Η περιπέτεια της γλώσσας

Language

Στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας έχουν γεννηθεί και αναπτυχθεί χιλιάδες γλώσσες. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η ύπαρξη τόσο διαφορετικών γλωσσών προήλθε από έναν πολύ μικρότερο πυρήνα.  Η έρευνα του εκπαιδευτικού Alex Gendler για τη γλώσσα έγινε ένα ενδιαφέρον βίντεο κινουμένων σχεδίων – υπάρχουν και ελληνικοί υπότιτλοι- που επιχειρεί να συνοψίσει την περιπέτεια της γλώσσας και τη σχέση της με την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η αφηγήτρια αναφέρεται, αρχικά, στη βιβλική ιστορία του Πύργου της Βαβέλ, για να υπενθυμίσει ότι η ανθρωπότητα μιλούσε κάποτε μία και μοναδική γλώσσα. Η μετανάστευση και η διάσπαση των ανθρώπων σε πολλές ομάδες, άλλαξε τη γλωσσική τους συμπεριφορά και τους ανάγκασε να επινοήσουν λέξεις συμβατές με το περιβάλλον που ζούσαν, τις σχέσεις και τους γείτονές τους.

«Πώς φτάσαμε να έχουμε τόσες πολλές γλώσσες;» αναρωτιέται η αφηγήτρια στην ενδιαφέρουσα διάλεξη που σχεδίασε ο Alex Gendler. Και εξηγεί: «στα πρώτα χρόνια της ανθρώπινης μετανάστευσης οι άνθρωποι του πλανήτη ήταν λιγότεροι. Κοινότητες ανθρώπων που μοιράζονταν μία γλώσσα κι έναν πολιτισμό, άρχισαν να διαιρούνται σε μικρότερες φυλές, διαλέγοντας διαφορετικούς δρόμους για να αναζητήσουν νέες περιπέτειες και περισσότερο εύφορα εδάφη. Τότε, με τη μετανάστευση και τον αποικισμό σε νέα μέρη οι άνθρωποι άρχισαν να απομακρύνονται μεταξύ τους και να αναπτύσσονται με διαφορετικούς τρόπους».

New Place

Η απομάκρυνση, οι νέες συνήθειες, οι νέοι τόποι και, προφανώς, η ανάγκη για επιβίωση και επικοινωνία, διαμόρφωσαν τις γλώσσες που μιλάμε σήμερα. Θα έχει, σίγουρα, επιστημονικό ενδιαφέρον μια νέα έρευνα η οποία δεν θα αναζητά μόνο πληροφορίες για την εξέλιξη της γλώσσας στο παρελθόν, αλλά θα παρακολουθεί με ποιο τρόπο οι νέες σχέσεις των ανθρώπων και η εκμηδένιση των αποστάσεων μέσω της τεχνολογίας επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις σύγχρονες γλώσσες.

Συγγραφέας: Γιώργος Καρουζάκης

http://thalesandfriends.org/el/2014/09/09/i-peripeteia-tis-glossas/

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s