Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας

Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας (ΕΔΚΕ) δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2012. Αν και νεοσύστατο σωματείο, μπορεί να επαίρεται πως έχει οργανώσει πάνω από δέκα αποστολές για δωρεάν κτηνιατρικό έλεγχο, εμβολιασμό και στειρώσεις αδέσποτων, σε περιοχές όπως Σίφνος, Αμοργός, Άμφισσα, Πήλιο, Λουτράκι, Πόρος.

Στους αριθμούς δεν χωράνε εξηγήσεις και αστερίσκοι. Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας είναι υπαρκτό, καθημερινό. Οι δήμοι της χώρας πότε συμμορφώνονται με την ελληνική νομοθεσία και πότε την αγνοούν. Τα φιλοζωικά σωματεία προσπαθούν, όμως ο εθελοντισμός σε αυτό το επίπεδο θέλει γερό στομάχι. Εκτός κι αν οι εθελοντές είναι κτηνίατροι. Κτηνίατροι ακτιβιστές; Ναι!

«Αισθανθήκαμε την ανάγκη να βοηθήσουμε. Υπάρχει μια κακή φήμη πως οι Έλληνες κτηνίατροι δεν είναι φιλόζωοι. Θέλαμε να δείξουμε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Έχουμε ένα χρόνο λειτουργίας και έχουμε ήδη κάνει πολλά πράγματα. Κάνουμε στειρώσεις σε αδέσποτους σκύλους και γάτες, ηλεκτρονική σήμανση αυτών των ζώων και εμβολιασμό. Μιλάμε για 500 ζώα, 250 γάτες και 250 σκύλους. Επιπλέον, τα μαρκάρουμε στο αυτί, ώστε να είναι ευδιάκριτο πως πρόκειται για στειρωμένο ζώο» λέει ο πρόεδρος της ΕΔΚΕ, Γιάννης Μπάτσας. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό και πολύ ακριβό. «Πράγματι. Μια μέση αποστολή κοστίζει 2.000 ευρώ. Για την αποστολή στην Κάλυμνο, αποτελούμενη από τέσσερα άτομα, πληρώσαμε 800 ευρώ μόνο για τα αεροπορικά εισιτήρια. Δεν αναφέρω διαμονή, φαγητό και φυσικά τα έξοδα χειρουργείου. Ζητάμε από όσους μας καλούν μια συμμετοχή, γιατί έχουμε πενιχρά έσοδα, τα οποία προέρχονται από δικές μας επαφές με φαρμακευτικές εταιρείες. Ο δήμος της Καλύμνου, π.χ., συμβάλλει με 400 ευρώ».

Οι «φτερωτοί κτηνίατροι», όμως, φαίνεται να είναι και νοικοκύρηδες. «Είμαστε 130 εθελοντές κτηνίατροι. Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να πάει τουλάχιστον σε μία αποστολή με δικά του έξοδα, ώστε να δικαιούται δεύτερη με έξοδα καλυμμένα από το σωματείο. Κατόπιν ακολουθούμε μια κυκλική διαδικασία, το θεωρούμε δημοκρατικό. Πηγαίνουμε σε μέρη όπου μας καλεί η τοπική αρχή ή κάποιο φιλοζωικό σωματείο της περιοχής και εφόσον οι τοπικοί συνάδελφοι κτηνίατροι δεν έχουν αντίρρηση. Αν έστω κι ένας έχει, ματαιώνουμε την αποστολή. Δεν θέλουμε να κατηγορηθούμε για αθέμιτο ανταγωνισμό. Σε κάθε αποστολή συμμετέχει κι ένας φοιτητής, που έχει ενεργό ρόλο και όχι απλού παρατηρητή. Τον πρώτο χρόνο δράσης μας χρησιμοποιήσαμε πενήντα τελειόφοιτους φοιτητές. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει μια τέτοια εμπειρία για ένα φοιτητή».

Η δράση της ΕΔΚΕ δεν σταματάει εδώ. Επινοητικοί, εφευρετικοί, οι κτηνίατροι της ΕΔΚΕ μεσολαβούν στις μεγάλες εταιρείες τροφίμων ώστε να συνεισφέρουν με τροφές σε αναγνωρισμένα κυνοκομεία, όπως αυτό της Λάρισας. Αλλά δεν περιορίζονται εκεί. «Ξεκινήσαμε μια συνεργασία με την Ελληνική Προστασία Αλόγων (ΕΣΠΙ) ώστε να επωφεληθούν του δικτύου μας και, όποτε κι αν χρειάζονται κτηνιατρική βοήθεια τα άλογα που έχουν υπό την προστασία τους, να τους καλύπτουμε εμείς. Επίσης, συνεργαζόμαστε με την ΑΝΙΜΑ, το σύλλογο προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής. Συζητάμε επίσης να πάμε στο Άγιο Όρος και να περιποιηθούμε τα ζώα εκεί».

Μια από τις τελευταίες αξιοσημείωτες δράσεις τους ήταν η επίσκεψή τους στα Παιδικά Χωριά SOS. «Πήγαμε στα παιδικά χωριά, όπου έχουν ζώα, και αναλάβαμε τον κτηνιατρικό τους έλεγχο. Πρόκειται για αδέσποτα ζώα που τα Χωριά SOS έχουν υιοθετήσει στο χώρο τους και τα χρησιμοποιούν για την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Παράλληλα, ξεκινήσαμε μια συνεργασία με το PRAKSIS για τον εμβολιασμό και τη στείρωση ζώων που έχουν στη φροντίδα τους πολλοί άστεγοι συμπολίτες μας» λέει ο κ. Μπάτσας.

Καθώς, λοιπόν, βρίσκομαι απέναντι σε έναν κτηνίατρο, και μάλιστα ακτιβιστή, δεν μπορώ να μη ρωτήσω γιατί έχουμε τόσα αδέσποτα. «Είναι καθαρά θέμα παιδείας» απαντάει ο πρόεδρος της ΕΔΚΕ. «Δεν είναι κάτι άλλο. Βελτιώνονται, βέβαια, τα πράγματα. Βοηθάνε τα σωματεία, αλλά δραστική λύση για μένα θα ήταν να στειρώνονταν όλα τα ημίαιμα. Και μιλάω για τα δεσποζόμενα ημίαιμα. Αυτό θα έπρεπε να είναι νόμος του κράτους. Μετά τα δύο έτη ο κάθε ιδιοκτήτης να είναι υποχρεωμένος να στειρώσει το ζώο του, όπως είναι υποχρεωμένοι να βάζουν μικροτσίπ. Έτσι, προλαμβάνεις τον ανεύθυνο ιδιοκτήτη που επιτρέπει στη σκύλα του να γεννάει και τα κουτάβια καταλήγουν στο δρόμο. Νομίζω πως αυτό θα έλυνε το θέμα των αδέσποτων. Με την έννοια πως δεν θα δημιουργούνταν καινούρια».

Οι Έλληνες Εθελοντές Κτηνίατροι εργάζονται αμισθί. Η βοήθεια για την εξυπηρέτηση του σκοπού είναι ζωτική. Όσοι θεωρείτε ότι η παρουσία τους είναι χρήσιμη μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια στέλνοντας μήνυμα στο 54574 και γράφοντας τη λέξη ΕΔΚΕ (ελληνικά ή λατινικά) με χρέωση 2,48 ευρώ ή μέσω pay pal στο λογαριασμό της ΕΔΚΕ.
Περισσότερα στο http://www.edke.gr

protothema.gr

This entry was posted in Αταξινόμητα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s