Το μπόνους των 50 εδρών|Pitsirikos

pitsirikos-logo

Πιτσιρίκο, αν συμφωνείς, κοινοποίησε το.

Η ιδέα της κατάργησης του μπόνους των πενήντα εδρών στο πρώτο κόμμα έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Είναι η στιγμή που ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι πιο κοντά στην έξοδο από ποτέ. Ίσως και πιο κοντά στα δικαστήρια από ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι τελειώνουν. Αυτοί κάνουν το παν να μείνουν όμως. Ίσως και να μην τους αφήνουν αυτοί που τους επέβαλαν στην πολιτική ζωή αυτά τα 5 τελευταία καταστροφικά χρόνια να φέρουν εις πέρας το σχέδιο εκτέλεσης μιας χώρας.Τα τελευταία 30 χρόνια ισχύει ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, όπου έδινε στο πρώτο πανίσχυρο κόμμα του -συνήθως- 40+% μερικές παραπάνω έδρες προκειμένου να μπορεί να κυβερνήσει.

Αυτό γινόταν με διάφορες γνωστές και άγνωστες αλχημείες αλλά, κυρίως, λόγω του ότι κανένα κόμμα μικρότερο του 3% δεν είχε δικαίωμα εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο.

Το αν είναι δημοκρατικό ή όχι είναι συζητήσιμο αλλά το σίγουρο είναι ότι σαν σύστημα μπορεί να δώσει εύκολα κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι τότε ο δικομματισμός ήταν πανίσχυρος η χώρα μπορούσε να είναι σίγουρη ότι δε θα μείνει ακυβέρνητη. Η αριστερά σωστά ζητούσε απλή αναλογική. Όμως αυτό θα σήμαινε ότι μια μικρή μειοψηφία του 4-5% θα μπορούσε να επιβάλλει την ατζέντα της στο μεγάλο κόμμα, πράγμα που κάνεις από τους μεγάλους δεν θα ήθελε. Αν αυτό είναι καλό ή κακό επίσης δεν είναι της παρούσης.

Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα, όπου εντελώς ξαφνικά, σε περιβάλλον γενικής αστάθειας και αμφισβήτησης των πάντων, οι ηγέτες που φωνάζουν κάθε μέρα ότι κάνουν τα πάντα για το έθνος και τη χώρα, βλέποντας να χάνουν την εξουσία από τα χέρια τους, αποφασίζουν να συζητήσουν για την (ενισχυμένη) απλή αναλογική.

Προφανώς και ξέρουν ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ευρισκόμενος πιο κοντά από ποτέ στην εξουσία, θα προτιμήσει να επωφεληθεί από το δώρο των εδρών αλλά από την άλλη εκείνος δεν ήταν που πάντα φώναζε για (απλή) αναλογική; Τι θα κάνει λοιπόν;

Τα πράγματα είναι εκ πρώτης όψεως πολύπλοκα αλλά τελικά μάλλον μπορούν να γίνουν απλά. Η συζήτηση για αναλογική είναι μια ακόμα παγίδα δύο επικίνδυνων πολιτικών ανδρών που δεν έχουν τίποτα άλλο στο νου τους απο την πολιτική τους και όχι μόνο επιβίωση. Σφετερίζονται τα πάντα. Από τη χώρα και τους ψηφοφόρους τους, μέχρι το ίδιο το πολίτευμα όχι για να μη χάσουν, που θα χάσουν αλλα για να γλιτώσουν από τις πιθανόν και ποινικές ευθύνες τους για ότι έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Η αναλογική και ειδικά η ενισχυμένη αναλογική που θέλουν να επιβάλλουν είναι ότι χειρότερο μπορούν να νομοθετήσουν σήμερα.

Ο δικομματισμός έχει πεθάνει. Μονοκομματική κυβέρνηση είναι αδύνατο να βγει μέσο εκλογών ακόμα και με το μπόνους των πενήντα εδρών.

Και κυρίως τα λοιπά κόμματα δεν είναι πια 2-3% όλα μαζί. Είναι 15+%. Είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατικό ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων να μην έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμη ακυβερνησία που στην παρούσα φάση ισοδυναμεί με την απόλυτη καταστροφή.

Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, όπως είπαμε, δε νοιάζονται για όλα αυτά. Προφανώς τα προσωπικά τους συμφέροντα είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των υπολοίπων Ελλήνων.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά πρέπει να καταφέρει να κυβερνήσει. Για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί έχουμε δει από πρώτο χέρι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ελπίδα ανατροπής της καταστροφής της χώρας απο την διεφθαρμένη συγκυβέρνηση.

Το μόνο που μας υπόσχονται είναι κάποια στιγμή και αφού έχουν ξεπουλήσει τα πάντα να έχουμε δουλειές των 400€ ζώντας σε μία χώρα- αποικία χρέους.

Αυτό δε πρέπει να το επιστρέψουμε ούτε εμείς ούτε η αριστερά. Αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης τέτοια αριστερά.

Επίσης η αριστερά δεν έχει δικαίωμα απλά να καταγγέλλει. Πρέπει να πράττει, να παίρνει αποφάσεις. Σωστές και λογικές αποφάσεις, επωφελείς για τη χώρα και τους πολίτες.

Η αριστερά πρέπει να κυβερνήσει. Πρέπει να της δώσουμε την ευκαιρία.

Το διεφθαρμένο παρελθόν θα κάνει τα πάντα να της κόψει το δρόμο με κάθε θεμιτό ή κυρίως αθέμιτο μέσο.

Η αριστερά δε πρέπει να το επιτρέψει και να πέσει στη παγίδα που πάνε να της στήσουν.

Το διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο θα μιλήσει για διγλωσσία. Ότι τώρα που «μύρισαν» εξουσία θα κάνουν τα πάντα για να την πάρουν. Όχι. Δεν είναι έτσι.

Οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να κάνουν τα πάντα να δώσουν την εξουσία στην αριστερά και να διώξουν τη διαφθορά.

Οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν να απαιτήσουν από την αριστερά να κυβερνήσει και να κάνει όσα υποσχόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι πολίτες δε θα δώσουν καμία λευκή επιταγή σε κανέναν.

Η αριστερά πρέπει να αποδείξει ότι δεν παραπλάνησε. Και να είναι βέβαιοι στο ΣΥΡΙΖΑ ότι, αν ασκήσει πολιτική με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο δικομματισμός τα προηγούμενα χρόνια, θα πέσουν σε μερικούς μήνες.

Αν θέλουμε να κυβερνηθούμε από απατεώνες έχουμε αρκετούς. Δε θέλουμε και άλλους και μάλιστα χωρίς προϋπηρεσία.

Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε αυτό που μας οφείλουν.

Μας οφείλουν δημοκρατία, ειλικρίνεια, δικαιοσύνη και προοπτική.

Αυτά χωρίς κυβέρνηση δε γίνονται.

Όποιος προσπαθήσει να μας στείλει στο διάολο μια ώρα αρχίτερα θα πρέπει να καταδικαστεί. Αρχικά, πολιτικά.

Και αν υπάρχουν και άλλου είδους ευθύνες, η δικαιοσύνη επιβάλλει να εκτελεστούν οι ποινές που αναλογούν στο ακέραιο.

Μόνο έτσι θα αλλάξει ρότα η χώρα και η κοινωνία και μόνο έτσι θα γλιτώσουμε και από τους νεοναζί απατεώνες, φιντάνια και αυτοί, του διεφθαρμένου πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου.

Ευχαριστώ

Δημήτρης Α.

(Αγαπητέ Δημήτρη, δεν είναι ανάγκη να συμφωνώ με ένα κείμενο για να το κοινοποιήσω. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν συμφωνώ με το κείμενό σου. Μια παρατήρηση μόνο: δεν μας οφείλουν τίποτα, εμείς οφείλουμε να αγωνιστούμε για αυτά που δικαιούνται οι πολίτες σε μια δημοκρατία. Να είσαι καλά.)

About Jonathan Livingston

when all is one an one is all, to be a rock an not to roll... Jonathan Livingston@twitter : http://goo.gl/iQnmH
This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s