Προστασία δικαιωμάτων των προσφύγων – Άδεια γάμου αλλοδαπού αιτούντος άσυλο.

Νέα επιτυχία του ΕΣΠ!

Αφγανός αιτών άσυλο υποστηρίχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες στην προσπάθειά του να  προμηθευθεί την αναγκαία άδεια γάμου ώστε να παντρευτεί την Ελληνίδα σύντροφό του, μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών τους τα οποία και έχει αναγνωρίσει επίσημα. Παρά την αδυναμία του αιτούντος να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την χώρα καταγωγής του (λόγω διάρρηξης των σχέσεών του με το κράτος ιθαγένειας), η απόφαση του Πρωτοδικείου που εκδίκασε την υπόθεση όρισε, κατ’ εφαρμογή των αρ. 8, 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τα αρ. 7, 9  του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να υποκατασταθούν από απλές υπεύθυνες δηλώσεις.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που αναγνωρίζει θετική υποχρέωση του Κράτους όχι μόνο να επιτρέπει το γάμο στους αιτούντες άσυλο αλλά και  να ερμηνεύει με ευρύτητα πνεύματος την απαίτηση προσκόμισης δικαιολογητικών σε πρόσφυγες, οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας αδυνατούν. Παρά το νομοθετικό κενό, το Δικαστήριο, εφαρμόζοντας ευθέως κανόνες υπέρτερης τυπικής ισχύος και τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας έκανε ένα μεγάλο βήμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των προσφύγων καθώς και των εμμέσων υποκειμένων που πλήττονται (σύζυγος-ανήλικα τέκνα).

Βρείτε συνημμένη την Απόφαση εδώ

Μάθετε περισσότερα για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών εδώ: http://www.dsanet.gr/800×600.htm και συγκεκριμένα για την εν λόγω απόφαση στην κατηγορία «επίκαιρη νομολογία» (αριστερά στην οθόνη)

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s