O Sheldon γυρίζει τον κόσμο. ΙΡΑΝ.

IMG_1782

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε το Ιράν; Είναι μια χώρα του τρίτου κόσμου ή, μια χώρα η οποία έχει καλύτερο σύστημα υγείας από τον Καναδά και παράγει τα πάντα σε σχέση με τρόφιμα, αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές, πετρέλαιο, φυσικό αέριο; Είναι μια χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή αποτελεί τον τόπο γέννησης αυτών; Είναι μια χώρα υπό καθεστώ διεθνών κυρώσεων ή μια χώρα που εξήντα χρόνια πριν η ίδια επέβαλλε κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχετικά με το πετρέλαιο και αυτή που αποφάσιζε σε ποια τιμή θα πωληθεί το πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή στη Δύση;

Το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στη Μέση Ανατολή και η συνέχιση της Περσικής Αυτοκρατορίας. Ελλάδα, Αίγυπτος και Περσία είναι οι πυλώνες του πολιτισμού. Οι Τέχνες, η Δημοκρατία, η Αρχιτεκτονική, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και, το πιο σημαντικό , η Επιστήμη, όλα τους έχουν ως τόπο γέννησής τους αυτούς τους τρεις πολιτισμούς. Μέσα από τους αιώνες πολλοί βασιλείς και αρχηγοί φυλών προσπάθησαν να καταστρέψουν την Περσική Αυτοκρατορία, αλλά, οι Πέρσες πάντα έβρισκαν τον τρόπο να επιβιώνουν και να υπερβαίνουν τις δύσκολες στιγμές. Μέχρι σχεδόν σαράντα χρόνια πριν, το Ιράν ήταν ο σύμμαχος της Δύσης στη Μέση Ανατολή, η χώρα που ήταν ο εγγυητής της ειρήνης. Επιπλέον, ήταν μια από τις πέντε πιο ισχυρές χώρες του κόσμου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 το Ιράν επέβαλε κυρώσεις στις ΗΠΑ σχετικά με το πετρέλαιο. Λίγα χρόνια αργότερα, στην Αγγλία παρακαλούσαν τον βασιλιά του Ιράν να μειώσει την αξία του πετρελαίου. Στην δύση της δεκαετίας του ’70, η Δύση αποφάσισε να αλλάξει την πολιτική της για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, με το σκεπτικό ότι ένα «τέρας» είναι πιο χρήσιμο από έναν σύμμαχο. Έτσι, υποκίνησαν, και ίσως ξεκίνησαν κιόλας, την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν.

Όταν ο βασιλιάς έφυγε από τη χώρα και ιδρύθηκε η νέα θρησκευτική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή στον Σαντάμ Χουσεΐν να επιτεθεί στο Ιράν…  Αν και το Ιράν κέρδισε τον πόλεμο, πέρασε και εξακολουθεί να περνά μέσα από δύσκολους καιρούς και υποφέρει τόσο λόγω της Δύσης όσο και από τις ενέργειες των δικών του ηγετών …

Για τους Έλληνες ίσως το άκουσμα της λέξης «Πέρσης» ακούγεται λίγο εχθρικό, ειδικά, για κάποιο τρελό που σκέφτεται «too much» για την Ελλάδα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι Ιρανοί και οι Έλληνες έχουν πολλά περισσότερα κοινά παρά διαφορές. Μας αρέσει το καλό φαγητό, προκειμένου να κάποιος να φάει πραγματικά καλό παραδοσιακό φαγητό θα πρέπει να φιλοξενηθεί στο σπίτι και να φάει καλό, σπιτικό φαγητό, είμαστε τρελοί οδηγοί, οι πρωτεύουσες και των δυο χωρών είναι τρομερές και γεμάτες πολύ κόσμο, οι εξοχές και των δυο είναι εξαιρετικές, οι κυβερνήσεις είναι τρελές που σε συνεργασία με τις ξένες δυνάμεις καταστρέφουν τη χώρα και, τέλος, οι γυναίκες, ω Θεέ μου, οι γυναίκες…! Ίσως οι χώρες με τις πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο. Το φαγητό τους είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Δεν μπορώ να πω τι μου αρέσει περισσότερο, αλλά μπορώ να πω ότι αν κάποιος θέλει να φάει ένα πραγματικό κεμπάπ πρέπει να επισκεφθεί το Ιράν. Ωστόσο, η ιρανική κουζίνα είναι εξαιρετικά πλούσια και γευστική. Μερικά από τα αγαπημένα μου, kufte, ντολμά, και fesenjoon (ένα είδος βραστού).

