Θέατρο: Πώς περιγράφεις σ’ ένα παιδί τον πόλεμο;

Μία διαφορετική θεατρική παράσταση ετοιμάζεται και θα έρθει σε λίγες μέρες για τρεις μόνο παραστάσεις, στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον, καθώς η ομάδα Θεάτρου Ars Moriendi θα παρουσιάσει το έργο «Seven: Ένα έργο για τη Γάζα» της Κάριλ Τσέρτσιλ, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα.

Το θεατρικό, που γράφτηκε σαν αντίδραση στην επίθεση του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας το 2008-2009 με τον τίτλο «Seven Jewish Children: A Play for Gaza», αποτελεί μια 10λεπτη παράσταση εφτά σκηνών οι οποίες στο έργο εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια εφτά περίπου χρόνων. Το «Seven» ακολουθεί μια ομάδα Εβραίων ενηλίκων, οι οποίοι συζητούν τι και αν αρμόζει να μεταφέρουν στα παιδιά τους για κάποια γεγονότα στην πρόσφατη ιστορία των Εβραίων, δεδομένης της ευαίσθητης κατάστασης που επικρατεί.

Όπως αναρωτιέται και η Ομάδα Ars Moriendi, πώς περιγράφεις σ’ ένα παιδί τον πόλεμο; Πώς εξηγείς τη βία και το θάνατο; Με ποιες λέξεις θρέφεις το μυαλό του; Τι του δίνεις για να παίζει; Αυτοκινητάκια ή όπλα; Μπαλόνια ή σφαίρες; Ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός της Ιστορίας;  Πώς του διδάσκεις την Ιστορία όταν αυτή εξελίσσεται πάνω στο σώμα του και ο ίδιος θα είναι ο επόμενος πρωταγωνιστής, ο επόμενος νικητής ή ο επόμενος νεκρός σ’ ένα σκηνικό πολέμου;

Η θεατρική συγγραφέας Κάριλ Τσέρτσιλ, που υποστήριζε την Καμπάνια Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη, από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το έργο, έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα για την παραγωγή του θεατρικού ελεύθερα σε όποιον επιθυμεί να το ανεβάσει, με προϋπόθεση την συγκέντρωση χρημάτων για τους ανθρώπους της Γάζας στο τέλος. Έτσι, η Ομάδα Θεάτρου Ars Moriendi πήρε την πρωτοβουλία, με τη σύμπραξη της ομάδας τέχνης Oberon και της θεατρικής ομάδας ρίSκo για τα παιδιά στη Γάζα, και προχώρησε στην παραγωγή της παράστασης «Seven», όλα τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τα παιδιά της Γάζας μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Medical Aid for Palestinians.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» στις 21:00. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Κάριλ Τσέρτσιλ
Μετάφραση- Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας
Σκηνική εγκατάσταση: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
Φωτισμοί: Θάνος Νίκας
Επιμέλεια προβολών: Μαρία Δήμητρα Βέττα

Παίζουν: Αλέξανδρος  Αντωνίου, Πασχάλης Αραμπατζής, Ευρώπη  Αργυροπούλου, Λίλη Λαμπούδη, Ελευθερία  Μαυρίδου, Αγγέλα  Μπολέτση, Ανοιξιά  Μπουντζιούκα, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Δήμητρα  Σιάχου, Μελίνα  Τριανταφυλλίδου

Κρατήσεις Θέσεων και Πληροφορίες: 6932412121

*3-5/10, Δημοτικό Θέατρο «Άνετον», Ώρα: 21.00, Γενική είσοδος: 5 ευρώ (τα έσοδα θα διατεθούν στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Medical Aid for Palestinians)

http://www.parallaximag.gr/

About Jonathan Livingston

when all is one an one is all, to be a rock an not to roll... Jonathan Livingston@twitter : http://goo.gl/iQnmH
This entry was posted in Ψυχαγωγία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s