Τι θέλει λοιπόν η Χαμάς; (άρθρο του Gideon Levy)

xamas

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Γάζα και ο αριθμός των νεκρών ολοένα ανεβαίνει. Χτες ήταν ματωμένη Κυριακή, η πιο ματωμένη μέρα του πολέμου, με πάνω από 100 νεκρούς, τους περισσότερους από τον βομβαρδισμό της συνοικίας Σατζάγια.

Παρά το γεγονός ότι χτες υπολογίσιμες απώλειες δεν είχε μόνο η μία πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη συντριπτική υπεροχή του Ισραήλ. Εξίσου όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή τακτική δεν οδηγεί πουθενά.

Στο Ισραήλ είναι ακόμα λίγοι εκείνοι που το βλέπουν αυτό -ή ίσως “έχουν απομείνει λίγοι”, μια και κάποτε ήταν αρκετά περισσότεροι όσοι υποστήριζαν έμπρακτα μιαν ειρηνική λύση. Και για το αραίωμα των γραμμών τους δεν φταίει μόνο η ισραηλινή δεξιά, αλλά κι εκείνοι που την έφεραν στην εξουσία με το μπαράζ τυφλών τρομοκρατικών χτυπημάτων πριν από 20 χρόνια -όπως πάντα, τα δυο τέρατα ζουν συμβιωτικά και το ένα θρέφει το άλλο και του δίνει δικαιολογίες.

Ένας από τους λίγους στο Ισραήλ είναι και ο δημοσιογράφος Γκίντεον Λεβί (Gideon Levy). Χτες δημοσίευσε ένα άρθρο στη Χαάρετς, όπου λέει κάτι πολύ λογικό για τους 10 όρους της Χαμάς. Μετέφρασα πρόχειρα το άρθρο και το παρουσιάζω στα επόμενα.

Η μετάφραση είναι, ξαναλέω, βιαστική, οπότε αν έχει λαθάκια τα επισημαίνετε αδίστακτα.

Τι θέλει λοιπόν η Χαμάς;

Αφού πούμε όσα έχουμε να πούμε για τη Χαμάς: ότι είναι φονταμενταλιστική· ότι είναι αντιδημοκρατική· ότι είναι απάνθρωπη· ότι δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ· ότι ανοίγει πυρ σε αμάχους· ότι κρύβει πυρομαχικά σε σχολεία και νοσοκομεία· ότι σκοπός της δεν είναι να προστατεύει τον πληθυσμό της Γάζας –αφού λοιπόν ειπωθούν, και σωστά, όλα αυτά, πρέπει να σταματήσουμε για ένα λεπτό και να ακούσουμε τη Χαμάς· μπορεί ακόμα και να τολμήσουμε να έρθουμε στη θέση της, ίσως ακόμα και να εκτιμήσουμε την τόλμη και την αντοχή που δείχνει ο ορκισμένος αυτός εχθρός μας κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες.

Το Ισραήλ όμως προτιμά να κλείνει τ’ αυτιά του στα αιτήματα της άλλης πλευράς, ακόμα κι όταν αυτά τα αιτήματα είναι σωστά και συμφωνούν με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ισραήλ. Το Ισραήλ προτιμά να χτυπάει τη Χαμάς χωρίς έλεος και χωρίς άλλον σκοπό πέρα από την εκδίκηση. Αυτή τη φορά, τούτο φαίνεται ολοκάθαρα: το Ισραήλ λέει ότι δεν θέλει να ανατρέψει τη Χαμάς –ακόμα και το Ισραήλ καταλαβαίνει ότι αν το κάνει αυτό θα φέρει τη Σομαλία στην πόρτα του– γιατί όμως τότε δεν θέλει να ακούσει τα αιτήματα της Χαμάς; Επειδή «πρόκειται για ζώα»; Ας πούμε ότι έτσι είναι. Όμως δεν πρόκειται να φύγουν, ακόμα κι αν το Ισραήλ πιστεύει κάτι τέτοιο, οπότε γιατί να μην τους ακούσουμε;

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν από την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ 10 όροι προκειμένου να συμφωνηθεί δεκαετής εκεχειρία. Μπορεί να έχουμε αμφιβολίες αν αυτά ήταν όντως τα αιτήματα των δύο συγκεκριμένων οργανώσεων, αλλά μπορούν να χρησιμεύσουν σαν καλή βάση για μια συμφωνία. Ούτε ένας από τους όρους δεν είναι αβάσιμος.

 

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απαιτούν ελευθερία για τη Γάζα. Υπάρχει πιο κατανοητό και δίκαιο αίτημα; Δεν υπάρχει τρόπος να τερματιστεί ο τωρινός κύκλος αίματος, και να μην έχουμε έναν καινούργιο γύρο σε λίγους μήνες, αν δεν το αποδεχτούμε αυτό. Καμιά στρατιωτική επιχείρηση, από αέρα, ξηρά ή θάλασσα, δεν θα δώσει τη λύση· μόνο μια ριζική αλλαγή στάσης απέναντι στη Γάζα μπορεί να εξασφαλίσει αυτό που θέλουν όλοι: την ησυχία.

