Η Ανεργία μπορεί να γίνει το όπλο μας| της Penny Inwonderland

anergoiΣτην προσπάθειά τους να μας εξαθλιώσουν κάνουν και λάθη. Γιατί το τέλειο έγκλημα ΔΕΝ υπάρχει. Γινόμαστε όλο και περισσότεροι.

Οι άνεργοι τον Οκτώβριο του 2013 έφτασαν τους 1.387.520 από τους οποίους μόλις το 9,5% παίρνει επίδομα ανεργίας.

Εμαστε 1.387.520 άνεργοι και έξω από τη βουλή κρατάνε 10 πανό 15 άνθρωποι. Οι μισοί αν βγαίναμε έξω θα γινόταν της τρελής. Ομως κάτι μας κρατάει λίγο ακόμα… συμβαίνουν πράγματα και δε συμβαίνουν μόνο εκεί έξω, συμβαίνουν και μέσα μας. Κυρίως μέσα μας….

Ο μακροχρόνια άνεργος αρχίζει να «μη θελει να δουλεψει» – τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που δούλευε πριν την ανεργία και όχι με τις παρούσες συνθήκες. Εδώ πολλοί θα έλεγαν το γνωστό «η ανεργία δημιουργεί τεμπέληδες». Στην πραγματικότητα δημιουργεί ανθρώπους που επαναπροσδιορίζουν το θέμα «εργασία».
Είναι παράξενο και πολύπλοκο το θέμα της Ανεργίας…. Νομίζω πως η Ανεργία είναι για το σύστημα δίκοπο μαχαίρι. Δε σε ρίχνει απ’ ευθείας στην εξαθλίωση. Περνάς πρώτα από μία φάση όπου βγαίνεις «εκτός συστήματος», εκτός της παραγωγικής διαδικασίας. Το ίδιο το σύστημα σε βγάζει εκτός συστήματος !  Εκτός μίας διαδικασίας που  θεωρούσες έως τώρα συγκεκριμένη και δεδομένη. Όλα επαναπροσδιορίζονται. Το υπαλληλικό 8ωρο (=10ωρο) δείχνει … αφύσικο και συνειδητοποιείς πως το σύστημα αρπάζει από σένα ό,τι καλύτερο έχεις να δώσεις. Οπότε, μέχρι να βρεθείς πραγματικά σε μεγάλη ανάγκη, έχουν συμβεί μέσα σου αλλαγές … και αρχίζεις να υποψιάζεσαι πως το πρόβλημα ξεκινάει πολύ πιο βαθιά από το θέμα μισθοί-αποζημιώσεις-θέσεις εργασίας. Κάτι πρέπει να αλλάξει ριζικά. Αλλά τι ???

Βρίσκεσαι λοιπόν ξαφνικά με άφθονο ελεύθερο χρόνο. ‘Εχεις κάνει τις κινήσεις σου για εύρεση εργασίας, φυσικά δεν έχει προκύψει τίποτα και τώρα περιμένεις. Έχει υποχωρήσει και το αρχικό άγχος. Η ζωή συνεχίζεται … Θα πας με τους φίλους για καφέ. Αρχικά θα σκοτώσεις λίγο από τον άφθονο χρόνο σου.

Και τότε, ξαφνικά αρχίζεις να ψάχνεις τρόπους να γίνεις δημιουργικός. Στην αρχή είναι ο εθισμός στη δουλειά. Σταδιακά όμως βγαίνει στην επιφάνεια η έμφυτη ανάγκη να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ. Όχι να δουλέψεις, να δημιουργήσεις! Στη συνείδησή σου παντεύονται η Εργασία με τη Δημιουργία. Και ω! του θαύματος! υπάρχουν τρόποι ! Η έμφυτη δημιουργικότητα συναντά την άνεση του ελεύθερου χρόνου και οι μέρες σου γεμίζουν με ένα σωρό πράγματα που μπορούσες πάντα να κάνεις αλλά δε τα έκανες. Και η επόμενη έκπληξη : μπορείς να γίνεις δημιουργικός και χωρίς τον μισθό σου.

Και κάπου εδώ έχεις ήδη αλλάξει. Θα έρθει η στιγμή που θα χρειάζεσαι άμεσα δουλειά. θα ζοριστείς. ίσως και πολύ. Ίσως αναγκαστείς να συμβιβαστείς με δουλειές που δε θέλεις να κάνεις. Αλλά ξέρεις πως κάτι είναι λάθος. Ξέρεις πως η δημιουργικότητά σου, η ενέργειά σου, το μυαλό και η ψυχή σου αξίζουν πολλά. Νιώθεις Ανεξάρτητος και Ελεύθερος. Και θα έρθει η ώρα που θα διεκδικήσεις αυτά που έχει ανάγκη ο ελεύθερος εαυτός σου. Θα τα απαιτήσεις. Γιατί τώρα ξέρεις. Το σύστημα είναι ΛΑΘΟΣ. Είναι βασισμένο στην παραγωγικότητα και το κέρδος, όχι στην Δημιουργία.

Νομίζω πως εμείς οι άνεργοι θα αλλάξουμε πολλά. Νομίζω πως το σύστημα αυτό τελικά θα καταρρεύσει από τους άνεργους. Το όπλο τους θα σκάσει πάνω τους μπούμεραγκ.

Μη φοβάστε την Ανεργία. Είμαστε πολλοί ! Γινόμαστε όλο και περισσότεροι. Έχουμε ΔΥΝΑΜΗ. Αν κρατήσουμε στα πόδια τους εκείνους που κινδυνεύουν και αν χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας, έχουμε δύναμη! Μπορούμε να κάνουμε πολλά και ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε πολλά. Γιατί υπάρχουν ανάμεσά μας κάποιοι που κινδυνεύουν, κάποιοι που υποφέρουν και κάποιοι που «φεύγουν». Δε πρέπει να χαθεί άλλος. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να πέσει στην εξαθλίωση. Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα και σύντομα.  Πρέπει να οργανωθούμε γαμώτο….

ΥΓ. Έχω τον αντίλογο από την αρχή στο μυαλό μου. Όχι, δε ζητάω επανάσταση από τον οικογενειάρχη που πεινούν τα παιδιά του, δε ζητώ φιλοσοφίες από τον πεινασμένο ούτε θάρρος από τον απελπισμένο. Στην ουσία ζητάω από τον εαυτό μου να καλύψει το κενό όλων εκείνων. Να κάνω κάτι, να αλλάξω κάτι πριν γίνω και ‘γω εξαθλιωμένη, απελπισμένη, χωρίς δύναμη. Όσοι έχουμε ακόμη δύναμη έχουμε και την ευθύνη των υπολοίπων. Κανείς άλλος δε θα νοιαστεί για ‘μας.

This entry was posted in Τα δικά μας κείμενα. and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Η Ανεργία μπορεί να γίνει το όπλο μας| της Penny Inwonderland

  1. Ο/Η anatatat λέει:

    Kαλύτερα δεν θα μπορούσες να τα έχεις πει! Εύγε, το διάβασα και το ευχαριστήθηκα.

  2. Ο/Η nikos_g λέει:

    Συμφωνώ και εγώ με την anatat, πολύ ωραίο κείμενο! Μόνο αν κάποιος βιώνει την κατάσταση της ανεργίας μπορεί να εκφραστεί έτσι. Και μην σε νοιάζει για τον αντίλογο! Στην Ελλάδα…πάντα θα υπάρχει…

  3. Ο/Η shinebarber λέει:

    υπαρχει ελπιδα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s