Στιγμιότυπο από 2015-01-29 21:14:14

Στιγμιότυπο από 2015-01-29 21:15:45

Esfahan… “το ήμισυ του κόσμου”!! Αυτή είναι η παροιμία για την πόλη της τέχνης … Αυτό σημαίνει ότι αν δεν επισκεφθείτε την Esfahan θα έχετε χάσει το μισό του κόσμου. Εκεί μπορείτε να δείτε όχι μόνο μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου, αλλά, επίσης, την πραγματική τέχνη, ειδικά όσο αφορά το θέμα της γλυπτικής των μετάλλων… Η επίσκεψή μου στην πόλη ήταν μικρή, αλλά αρκετή για να έχω μια πρώτη γεύση από τα υπέροχα παλάτια και τζαμιά.

Η Τεχεράνη, η πρωτεύουσα, δεν ειδικεύεται σε κάποια τέχνη, όπως η Tabriz (ύφανση χαλιών) ή η Esfahan (γλυπτική των μετάλλων), γεγονός που οφείλεται στο ότι είναι ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, όπου έχουν την έδρα τους οι περισσότερες εταιρείες και τράπεζες. Ο πληθυσμός της πόλης κυμαίνεται από 8 έως 13 εκατομμύρια, ανάλογα με την ώρα της μέρας. Δυστυχώς, επισκέφτηκα μόνο ένα παλάτι, το μουσείο για τα χαλιά και, φυσικά, το περίφημο παζάρι της Τεχεράνης.

Στιγμιότυπο από 2015-01-29 21:17:15

Οδηγώντας για λίγες ώρες έξω από την Τεχεράνη, επισκέφθηκα τη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου, (Κασπία Θάλασσα) και το ψηλότερο βουνό της Μέσης Ανατολής, (βουνό Damavand). Ο αέρας είναι απόλυτα καθαρός.. εισπνέοντάς τον για λίγες μέρες αισθάνεσαι ήδη νεότερος. Όσο για την ομορφιά της φύσης, παρά το ότι ήταν χειμώνας, είναι πραγματικά δύσκολο να βρω λόγια να την περιγράψω. Ορισμένα μέρη είναι πολύ επικίνδυνα και άγρια. Υπάρχουν σημεία που μπορείς να πας περπατώντας μέσα από το δάσος και άλλα όπου μπορείς ακόμη και να οδηγήσεις.

Στα μάτια των ανθρώπων του Ιράν βλέπεις πόσο καλοί είναι, γλυκείς και πρόθυμοι να σε καλωσορίσουν στα σπίτια τους. Θα σε κάνουν να νιώσεις σαν να είσαι στο σπίτι σου … Καταλαβαίνω ότι οι θρησκευτικοί κανόνες και περιορισμοί τρομάζουν. Επιπλέον, θέτουν τη χώρα σε αρνητική πορεία, αλλά, ας μην γελιόμαστε, οποιαδήποτε θρησκευτική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, θα ήταν το ίδιο αυστηρή με αυτή και ίσως ακόμη περισσότερο …

Στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν πρέπει να κρίνουμε τα βιβλία, τους ανθρώπους και τις χώρες από τα εξώφυλλά τους αλλά από ό, τι είναι μέσα τους… Και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό που είναι κρυμμένο μέσα στην Περσία (Ιράν) εξακολουθεί να είναι κάτι εκπληκτικό.

 

Αφιερωμένο στην οικογένειά μου που ζει στο Ιράν με αγάπη,

 

Sheldon.

This entry was posted in Τα δικά μας κείμενα. and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s