Αφγανιστάν: Με νόμο θα προστατεύονται οι βιαστές

Αφγανιστάν: Με νόμο θα προστατεύονται οι βιαστές

Με το νόμο θα μπορούν οι άνδρες να συνεχίζουν τη δράση τους κακοποιώντας γυναίκες, αν σχετικό νομοσχέδιο επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Το νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί από τα δύο σώματα του αφγανικού κοινοβουλίου απαγορεύει στους εισαγγελείς να ανακρίνουν συγγενείς οποιουδήποτε κατηγορουμένου για εγκλήματα σε βάρος γυναικών.

Εφόσον, λοιπόν, τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια του θύματος, ο νόμος θα προστατεύει το δράστη αφήνοντας εκτεθειμένη και απροστάτευτη τη γυναίκα που έχει κακοποιηθεί.

«Πρόκειται για κοροϊδία. Θα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν δίκες για υποθέσεις βίας σε βάρος γυναικών. Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι θα δε θα δικαιωθούν», αναφέρει η Μανίζα Ναντέρι, διευθύντρια της ομάδας Γυναίκες για τις Αφγανές Γυναίκες.

Αν εφαρμοστεί ο νόμος «θα καταστήσει τη δίωξη των προσώπων που διαπράττουν» τέτοια εγκλήματα «εξαιρετικά δύσκολη», υποστηρίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο να μην επικυρώσει το νόμο αν δεν αλλάξει. Θα ασκήσουμε πίεση», δήλωσε η Σελάι Γκαφάρ διευθύντρια ασύλου που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε γυναίκες και παιδιά του Αφγανιστάν (Humanitarian Assistance for the Women and Children of Afghanistan).

Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επαναληφθεί η επιτυχία της καμπάνιας της ομάδας της το 2009, όταν πίεσαν τον Καρζάι να αλλάξει το νόμο που όριζε τον βιασμό της γυναίκας από τον σύζυγό της ως δικαίωμά του.

Πηγή: protothema.gr

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s