Τελικά τι… μυαλό κουβαλάνε οι καλλιτέχνες;

brainΟι άνθρωποι με καλλιτεχνική φύση, σκέφτονται διαφορετικά από τους κοινούς… θνητούς;  Το ταλέντο υπάρχει ή το αποκτάμε στην πορεία; Και όμως, οι καλλιτέχνες έχουν διαφορετική δομή και λειτουργίες στον εγκέφαλο τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα του Neurolmage, που δημοσίευσε το BBC.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το ταλέντο ενός καλλιτέχνη μπορεί να είναι έμφυτο ως έναν βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζουν ρόλο τα κοινωνικά ερεθίσματα που δέχεται από τον περίγυρο του και οι ευκαιρίες  που λαμβάνει στη ζωή του.

Η ακριβής αλληλεπίδραση της φύσης και της κοινωνικής  «ανατροφής»  παραμένει ασαφής, όπως ακριβώς και σε πολλούς ακόμα τομείς της επιστήμης.

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να απαντηθεί το ερώτημα: Μήπως οι καλλιτέχνες βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά;

Αξιοποιώντας τα επιστημονικά εργαλεία της μορφομετρίας, οι ερευνητές υπέβαλαν σε συγκεκριμένες εξετάσεις φοιτητές των Καλών Τεχνών και στη συνέχεια συνέκριναν το αποτέλεσμα των μετρήσεων τους με αυτό άλλων ανθρώπων που εξετάστηκαν.

Οι άνθρωποι με καλλιτεχνική φύση διαπιστώθηκε ότι μπορούσαν πολύ καλύτερα να ταξινομήσουν στον εγκέφαλο τους οπτικές εικόνες, να τις συνδυάσουν και τελικά να τις αποδομήσουν, κάνοντας (τι άλλο;)… τέχνη. Ο εγκέφαλος τους αποδείχθηκε πιο ευαίσθητος στα οπτικά ερεθίσματα, ενώ δεν επιβεβαιώθηκε ο «μύθος» που τους θέλει να σκέφτονται μόνο με το δεξί ημισφαίριο.

Άτομα που προέρχονταν από καλλιτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον και διαπαιδαγωγήθηκαν από μικρή ηλικία, διαπιστώθηκε ότι είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάρουν και εκείνοι αντίστοιχη… τροχιά στο μέλλον.

«Εγώ νομίζω ότι το είχα και λιγάκι στο αίμα μου. Μεγάλωσα περικυκλωμένη από καλλιτέχνες, αφού η μαμά μου ήταν ιστορικός τέχνης και ο μπαμπάς μου φωτογράφος. Ο συνδυασμός του ενθουσιασμού και της ενθάρρυνσης που μου μετέδωσαν, με έκανε να ασχοληθώ και εγώ με κάτι αντίστοιχο», ανέφερε φοιτήτρια των καλών Τεχνών στο ραδιόφωνο του BBC.

Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα δεν έδειξε συγκεκριμένα πράγματα σε σχέση με το κατά πόσο το ταλέντο υπάρχει εκ των προτέρων στη φύση μας ή εάν καλλιεργείται σταδιακά μέσα από την επιμονή, την επανάληψη και τη διαρκή εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τέθηκαν απλώς τα θεμέλια για ένα πιο μεγαλεπήβολο project στο μέλλον, που θα προσπαθήσει να απαντήσει με περισσότερη σαφήνεια σε σχέση με αυτά τα ερωτήματα. Το μειονέκτημα; Μία τέτοια επιστημονική εργασία είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, ενώ τα αποτελέσματα της θα πρέπει να εξεταστούν ξανά και ξανά και να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, προκειμένου να θεωρηθούν έγκυρα και επαρκή.

koutipandoras.gr

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s