Γνωριμία με το Λύκο…της Ευανθίας

Με αφορμή το 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Συστηματικού Ερυθυματώδη Λύκου (ΣΕΛ) που διοργανώνεται στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Χίλτον, 23-26 Απριλίου 2014) βρήκα την ευκαιρία ως «λύκος» να μοιραστώ μαζί σας λίγα πράγματα γι αυτόν. Δε θα σας εξηγήσω επιστημονικά ή ιατρικά τι είναι ο λύκος αλλά θα σας πω τι είναι για μένα και υποθέτω για πολλούς οι οποίοι έχουν την ατυχία να συγκατοικούν στο σώμα τους με αυτό το νόσημα.
Πολλοί μπορεί να αναρωτιέστε γιατί ενώ αναφερόμαστε σε έναν «λύκο» βλέπουμε ως φωτογραφία πάντα αυτού του νοσήματος μια «πεταλούδα». Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του λύκου είναι ένα εξάνθημα στο πρόσωπο γνωστό ποια ως το εξάνθημα της «πεταλούδας», παλιές όμως ιστορικές περιγραφές λένε ότι το παραμελημένο εξάνθημα του προσώπου θύμιζε δαγκωματιές από Λύκο και έτσι πήρε το όνομά του. Ο λύκος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο δημιουργεί σοβαρές βλάβες σε πολλά μέρη του σώματος όπως στο δέρμα, στην καρδιά, στους πνεύμονες , στα νεφρά και στον εγκέφαλο. Στο σώμα μας όλοι έχουμε λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια , τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι για τον καθένα μας η προσωπική του φρουρά ,δηλαδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο είναι σε επιφυλακή και ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να μας προφυλάξει από καθετί που επιτίθεται στον οργανισμό μας. Αν για παράδειγμα μας επιτεθεί κάποιος ιός αμέσως τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στην καταπολέμηση αυτού του ιού ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Μ’ αυτόν τον υπέροχο αμυντικό μηχανισμό της φύσης ο άνθρωπος καταφέρνει να ανταπεξέλθει σε κάθε τέτοιου είδους απειλές. Για μας τους «λύκους» τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά, σε κάθε τέτοιου είδους απειλή ο οργανισμός μας μπερδεύεται και αντί να καταπολεμήσει την απειλή αυτή αποφασίζει και στρέφεται ενάντια στον οργανισμό μας, δηλαδή τα βάζει με τον ίδιο μας τον εαυτό και αντί να τον προστατεύσει του επιτίθεται. Συνέπεια όλου αυτού, καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν την πρόσβαση να κινούνται ελεύθερα σε όλο μας το σώμα , να μεταφέρουν την απειλή αυτή οπουδήποτε και να δημιουργούν αρκετά σοβαρές βλάβες σε διάφορα συστήματα και όργανα του οργανισμού μας. Αυτός είναι λοιπόν ο «λύκος μου» μέσα στο δικό μου μυαλό.

Ο λύκος είναι ένα χρόνιο νόσημα, κοινώς είναι σα να λέμε τον «παντρευτήκαμε» ένα πράγμα. Για μένα η συγκατοίκηση αυτή όσο κι αν με έχει κουράσει και πολλές φορές με κάνει να το βάζω κάτω και να προσπαθώ να βρω μια λύση σε όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα του μυαλού μου, τουλάχιστον με έμαθε ένα πολύ σημαντικό πράγμα….. να αγαπώ και να παλεύω για τη ΖΩΗ κι όσο κι αν προσπαθούν να με πείσουν διάφοροι ότι «η ΖΩΗ τα έχει με άλλον» εγώ θα αντιδρώ και θα την κάνω να τα «φτιάξει» και μαζί μου…….

Τέλος θα ήθελα να κάνω μια ακόμα αναφορά και δε θέλω να σας κουράσω άλλο….. Όσο δύσκολο και ανυπόφορο για μας είναι αυτό που βιώνουμε καθημερινά άλλο τόσο είναι και γι’ αυτούς που βρίσκονται δίπλα μας, εκείνους που αποφάσισαν να μείνουν κοντά μας και να μας στηρίξουν σε κάθε μας δύσκολη στιγμή, σε κάθε μας ψυχικό ανεβοκατέβασμα, όλους εκείνους που άθελά τους και με μόνο τους γνώμονα την αγάπη τους για μας γίνονται υπερπροστατευτικοί πολλές φορές και τους χαρακτηρίζουμε «κουραστικούς» , όλους αυτούς που μας εμψυχώνουν καθημερινά και μας δίνουν κουράγιο, για όλους αυτούς που σε ότι κι αν τολμήσουμε βρίσκονται πάντα δίπλα μας έτοιμοι να μας απλώσουν το χέρι τους και να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε…….. σε ΟΛΟΥΣ αυτούς λοιπόν τους αφανείς ήρωες της ζωής μας οφείλουμε ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!

Σας ευχαριστώ όλους αλλά και έναν – έναν προσωπικά που κάνετε την καθημερινότητά μου πιο εύκολη αλλά κυρίως πιο ΟΜΟΡΦΗ!!!!

 

( Όσοι από σας θέλετε να μάθετε περισσότερα για το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο το Σάββατο στις 26/4/2014 από τις 08.30 εως τις 18.00 η μέρα θα ανήκει στο κοινό, θα υπάρχει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των ασθενών με Λύκο και των οικογενειών τους.

Εδώ θα δείτε αναλυτικα το πρόγραμμα του Σαββάτου επίσης επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή μέσω e-mail στο igiampoudaki@pco-convin.gr)

 

 

This entry was posted in Αταξινόμητα, Επικαιρότητα, Τα δικά μας κείμενα. and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s