Διαβάστε τον κατάλογο των αιτημάτων και σκεφτείτε ειλικρινά αν έστω κι ένα απ’ αυτά είναι άδικο: να αποσυρθούν οι δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού και να επιτραπεί στους αγρότες να καλλιεργούν τη γη τους μέχρι τον φράχτη των συνόρων· να αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούμενοι είχαν απελευθερωθεί στην ανταλλαγή με τον Γκιλάντ Σαλίτ και μετά συνελήφθησαν ξανά· να τερματιστεί η πολιορκία και να ανοίξουν οι συνοριακές διαβάσεις· να ανοίξει ένα λιμάνι και ένας αερολιμένας που θα λειτουργούν υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ· να επεκταθεί η ζώνη αλιείας· διεθνής εποπτεία στη συνοριακή διάβαση της Ράφα· να δεσμευτεί το Ισραήλ σε δεκαετή εκεχειρία και κλείσιμο του εναέριου χώρου της Γάζας στα ισραηλινά αεροσκάφη· να επιτρέπεται σε κατοίκους της Γάζας να επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ και να προσεύχονται στο τζαμί Αλ-Ακσά· να δεσμευτεί το Ισραήλ να μην παρεμβαίνει στην παλαιστινιακή πολιτική, όπως στο σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας· και να ανοίξει η βιομηχανική ζώνη της Γάζας.

Οι όροι αυτοί είναι μη στρατιωτικοί· τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξή τους είναι στρατιωτικά, βίαια και εγκληματικά. Αλλά η (πικρή) αλήθεια είναι πως όταν η Γάζα δεν εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ κανείς δεν της δίνει σημασία. Κοιτάξτε τι έπαθε ο Παλαιστίνιος ηγέτης που αποφάσισε ότι φτάνει πια με τη βία. Το Ισραήλ έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστρέψει τον Μαχμούντ Αμπάς. Το καταθλιπτικό συμπέρασμα; Μόνο η βία φέρνει αποτελέσματα.

Ο τωρινός πόλεμος είναι πόλεμος που τον διαλέξαμε. Είναι αλήθεια ότι από τη στιγμή που η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες το Ισραήλ έπρεπε να απαντήσει. Αλλά, αντίθετα με την προπαγάνδα που πλασάρει το Ισραήλ, οι ρουκέτες δεν έπεσαν ουρανοκατέβατες από το πουθενά. Ας γυρίσουμε πίσω λίγους μήνες: η διακοπή των διαπραγματεύσεων από το Ισραήλ· ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς στη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία των τριών ιεροσπουδαστών, που είναι αμφίβολο αν είχε σχεδιαστεί από τη Χαμάς, μαζί με την παράτυπη σύλληψη και κράτηση 500 ακτιβιστών της· η παύση καταβολής μισθών σε εργαζομένους της Χαμάς στη Γάζα και η αντίθεση του Ισραήλ στην κυβέρνηση ενότητας, η οποία θα μπορούσε να φέρει τη Χαμάς στο πολιτικό πεδίο. Όποιος νομίζει ότι όλα αυτά μπορούσαν να περάσουν χωρίς καμιά συνέπεια, πάσχει από αλαζονεία, αυταρέσκεια και τύφλωση.

Αίμα χύνεται σε τρομακτικές ποσότητες στη Γάζα –και σε μικρότερο βαθμό στο Ισραήλ. Χύνεται άδικα. Η Χαμάς δέχεται χτυπήματα από το Ισραήλ και ταπεινώσεις από την Αίγυπτο. Η μόνη πιθανότητα για μια πραγματική λύση βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση προς την οποία κινείται το Ισραήλ. Να ανοίξει λιμάνι στη Γάζα για να εξάγονται οι έξοχες φράουλές της; Για τους Ισραηλινούς η άποψη αυτή ακούγεται αιρετική. Για άλλη μια φορά, προτιμάμε το (παλαιστινιακό) αίμα από τις (παλαιστινιακές) φράουλες.

 

ΥΓ Στην προτελευταία παράγραφο το “παράτυπη σύλληψη / παράνομη κατακράτηση” αντιστοιχεί στο false arrest του πρωτοτύπου, που είναι όρος νομικός. Περιμένω απο τους δικηγόρους να μας πουν το ελληνικό αντίστοιχο.

sarantakos.wordpress.com

About Jonathan Livingston

when all is one an one is all, to be a rock an not to roll... Jonathan Livingston@twitter : http://goo.gl/iQnmH
This entry was posted in Επικαιρότητα, Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s