Αφρική: «Διορθωτικοί βιασμοί» σε ομοφυλόφιλες γυναίκες με στόχο τη «θεραπεία» τους

Pearl Mali, who was 'correctively' raped at the age of 12, photographed in Khayelitsha, Cape Town (Clare Carter/Contact Press Images)

Μια σοκαριστική πρακτική η οποία σήμερα εξακολουθεί να ακολουθείται στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με αυτή, ο βιασμός ομοφυλόφιλων γυναικών μπορεί να τις «θεραπεύσει» από την ομοφυλοφιλία τους.

Η Mvuleni Fana περπατούσε σε ένα ήσυχο δρομάκι στο Springs – 30 μίλια ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ – επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από την πρακτική ποδοσφαίρου ένα βράδυ, όταν ξαφνικά τέσσερις άνδρες την περικύκλωσαν και την έσυραν πίσω από το γήπεδο ποδοσφαίρου. Αναγνώρισε όλους αυτούς που της επιτέθηκαν. Ένας-ένας, οι άνδρες την βίασαν, την χτύπησαν μέχρι να χάσει τις αισθήσεις της και την εγκατέλειψαν περνώντας την για νεκρή.

Το επόμενο πρωί η Mvuleni συνήλθε. Αιμορραγούσε, ήταν κακοποιημένη και σε κατάσταση σοκ. Το τελευταίο πράγμα που θυμόταν να της λένε πριν λιποθυμήσει ήταν «Μετά από όλα όσα θα σου κάνουμε, θα είσαι  μια πραγματική γυναίκα, και ποτέ δεν πρόκειται να ενεργήσεις έτσι ξανά. »

Ο διορθωτικός βιασμός είναι ένα έγκλημα μίσους που ασκείται για να μετατρέψει ομοφυλόφιλες γυναίκες σε ετεροφυλόφιλες, μια ανήκουστη προσπάθεια να τις «θεραπεύσουν» απ’ την «αρρώστια» της ομοφυλοφιλίας. Ο όρος («corrective rape») επινοήθηκε στη Νότια Αφρική στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν εργαζόμενοι σε φιλανθρωπικές οργανώσεις παρατήρησαν για πρώτη φορά εισροή τέτοιων επιθέσεων. Ωστόσο, παρά την αναγνώριση και τη διεθνή κάλυψη, οι διορθωτικοί βιασμοί στην περιοχή κλιμακώνονται.

Σε σύγκριση με πολλά από τα θύματα της Νότιας Αφρικής, η Mvuleni ήταν τυχερή: επέζησε. Με τουλάχιστον 31 γυναίκες τα τελευταία 15 χρόνια δεν συνέβη το ίδιο. Το 2007, για να αναφέρουμε ένα περιστατικό, η Sizakele Sigasa, μια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και των ομοφυλόφιλων, και η φίλη της Salone Massooa βρίσκονταν έξω από ένα μπαρ όταν μια ομάδα από άνδρες άρχισαν να τις αποδοκιμάζουν, αποκαλώντας τες αγοροκόριτσα. Η συμμορία βίασε τις γυναίκες, τις βασάνισαν, τις έδεσαν με τα εσώρουχά τους και τις πυροβόλησαν στο κεφάλι. Τις εκτέλεσαν. Κανείς ποτέ δεν καταδικάστηκε.

Η υπόθεση της Mvuleni είναι ασυνήθιστη, αφού, σ’ αντίθεση με τους 24 από τους 25 βιασμούς που αναμένουν μια δίκη στη Νότια Αφρική, δύο από τους επιτιθέμενούς της καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για 25 χρόνια. Οι υπόλοιποι παραμένουν ασύλληπτοι.

Από τότε 1998-2000 μια έκθεση από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, κατατάσσει τη Νότια Αφρική στις περιοχές  με τα μεγαλύτερα ποσοστά βιασμών, περιγράφοντάς της ως την πρωτεύουσα με τους περισσότερους βιασμούς στον κόσμο: 500.000 βιασμοί ετησίως, ένας κάθε 17 δευτερόλεπτα, ενώ μία στις δύο γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού στη διάρκεια της ζωής της. Είκοσι τοις εκατό των ανδρών λένε πως το θύμα το είχε ζητήσει. Σύμφωνα με μια έρευνα από την ΜΚΟ CIET που είναι ενάντια στη βία, το ένα τέταρτο των ανδρών στις επαρχίες Eastern Cape, όταν ρωτήθηκε ανώνυμα από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο, παραδέχτηκαν ότι τουλάχιστον μία φορά έχουν βιάσει κάποια γυναίκα- τα τρία τέταρτα αυτών είπε ότο θύμα τους ήταν κάτω των 20 ετών, το ένα δέκατο δήλωσε πως ήταν κάτω των 10 ετών, ενώ το ένα τέταρτο των μαθητών στο Soweto περιέγραψε το βιασμό ως «διασκέδαση».

Mvuleni stands in the alley where she was abducted

Σύμφωνα με την Mvuleni «Πολλοί άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με το γεγονός ότι οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι διεκδικούν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους, και εξαγριώνονται όλο και περισσότερο με τους gay ανθρώπους που γίνονται πιο ορατοί», λέει. «Είναι μια βαθιά πατριαρχική χώρα – οι άνδρες είναι νούμερο ένα στις γειτονιές – και χρησιμοποιούν το διορθωτικό βιασμό ως εργαλείο για να επιδείξουν τον ανδρισμό τους. Αν όλα αυτά τα συνδυάσουμε με την έλλειψη εκπαίδευσης, την υψηλή ανεργία που οδηγεί σε μαζική ανία, την απογοήτευση και τα προβλήματα με το ποτό και τα ναρκωτικά τότε έχετε μια τέλεια «καταιγίδα» για το πατριαρχικό σαδισμό. Και επειδή η αστυνομία και τα δικαστήρια δεν κάνουν τίποτα, δεν υπάρχει καμία συνέπεια για το διορθωτικό βιασμό, γεγονός που το μετατρέπει σε κάτι φυσιολογικό. Δεν αντιμετωπίζεται ως κάτι σημαντικό ».

Lillian, ηλικίας 26 ετών, από τη Δημοκρατία της Καμπίντα (πρώην επαρχία της Αγκόλα) λέει:. «Οι άνδρες θα σε βιάσουν ώστε να μπορείς να δοκιμάσεις πόσο καλό είναι να κοιμηθείς με έναν άνδρα. Θα σε βιάσουν πραγματικά πολύ άσχημα για να σε διδάξουν ένα μάθημα – Νομίζουν ότι αν το κάνουν θα ξεχάσεις ποιος είσαι «.

AN3420980513.Noxolo_Death_C.jpg

Της Clare Carter

(Ελεύθερη μετάφραση μέρους του κειμένου: Τατιάνα Κατσίνα)

Πηγή: http://www.independent.co.uk/news/world/africa/crisis-in-south-africa-the-shocking-practice-of-corrective-rape–aimed-at-curing-lesbians-9033224.html

This entry was posted in Αφιερώματα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s