Η άλλη πλευρά των ουκρανικών ευρωδιαδηλώσεων

20140124-Kiev_barricade-Sasha_MaksymenkoΣε ένα γενικευμένο κλίμα κρίσης, οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής, συνεχίζονται οι έντονες διαδηλώσεις στην Ουκρανία. Έχουν εξαπλωθεί εκτός Κίεβου, σε άλλες δυτικές πόλεις, ενώ σημειώθηκε η κατάληψη διοικητικών κτιρίων από τους διαδηλωτές.

Η εικόνα που κυριαρχεί είναι η εξής. Μια μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών είναι εξαγριωμένη με τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς λόγω της άρνησής του για στενότερους δεσμούς της Ουκρανίας με την Ευρώπη. Η αντιπαράθεση είναι έντονη εδώ και 2 μήνες και ο αντικυβερνητικός αγώνας με αρχικό αίτημα την στροφή στην προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εξελιχθεί σε λαϊκή εξέγερση που κατέγραψε θανάτους από την έναρξή της, ενώ κατέληξε να ζητά και την παραίτηση του Γιανούκοβιτς.

Σύμφωνα με την εικόνα των διαδηλώσεων, η αστυνομία έχει κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών ενώ διαδηλωτές απαντούν με βόμβες μολότοφ πίσω από φωτιές και οδοφράγματα. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν κυρώσεις για την Ουκρανία λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων.

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Μικόλα Αζάροφ, παραιτήθηκε εν μέσω αναταραχών την προπερασμένη Τρίτη «για χάρη της ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης», όπως δήλωσε. Την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής διάσκεψης που είχε στόχο να γίνουν συμβιβασμοί με την αντιπολίτευση, το κοινοβούλιο ανακάλεσε τους νόμους κατά των διαδηλώσεων, σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει η βία και η εξέγερση.

Ο Πούτιν δήλωσε πως περιμένει σχηματισμό νέας κυβέρνησης υποσχόμενος να δώσει κονδύλια προς αποφυγήν πτώχευσης της Ουκρανίας.
Τα χρηματοδοτούμενα από τη Ρωσία μίντια, αναφέρουν ειρωνικά ότι το μόνο που θα φέρει η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. είναι οι γάμοι ομοφυλόφιλων, ενώ η συμμαχία με τη Ρωσία φέρει υποσχέσεις επιχειρηματικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το Reuters. Υποσχέσεις που συνεπάγονται την εύνοια της ολιγαρχίας και του κεφαλαίου.

Ενδιαφέρον έχει και μία άλλη πλευρά του ζητήματος του διχασμού στην Ουκρανία κι αυτή είναι ο γλωσσικός διχασμός. Το ότι ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας μιλάει Ουκρανικά ενώ ένα άλλο Ρώσικα φανερώνει ότι ο πολιτικός διχασμός ίσως έχει απολήξεις σε θέματα ταυτότητας. Η μερίδα πληθυσμού που μιλάει Ρώσικα, δεν είναι εμφανώς αντίθετη με την άρνηση για στροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν συμμετέχει σε διαδηλώσεις και διατηρεί πιο ήρεμη στάση.

Τα βαριά μέτρα για την ανόρθωση της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της Ουκρανίας που επέβαλλε ο Γιανούκοβιτς με φόντο τα ζητήματα εθνική ταυτότητας, αλλά και ο διχασμός σχετικά με την στροφή προς Ευρώπη ή Ρωσία, καθιστούν την κρίση στην Ουκρανία ακόμα πιο γενικευμένη και μάλλον δυσεπίλυτη.

Από την υπόθεση της λαϊκής εξέγερσης, δεν πρέπει να παραβλέπεται ο εθνικισμός σαν παράγοντας που χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις και η σύνδεση αυτού με μια υποφαινόμενη υποστήριξη από την ευρωπαϊκή πλευρά. Οι πιο «επιρρεπείς» στο να ταχθούν υπέρ της προσέγγισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι πιθανώς υποκινούμενοι ακροδεξιοί. Από κει και πέρα οι διαδηλώσεις έχουν εξελιχθεί εξαιρετικά μαζικές γιατί και ο υπόλοιπος λαός έχει πειστεί αλλά κι επειδή τα δρακόντια οικονομικά μέτρα του Γιανούκοβιτς κλονίζουν θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών.

Αναμένεται λοιπόν να δούμε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος την Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανική κρίση και τι κινήσεις διευθέτησης των προβλημάτων θα γίνουν από την μεριά της. Παρακινεί τους αγώνες κατά της φιλορωσικής κυβέρνησης? Τι διαστάσεις θα πάρουν και πού θα καταλήξουν οι μαζικές διαδηλώσεις?

Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι αγώνες στη Συρία έχουν πάρει διαστάσεις εμφυλίου ή ότι οι εξεγέρσεις στην Αίγυπτο κατέληξαν σε στρατιωτικό καθεστώς, η κοινωνικοπολιτική πορεία της Ουκρανίας αναμένεται κρίσιμη, δεδομένης της ευρύτερης ταραχώδους περιόδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εξέλιξη της κατάστασης έχει επίσης ενδιαφέρον από την άποψη ότι βλέπουμε ένα μαζικό εθνικιστικό κίνημα που αποκτάει δυναμική και εναντιώνεται σε καθεστώς και αντιπολίτευση. Η στήριξη από πλευράς αντιπολίτευσης, κατά τις δηλώσεις του Κλίτσκο, δεν έγινε αποδεκτή από τους διαδηλωτές

Από τη μεριά της η Ευρώπη δεν έχει πάρει δυναμική θέση απέναντι στα τεκταινόμενα της Ουκρανίας. Μέσα από την υπόθεση της Ουκρανίας θα δοθούν ευκαιρίες και οπτικές να φανούν τα όρια και η αντιμετώπιση της Ευρώπης απέναντι στο εθνικιστικό κίνημα, τη Ρωσία και τα συμφέροντα που κυνηγά ο Πούτιν και για ακόμη μια φορά, στην αστυνομική βίαιη καταστολή.

 

Συντάκτρια: Τζίνα Τσιλιμπή

eurpublicspace.wordpress.com

About Jonathan Livingston

when all is one an one is all, to be a rock an not to roll... Jonathan Livingston@twitter : http://goo.gl/iQnmH
This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s