον άλλον. Που δεν είναι καθόλου το ίδιο με την αίσθηση του «τον συμπαθώ»…

Φωνή: Dr Brené Brown
Animation: Katy Davis (AKA Gobblynne (.com))
Μετάφραση: Νίκος Παπαπολίζος
Υποτιτλισμός: Γιώργος Χαλκιαδάκης

http://www.toportal.gr

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Η δύναμη της ενσυναίσθησης (Βίντεο)

 1. Ο/Η selini kakar λέει:

  Πολυ σωστο ,ειναι πολυ δυσκολο να ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΑΝΘΕΙΣ…………Ποσο ευκολο ομως ειναι να μπεις στην διαδικασια αυτη!!!!!!!!Ξερεται…υπαρχει μια ας το πουμε Παγκοσμια Οργανωση που σε βαζει σε αυτην την διαδικασια.Τοσο ομορφα τοσο απλα!!! ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ!!!!Εκει θα τα δειτε ολα…θα τα αισθανθειτε ολα θα τα καταλαβετε ολα!!!μα ολα!!!

 2. Ο/Η ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΚΟΥΤΛΑ λέει:

  Πολύ ωραίο βίντεο! Να κάνουμε όμως μια διευκρίνηση : άλλο το «συν -αισθάνομαι» και άλλο το «ταυτίζομαι»!!! Η ενσυναίσθηση λοιπόν είναι θεραπευτική για την σχέση, η συνταύτιση δεν λειτουργεί δημιουργικά.. (Σημ: για την ενσυναίσθηση μιλούν οι ψυχοθεραπευτές της σχολής του Rogers -προσωποκεντική/πελατοκεντρική προσέγγιση).

  • Η Ενσυναίσθηση (empathy αγγλιστί και βέβαια διάφορη της ελληνικής λέξης «εμπάθεια») είναι όλα αυτά τα καλά που περιγράφει εύστοχα και περιεκτικά το βίντεο. Είναι επίσης μία βασική δεξιότητα που ο κοινοτικός και οι εθνικοί νομοθέτες αναγνωρίζουν πλέον στην εποχή μας ότι βοηθά ουσιαστικά στην επίλυση διαφορών.
   Για το λόγο αυτό, περιλαμβάνεται στις βασικές δεξιότητες που διδάσκονται οι διαμεσολαβητές (mediators) αστικών και εμπορικών διαφορών (κοινοτική οδηγία 2008/52/ΕΚ και ελληνικός νόμος 3898/2010), οι οποίοι είναι ειδικοί βοηθοί εξωδικαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών. Στο θεσμό της διαμεσολάβησης (mediation) που εφαρμόζεται πλέον στην Ελλάδα, οι πολίτες ή/και οι επιχειρήσεις, με τη βοήθεια των προαναφερόμενων ειδικών που επιδεικνύουν ενσυναίσθηση, επιλύουν οι ίδιοι τις περισσότερες ιδιωτικές διαφορές τους καταλήγοντας σε συμφωνία με ενισχυμένη δεσμευτικότητα (εκτελεστότητα).
   Αυτό είναι ένα παρήγορο στοιχείο σε δύσκολους καιρούς: Μία κοινωνία όπου όχι μόνο οι πολίτες αλλά και η λειτουργία του συστήματος επίλυσης διαφορών χαρακτηρίζονται από ενσυναίσθηση οδεύει σε ένα καλύτερο, πιο συλλογικό, πιο υπευθυνοποιημένο και σημαντικά λιγότερα συγκρουσιακό μέλλον. Ευχαριστώ θερμά τους συντελεστές για τη μεταφορά του περιεκτικού αυτού βίντεο στα Ελληνικά και το blog για τη φιλοξενία των πληροφοριών μου.

 3. Ο/Η Katerina P. λέει:

  Έξοχο το βιντεάκι! Κάνει προσιτή μια πολύ δύσκολη έννοια! Μια μικρή παρατήρηση σχετικά με τη μετάφραση «Rarely, if ever, does an empathic response begins with at least= Σχεδόν ποτέ μια ανταπόκριση ενσυναίσθησης δεν ξεκινά με τη φράση ‘τουλάχιστον’.»

 4. Παράθεμα: Η δύναμη της ενσυναίσθησης (Βίντεο) | zoi vareli-stefanidi

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s